TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  17.10.2009 18:03:01

Sněmovna bude jednat o důchodovém spoření

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci budou na schůzi sněmovny, která začíná v úterý 20. října, projednávat vládní návrh zákona o penzijním spoření. Nový systém by v budoucnu nahradil stávající systém důchodové připojištění.

Cílem vládního zákona je oddělit majetek penzijních fondů a účastníků penzijního připojištění. Změna je tak zásadního charakteru, že zcela mění systém fungování penzijního připojištění a je tedy nutné vypracovat nový zákon. Stávající systém penzijního připojištění se státním příspěvkem však zůstane zachován.

Vzhledem k záměru vlády zcela reformovat tzv. třetí pilíř důchodového systému je potřeba vytvořit adekvátní právní rámec pro činnost institucí, které budou tento pilíř zabezpečovat. Proto vláda předkládá zákon, který tyto vztahy upravuje.

"Penzijní spoření představuje nový, dobrovolný finanční produkt, který má umožnit občanům spoření pro období stáří s tím, že bude možné investovat prostředky podle individuálně zvolené penzijní strategie. Tento produkt bude, stejně jako stávající penzijní připojištění podle zákona o penzijním připojištění, podporován ze strany státu státním příspěvkem a daňovými výhodami," píše se v důvodové zprávě k návrhu zákona.

Pokud se zavede systém penzijního spoření, skončí systém penzijního připojištění se státním příspěvkem. "To znamená, že nebude možné uzavírat nové smlouvy v tomto připojištění a jeho stávajícím účastníkům bude umožněn dobrovolný přechod do penzijního spoření. Nicméně bude záležet výhradně na každém, zda přejde do nového systému penzijního spoření, nebo zůstane ve stávajícím," vysvětluje v důvodové zprávě ministr financí Eduard Janota.

Smyslem nového systému je zbavit účastníka spoření rizika spojeného s neodděleným majetkem v penzijních fondech a zefektivnit kontrolu nad poskytováním a vracením státního příspěvku. Proto nebude možné spořit si na důchod v obou systémech, tj. penzijním připojištěním a penzijním spořením zároveň s výjimkou situace, kdy účastníkovi penzijního připojištění je již vyplácena penze. Kromě toho bude mít člověk v rámci penzijního spoření nárok pouze na jeden státní příspěvek.

Také v novém systému bude možné, aby účastníkovi na penzijní spoření přispíval jeho zaměstnavatel, který však už nedostane příspěvek od státu.

Prostředky, které člověk vloží do penzijního spoření, budou umístěny do tzv. účastnických fondů obhospodařovaných nově založenými penzijními společnostmi. Penzijní společnost bude prostředky klienta rozdělovat do fondů na základě smluvené strategie. Na výběr bude minimálně ze tří povinných fondů, a to fondu konzervativního, smíšeného a dynamického fondu.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688