TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  05.05.2009 18:49:00

SOS Orco: Plán na navýšení kapitálu společnosti Orco poškozuje akcionáře

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Plán na navýšení kapitálu společnosti Orco založený na vstupu investora Colony Capital je pouze dalším pokusem generálního ředitele firmy Jeana-Francoise Otta, jak se udržet ve funkci, zatímco práva akcionářů i hodnota jejich investic budou nadále poškozovány. Uvedlo to v úterý sdružení SOS Orco.

Developer Orco Property Group (OPG) minulý čtvrtek oznámil, že zahájil exkluzivní jednání se společností Colony Capital o navýšení kapitálu pro firmu ColOG, kterou kontrolují fondy spravované Colony Capital. Jde o emisi pěti milionů akcií za cenu pět eur za kus plus dalších 20 milionů nových akcií za cenu sedm eur za kus. Správní rada OPG také navrhla, aby každý akcionář Orco Property Group zdarma obdržel nárok na dvě akcie OPG, které mu umožní upsat jednu novou akcii za stejnou cenu, jaká se uplatní v případě práv na akcie vydané ColOG.
Sdružení SOS Orco rozhodně požaduje, aby byl plán na vstup Colony Capital předložen k hlasování akcionářům firmy. „My budeme našim členům a sympatizantům jednoznačně doporučovat odmítnutí projektu,“ prohlásil předseda sdružení menšinových akcionářů SOS Orco Luboš Smrčka s tím, že projekt zcela pomíjí to nejdůležitější, co Orco nyní potřebuje totiž urychlenou výměnu managementu.

„I přes mírné posilování akcií firmy v minulém týdnu se jejich cena stále pohybuje okolo sedmi eur a já nevěřím panu Ottovi, když říká, že za pokles kurzu akcií je zodpovědný pouze nepříznivý vývoj na trhu. Od okamžiku primární emise v roce 2000 nemovitostní trh ve střední a východní Evropě jednoznačně rostl avšak akcie firmy za tuto dobu ztratily přes 60 procent ze své hodnoty. Za to nemůže trh, ale evidentně špatný management a plýtvání penězi,“ uvedl předseda sdružení SOS ORCO Luboš Smrčka.

Podle jeho názoru management najímá drahé mezinárodní architekty na projekty, které by byly nehospodárné i v období hospodářského boomu, natož v dobách krize. „Podezřele vysoké ceny za nákup pozemků a značné mezery v oceňování i to mohou být důvody, proč hospodářské výsledky firmy za rok 2008 nebyly dosud potvrzeny auditorem, ačkoli měly být ověřeny v termínu do 30. dubna 2009. Pro nás je věc jasná. Společnost Orco nutně potřebuje nové vedení,“ dodal Smrčka.

Plán společnosti Orco ohledně vstupu investora Colony Capital může rozředit akciové podíly akcionářů, a je proto podle sdružení SOS Orco vůči stávajícím akcionářům nefér. Transakce by podle sdružení poskytla společnosti Colony Capital významná zvýhodnění, která nebyla nabídnuta současným akcionářům. „Nezodpovězenou zůstává také otázka, proč pan Ott uvažuje o prodeji akcií firmy za pět až sedm eur, jestliže podle oficiálního vyjádření společnosti činí tržní hodnota akcií 42 eur za akcii,“ podotkl Smrčka.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688