Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  09.02.2008 16:56:15

Václavu Klausovi chyběl jeden hlas


Po zdravotní indispozici tří poslanců, údajně příznivců současného prezidenta, chyběl Václavu Klausovi ke zvolení ve třetím kole první volby pouhý jeden hlas. Jak po skončení aktu poznamenal, bylo to již po dvanácté co absolvoval proces volby - a vždy obdržel více hlasů než jeho protivníci. Okamžitě také prohlásil, že se kandidatury nevzdává a bude ve svém úsilí pokračovat. Toto prohlášení podpořil předseda ODS. Obdobný postoj zaujal i Jan Švejnar, který ve třetím kole, stejně jako jeho soupeř, nebyl podporován zástupci KSČM a na rozdíl od něho tak výrazně ztratil. 

Na mnohé, kdož sledovali průběh obou dnů, mohlo chování řady zastupitelů, potažmo představitelů stran (zejména ODS a ČSSD), působit jako nepatřičné, ne-li ostudné.  Myslím, že takové dojmy není třeba přeceňovat, i když celkový obrázek samozřejmě zdaleka nevzbuzoval pozitivní pocity. Politici prostě dělali svoji práci a tudíž se snažili odvést maximum pro svého kandidáta, stejně jako druhá strana proti němu. To, že to není práce úplně čistá se vědělo předem, stejně jako to, že obstrukce k ní nedílně patří. Nemá proto význam hodnotit, kdo obstruoval více a kdo méně. Pro sledující však může být poučné především konkrétní poznání toho, jak politici málo znají a rozumí tomu, co si sami odhlasovali, a to se již odhlíží od nedokonalosti přijatých pravidel. Zářným příkladem je pravidlo, podle něhož předsedající (PS) navrhne způsob volby a pokud ji aspoň jedna z komor Parlamentu neschválí, tak automaticky platí druhá alternativa. Toho předseda Sněmovny Vlček využil, když navrhl tajnou volbu (pro níž, kromě ODS) již nikdo další nebyl. Protože bylo jasné, že ve Sněmovně tento návrh neprojde, kalkulovalo se tak předem s hlasováním veřejným.

O motivech Švejnarovy nominace ze strany ČSSD bylo popsáno již mnoho papíru, není proto třeba opakovat již stokrát vyřčené, nicméně i na druhé straně mohou existovat pohnutky, které přímo neváží k personě, která je volena. V zásadě otřesné zdůvodnění přinesl v pátek v noci třeba šéf poslaneckého klubu lidovců Severa, když prohlásil cosi v tom smyslu, že ač by snad raději volil Švejnara, tak dal hlas Klausovi, neboť nepřál  zvolení Švejnara těm, kteří po jeho soudu postupovali v jeho prospěch způsobem, který se mu nezamlouval. Podobně vykonstruovaná prohlášení působí velmi nedůvěryhodně, přestože jsou předkládána solidní, umírněnou formou. To již vzájemné nevybíravé obviňování z obstrukcí a nátlaku vnímá většina pozorovatelů jinak, příznivěji, jako nezbytný folklór, byť samozřejmě důvěru v politiky a politiku také neposilující.    

Samotná veřejná volba musela u diváků vzbuzovat velkou nejistotu, když viděli v jakém chaosu se skrutátorky pohybovaly a musely orientovat, nicméně žádná oficiální námitka  nebyla vznesena, přestože se  některé pochybnosti k výsledku (součtu hlasů) druhé volby objevily.  Nyní proto zůstává otázkou, jaká forma bude zvolena (prohlasována) 15. února, kdy má dojít k další volbě. 

Na závěr si ještě všimněme záslužného vysílání veřejnoprávní ČT, která v obou dnech přinesla mnohahodinové pásmo přenosů z hradu, prokládané rozhovory žurnalistů  a politologů tam i ve studiu. Je pozoruhodné, že se v komentářích přizvaných "politologů" v mnoha případech projevila absence nestrannosti, takže jejich slovu nutně ubylo na věrohodnosti. Naproti tomu bych vyzdvihl práci redaktorů přítomných v sále, kteří se snažili profesionálně vytěžit velkou množinu osobností. Proto mě poněkud překvapil Mirek Topolánek, když po volbě zkritizoval konkrétně Jakuba Železného za nekorektnost. Zdaleka jsem neviděl vše, leč v okamžicích, kdy jsem  vysílání sledoval, jsem si ničeho podobného nevšiml. Zaregistroval jsem naproti tomu, že Železný se nebojí klást nepříjemné otázky komukoli bez rozdílu, a co víc, že na ně opakovaně vyžaduje odpověď.


                 Další (rozšířené) informace a zajímavosti  zde, tentokrát s dalšími příspěvky do "kuchařky"

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

10.02. 00:45  Anketa - nový prezident (Bejčák nepř.)
09.02. 22:17  CHYBA (vazbič)
09.02. 22:01  Topolanek to je modrý pták (mildadrapela)
09.02. 21:59  Zkažený žaludek (JB)
09.02. 18:58  Topolanek to je modrý pták (profa)


Přečtěte si také:

25.09.2007Projev Václava Klause na konferenci OSN Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.03.2007Václav Klaus je nejvlivnější Čech Strategie.cz (Strategie.cz)
26.02.2007Václav Klaus začíná stříhat volební metr Pavel Daniel (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688