TNBiz (TN.cz)
Finance  |  03.11.2009 04:30:04

V úterý budou poslanci znovu hlasovat o zákonu o významné tržní síle, který Klaus vetoval

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci budou v úterý znovu hlasovat o návrhu zákona o významné tržní síle, jehož cílem je regulovat podmínky dodávek zboží do maloobchodu a který zavádí výrazné sankce pro obchodníky. Návrh koncem září vetoval prezident Václav Klaus.

"Zákon velmi podobného obsahu jsem poslanecké sněmovně vrátil již v červnu roku 2006. Dnešní podoba zákona je ještě méně přijatelná, než ta před čtyřmi lety," uvedl prezident ve svém prohlášení. Podle něj je zákon zcela nevhodným regulačním zásahem do vztahů mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu, vymyká se všem dosud zavedeným legislativním zvyklostem a vykazuje řadu legislativních nedostatků.

Pozměňovacího návrh definuje významnou tržní sílu jako „takové postavení odběratele vůči dodavateli, kdy se v důsledku situace na trhu stává dodavatel závislým na odběrateli ve vztahu k možnosti dodávat své zboží spotřebitelům a kdy si odběratel vůči dodavateli může vynutit jednostranně výhodné obchodní podmínky“. Není-li prokázán opak, má se podle návrhu za to, že významnou tržní sílu má odběratel, jehož čistý obrat přesáhne pět miliard korun.

Smyslem zákona je vytvoření etického kodexu obchodníků, jehož dodržování by kontroloval antimonopolní úřad. V případě provinění se proti kodexu a zneužití významné tržní síly by obchodním řetězcům hrozily pokuty ve výši až deseti milionů korun nebo deseti procent z obratu.

Řetězce by také měly poskytovat dodavatelům zboží všeobecné obchodní podmínky obsahující mimo jiné cenové podmínky nebo údaje o snižování cen. Zákon nakazuje obchodníkům zaplatit jejich dodavatelům za zboží nejdéle do 30 dnů od jeho dodání.

Zákon má řadu odpůrců. Podle jednatele obchodní sítě Globus Petra Vyhnálka totiž z pozměňovacího návrhu, který předkládá skupina poslanců ČSSD a KSČM, vypadla původní myšlenka etického kodexu, který měly jednotlivé obchodní sítě zpracovat a jeho dodržování kontrolovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podmínky regulace se pak podle jeho slov přesunuly do příloh k uvedenému návrhu zákona.

„Tyto podmínky obchodníkům prakticky neumožňují skoro žádný manévrovací prostor,“ podotýká Vyhnálek. Pokud by byl návrh přijat, dopadne přitom podle něj především na ty, které má chránit na dodavatele zboží do obchodních sítí. „Povede to k tomu, že nebudeme obchodovat s nikým, u koho by hrozilo riziko, že si může stěžovat u antimonopolního úřadu,“ tvrdí Vyhnálek.

Zákony regulující obchodní chování řetězců se v minulosti několikrát pokusili prosadit zejména zástupci levicových politických stran. Zatím žádný návrh ale dosud neprošel.

Podobný zákon platí od začátku roku na Slovensku, dosud ovšem žádné zlepšení pro žádnou ze zúčastněných stran nepřinesl a jeho neúčinnost vede podle některých informací slovenské zastánce regulací k úvahám o jeho opětovné novelizaci.

Havel Petr, Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688