Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.05.2007 10:58:44

RMS - 20.týden - Uni s výnosem 11% za týden konkurují Třinecké železárny s 13%

Slunce svítí na akciové trhy a přináší tak dobrou náladu zejména těm, kteří v uplynulém týdne vlastnili akcie Unipetrolu nebo Třineckých železáren. Pozitivní trend v zahraničí a dobré hospodářské výsledky společností zapůsobily na poptávku po některých českých titulech. Index RM opět posunul svůj historický rekord, když v pátek uzavřel na 3 022 bodech.

 

Dlouhou dobu spící obchody s Unipetrolem, patřícím do polské skupiny Orlen Group, zaznamenaly v posledním týdnu radikální změnu trendu. Prvním impulsem byly oznámené výsledky hospodaření, které zejména na úrovni čistého a provozního zisku trh mile překvapily.

Zisk pozitivně ovlivňuje synergie s mateřským PKN Orlen a probíhající restrukturalizace podniku. Za první kvartál letošního roku vytvořil Unipetrol provozní zisk 2,32 mld. , což je růst o 137% v porovnání se stejným obdobím v roce 2006. Odhad trhu byl o 700 mil. nižší. Čistý zisk vzrostl o 87,6% y/y na 1,58 mld. .

Neméně pozitivně trh ohodnotil informaci o ceně, za kterou dle světových agentur koupila italská společnost Eni podíl v České rafinérské. Informace nebyla zatím oficiálně potvrzena, ale hovoří se o tom, že Eni dal za 16% ČeRa celkem 500 mil. EUR. Což by bylo mnohem více než se čekalo (115 mil. EUR). Unipetrol měl nicméně o podíl v rafineriích, kde již vlastní 51%, také zájem a měl na podíl, který prodávalo ConocoPhillips předkupní právo. Akcie během týdne posílily o 11% a uzavřely na 271 .

 

Velmi zajímavé je obchodování také s akciemi Třineckých železáren, které v průběhu týdne posílily o úctyhodných 13%. Na titul působí dobře hospodářské výsledky společnosti. Za rok 2006 vytvořily ocelárny čistý zisk 2,684 mld. , když o rok dříve činil 2,068 mld. (nárůst o 29,8%). Loňský provozní hospodářský výsledek, který dosáhl rekordní výše v historii podniku, byl 2,995 mld. , což je meziroční nárůst o 552 mil.  (22,6%). Tržby se meziročně zvýšily o 849 mil.  na loňských 31,675 mld. (2,8%). Kurz akcie uzavřel týden na 2 400 .

 

Velké výkyvy zaznamenáváme v posledním období při obchodování s akciemi ČEZu. Volatilita je způsobena skupováním vlastních akcií ČEZem. Ten už takto utratil více jak 3 mld. . Bez větších komentářů se obešly hospodářské výsledy podniku za první tři měsíce roku. Konsolidovaný čistý zisk vzrostl v souladu s očekáváním trhu o 25% na 12,97 mld.  při výnosech 44,12 mld. (+9% y/y). Akcie české energetiky uzavřely týden na 1070 .

 

Roman Jandík

RM-SYSTÉM, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688