Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.08.2009 09:31:54

ČEZ v pololetí vydělal 31,6 mld.Kč čistého při tržbách 95,6 mld.Kč

Energetická Skupina ČEZ dosáhla v prvním pololetí letošního roku čistého zisku ve výši 32 mld. , což je meziroční nárůst o 11 % procent.  Ke zvýšení čistého zisku přispěl zejména prodej elektřiny pro letošní rok již v roce 2008 ještě před poklesem cen v důsledku nastupující recese. K meziročnímu zlepšení hospodářských výsledků dochází i přes celkový pokles spotřeby elektřiny v důsledku pokračující ekonomické krize. To však již ovlivnilo samotné 2. čtvrtletí, kdy došlo meziročně k poklesu zisku o 5 procent. Celoroční čistý zisk stále očekáváme na úrovni 50,2 mld. .

ČEZ v červnu oznámil  svůj záměr zahájit významné investice do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji. „ Výše uvedené aktivity jsme zastřešili strategickou iniciativou „FutureMotion – Energie zítřka“, jejímž cílem je zajistit společnosti ČEZ a české energetice dlouhodobou stabilitu a perspektivu, přispět k pohodlnému a bezpečnému životu lidí, co nejméně zatěžujícímu životní prostředí, a současně podpořit orientaci ČR na znalostní ekonomiku, a tím i konkurenceschopnost republiky v mezinárodní soutěži. ČEZ se chystá věnovat čtyřem hlavním záměrům: podpoře vědy, výzkumu a zavádění nových technologií do praxe, podpoře menších zdrojů elektřiny, které doplní tradiční velké elektrárny, zavedení inteligentních řešení, které rozšíří možnosti lidí rozhodovat o jejich způsobu využití energií, a podpoře elektromobilů,“ uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Za první pololetí Skupina ČEZ investovala více než 21 miliard do stávajícího majetku, především do výstavby nových výrobních kapacit a do navyšování výkonu jaderných elektráren. V elektrárně Tušimice byl poprvé na konci června přifázován  k síti první blok po komplexní obnově, v projektu výstavby nového nadkritického bloku v Ledvicích již proběhla kolaudace nové administrativní budovy a byla převzata chemická úpravna vody. V jaderné elektrárně Dukovany byl realizován projekt zvýšení instalovaného výkonu 3. bloku na 510 MW (oproti původním 440 MW), v jaderné elektrárně Temelín proběhla při historicky nejkratší rozšířené odstávce oprava nízkotlakých dílů turbíny a kompletní rekonstrukce zavážecího stroje.

Skupině ČEZ se daří i v zahraničí – všechny akvizice trvale dosahují plánované návratnosti i přes pokračující krizi.  V prvním pololetí 2009 se navíc Skupina ČEZ významně posílila v Turecku, vstoupila do Albánie a prostřednictví akvizice těžební a elektrárenské společnosti MIBRAG rozšířila svou činnost také v sousedním Německu.

Výroba elektřiny z vlastních zdrojů ČEZ, a. s., meziročně klesla o 1,8 TWh, tedy o 5,5 %. Meziroční pokles výroby v jaderných elektrárnách o 0,1 TWh byl způsoben plánovanou odstávkou 3. bloku Jaderné elektrárny Dukovany, která začala 10. 1. 2009 a trvala po dobu celého I. čtvrtletí 2009. Meziroční pokles výroby v uhelných elektrárnách o 9,5 % byl způsoben větším počtem plánovaných odstávek v uhelných elektrárnách, dále optimalizací výroby související s cenou elektřiny a poklesem poptávky.

„Hospodářská recese významně poznamenala spotřebu elektřinyČeské republice v I. pololetí 2009, která meziročně poklesla o 6,9 %. Spotřeba u velkoodběratelů klesla v souvislosti s tlumením rozvojových programů o 12,5 %, zatímco u domácností spotřeba vzrostla o 1,8 % a u podnikatelského maloodběru o 0,5 %. Zastavení růstu a následný pokles poptávky po elektřině v celé Evropě je již od konce roku 2008 diktován hospodářskou krizí a společně s vývojem ceny ropy se poté odráží i v cenách elektřiny na trzích střední i jihovýchodní Evropy,“ uvedl Alan Svoboda, ředitel divize obchod.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

 

Tabulka: Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za I. pololetí 2009

                                                                                             (mil. )             meziroční změna %

Provozní výnosy

95 615

+ 5,7 %

EBITDA (nebo Provozní zisk před odpisy)

51 827

+ 6,2 %

Zisk před zdaněním

39 945

+ 8,6 %

Zisk po zdanění

32 000

+10,5 %

Eva Nováková
tisková mluvčí Skupiny ČEZ


Další podrobnosti naleznete ZDE

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688