TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  30.03.2009 13:50:57

CCS: Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu stagnovaly

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu stagnovaly. Jak vyplývá z pondělních údajů společnosti CCS, benzin Natural 95 zlevnil v průměru o čtyři haléře na 25,10 , cena nafty poklesla o tři haléře na 24,65 .

Maximální ceny dosáhl benzin Natural 95 v neděli 8. června 2008 (32,70 ), od té doby je levnější o 7,60 (23,2 %). Nafta vyšplhala na vrchol o čtyři dny dříve (35,11 ), aktuálně je levnější o 10,46 (29,8 %). Naopak na minimum se oba nejprodávanější druhy pohonných hmot dostaly v pondělí 12. ledna letošního roku (benzin 22,23 , nafta 23,95 ). V následujících deseti týdnech zdražil benzin o 2,87 (12,9 %), nafta pouze o 70 haléřů (2,9 %).

Nejlevnější benzin zůstává v Královéhradeckém kraji (24,74 ). K největšímu zlevnění došlo na Liberecku (o 20 haléřů), naopak na Olomoucku cena Naturalu 95 o devět haléřů vzrostla. Nelichotivý titul nejdražšího kraje si drží jižní Morava s průměrnou cenou 25,63 .

V případě nafty potvrdil svoji dlouhodobou suverenitu Karlovarský kraj (23,95 ), kde se také v minulých sedmi dnech dočkali motoristé největšího poklesu cen (o 16 haléřů). V jižních Čechách ovšem nafta v průměru o osm haléřů zdražila. Jihomoravský kraj má aktuálně vedle benzinu nejdražší i naftu (24,98 ).

Meziměsíčně zlevnil Natural 95 o 18 haléřů, nafta je levnější o 33 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je benzin levnější o 5,37 , nafta o 6,34 .

Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k 15. dubnu 2007 tvořilo zhruba 2240 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688