Tiskové zprávy  |  01.07.2009 14:49:54

Norové financují záchranu vzácných archiválií Praha je velmi úspěšná při čerpání norských fondů

Praha 30. června 2009 – České republice se podařilo v právě uzavřeném programovém období Finančních mechanismů EHP/Norska pro roky 2004–2009 vyčerpat ve 144 projektech 100 % přidělených grantů. Více než čtvrtina z celkového objemu 2,8 miliard zamířila do hlavního města Prahy.

Granty udělené v rámci Finančního mechanismu EHP/Norska vyčerpaly ke dni 30. 4. 2009 sto procent objemu peněz, které byly pro ČR určeny. Jedná se o celkovou částku cca 2,8 miliard (105 miliónů €). Celkem bylo donory ze 157 předložených projektů schváleno 144 žádostí.  Schválené žádosti na území hlavního města Prahy představovaly z celkového počtu žádostí 26 %. Praha se tak stala nejúspěšnějším krajem. „Hlavní město Praha má omezené možnosti v přístupu ke strukturálním fondům, proto se snaží co nejvíce využívat ostatní dotační tituly, o čemž svědčí čerpání těchto prostředků poskytnutých z Norska,“ říká Patricia Tiso-Ferulíková, ředitelka odboru fondů EU Magistrátu hl. m. Prahy.

Úspěšné projekty, jejichž realizátorem je přímo Hlavní město Praha nebo instituce jím zřízená, se týkají dvou prioritních oblastí: uchovávání evropského kulturního dědictví a rozvoje lidských zdrojů.

V rámci priority uchovávání evropského kulturního dědictví obdržely v Praze grant dva projekty. Projekt Archivu hl. m. Prahy zaměřený na záchranu ohrožených dokumentů spočívající v digitalizaci těchto dokumentů obdržel částku 484 000 €. Další úspěšný projekt se také týkal záchrany vzácných a historických dokumentů. Příjemcem grantu ve výši 404 000 € byla Městská knihovna v Praze.

V rámci priority rozvoje lidských zdrojů obdržela grant ve výši 101 000 € Střední škola – Centrum odborné přípravy technickohospodářské, a to na rekonstrukci a vybavení vzdělávacího centra environmentální výchovy. Grant v rámci priority rozvoje lidských zdrojů získala i Pražská konzervatoř. Projekt financovaný částkou 731 000 € z Finančních mechanismů EHP/Norska je zaměřen na stavební úpravy, rozšíření a modernizaci výukových prostor.

„Donoři EHP a Norska byli s čerpání dotací v ČR natolik spokojeni, že se rozhodli i pro další programové období, a to 2009–2014. Ministerstvo financí v této chvíli dojednává mezinárodní smlouvu, jejíž uzavření se plánuje na podzim tohoto roku. První výzva se předpokládá na jaro roku 2010,“ uzavírá Patricia Tiso-Ferulíková.

 

Finanční mechanismus EHP/Norska
Státy Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norské království se zavázaly přispívat ekonomicky slabším zemím v rámci EHP, a to poskytováním grantů na investiční a rozvojové projekty v daných  prioritních oblastech. Těmi jsou např. uchovávání evropského kulturního dědictví, ochrana životního prostředí, rozvoj lidských zdrojů, zdravotnictví a péče o dítě, posilování justice aj. Všechny základní principy a zásady týkající se finančního mechanismu EHP, resp. Norska jsou zakotveny v uvedené Dohodě o účasti v Evropském hospodářském prostoru, resp. Dohodě mezi Norským královstvím a ES o Norském finančním mechanismu pro období let 2004-2009. Jedná se především o celkovou výši částky na investiční a rozvojové projekty, účel a priority pro čerpání přidělených finančních prostředků, nutnou výši spolufinancování projektů, frekvenci vyhodnocování, případně přerozdělování nevyužitých finančních prostředků atd. Další informace na
www.eeagrants.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688