Ceny paliv, vytápění a dodávek tepla nemusí jen růst – příkladem je topný olej (extra lehký topný olej - TOEL)

Ceny elektřiny a plynu rostou rok co rok nezadržitelným tempem. Ani prognózy manažerů největších dodavatelů energií na budoucí vývoj cen nezní optimisticky, proto mnozí spotřebitelé hledají pro své domácnosti alternativní zdroje. Jako jedno z nejefektivnějších a zároveň ekologicky šetrných paliv se stále častěji využívá topný olej extra lehký (zkráceně TOEL). Jeho cena je v ČR ve srovnání s ostatními ušlechtilými palivy, včetně zemního plynu, nižší. Extra lehký topný olej se díky své zajímavé ceně, bezproblémové dostupnosti, vysoké výhřevnosti a pohodlnému provozu topného zařízení stává oblíbenou alternativou k běžně využívaným palivům.

 

O vytápění extra lehkým topným olejem se začíná zajímat čím dál více spotřebitelů (vyplývá ze statistik Call Centra a Online komunikačních prostředků společnosti Thermoil). Hlavním důvodem je jeho cena, která oproti loňskému roku klesla o více než 30%. Rodinný dům s průměrnou spotřebou 100 GJ/rok, kde se extra lehký topný olej využívá k vytápění a ohřevu teplé užitkové vody, zaplatí v tomto období konečnou cenu pouze 1,55 Kč/kWh. Tato cena zahrnuje nejen samotné palivo, ale i náklady na dopravu a uskladnění do nádrží a také výdaje spojené s prováděním pravidelného technického servisu. Průmysloví spotřebitelé, kteří mají roční spotřebu vyšší než 2900 GJ, platí cenu ještě nižší. V průměru se tato cena aktuálně pohybuje kolem 1,09 Kč/kWh.

 

Topný systém spalující TOEL je pracuje zcela automaticky a nevyžaduje žádnou speciální péči. Systém se skládá z kotle a sestavy plastových nádrží, ve kterých je extra lehký topný olej uložen. Ty mohou být umístěny buď přímo u kotle nebo kdekoliv jinde v domě či blízkém okolí, například v garáži nebo ve venkovním podzemním zásobníku. Průměrná spotřeba TOEL při vytápění rodinného domu o podlahové výměře vytápěných místností přibližně 300 m2 činí asi 3 tisíce litrů za rok.  Uskladnění takového množství v moderních nádržích zabere maximálně 3 m2 plochy.

Montáž kompletního systému nezabere mnoho času a celková cena je závislá na náročnosti klienta. Orientačně se investiční náklady pohybují v rozmezí 80 - 150 tisíc včetně DPH. Pořizovací cena topného zařízení na extra lehký topný olej je srovnatelná s jinými topnými systémy na ušlechtilá paliva, avšak náklady spojené s údržbou a samotným provozováním jsou nižší a výhledově se nebudou výrazně zvyšovat. Zájemci, kteří chtějí aktuálně přejít z vytápění na pevná paliva nebo zemní plyn na TOEL pak mohou v případě získání všech nutných povolení počítat s dobou realizace přibližně do 2 týdnů.

Cena TOEL v ČR je ovlivněna 2 základními faktory. 1) je to týdenní průměr cen motorové nafty obchodované na komoditním trhu v Rotterdamu a 2) kursem Kč/USD. Na základě těchto dat pak tuzemští dodavatelé určují svoji cenu na další týden. Spotřebitelé TOEL zpravidla nakupují na celou topnou sezónu najednou, a to v doporučeném období, kdy je jeho cena nízká. Nejsou proto závislí na aktuálních dodávkách v průběhu roku tak jako ti, kteří vytápí zemním plynem (viz. nedávné přerušení dodávek zemního plynu z Ukrajiny). Navíc Thermoil nakupuje TOEL ve více rafinériích po celé Evropě, a díky tomu garantuje svým zákazníkům nízkou cenu i dostatečné množství paliva ve chvíli, kdy ho právě potřebují nebo chtějí nakoupit.


Graf: Porovnání nákladů na vytápění u jednotlivých druhů paliv, domácnost
se spotřebou 100 GJ/rok, zdroj TZB-info.

 


 

 

O společnosti:

Thermoil je jedničkou na českém trhu v oblasti prodeje a distribuce topných olejů. Zajišťuje vytápění tisíců domácností a stovek podniků téměř 15 let. Hlavním předmětem činnosti jsou dodávky a distribuce topného oleje extra lehkého (TOEL) jako ekologického a ekonomického paliva a dodávky, montáže a rekonstrukce tepelných zdrojů a soustav pro vytápění domácností i průmyslových objektů a pravidelná údržba. Thermoil provádí také sezónní vytápění stavenišť a výstavních nebo průmyslových prostor (spolupracoval i na stavbě O2 Arény v Praze nebo výrobního závodu automobilky Hyundai v Nošovicích). Žádanou službou ze strany zákazníků se stal také poradenský servis v oblasti vytápění, paliv, energií a energetických úspor (energetický audit).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba