TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  27.12.2009 12:57:06

Prezident Klaus podepsal státní rozpočet v přímém přenosu (27.12.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o 5. - 8. odstavec s dalším vyjádřením Václava Klause)

Prezident Václav Klaus v neděli podepsal návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok před televizními kamerami v pořadu TV Prima Partie.

Deficit státního rozpočtu dosáhne v příštím roce nejméně 162,7 miliardy korun. "Takový deficit bych já nedopustil," prohlásil prezident. Přesto však nechtěl podle svých slov vystavovat zemi rozpočtovému provizoriu a tak rozpočet v přímém přenosu podepsal.

S kritikou výsledné podoby návrhu rozpočtu ale prezident nešetřil. „Já bych se nikdy neodvážil s rozpočtem s takovým deficitem přijít,“ řekl. Politikům podle něj chybí síla udělat rázné škrty, za jeho vlády takovou sílu politici měli, prohlásil Klaus. „Neochota něco dělat také o něčem svědčí,“ dodal. Zároveň připomněl, že současná vláda nemá ve Sněmovně ani jednoho poslance. „Právě proto je nešťastné, že se na podzim neuskutečnily předčasné volby, mohli jsme mít silnou vládu,“ uvedl Klaus.

Zákon o rozpočtu začíná s podpisem prezidenta platit, i když na něm chybí ještě podpis premiéra. Ten má však formální charakter, rozhodující jsou podpisy předsedy Poslanecké sněmovny a prezidenta.

„Není důvod, abych v současné situaci vymýšlel rozpočtové provizorium. To mělo smysl před dvaceti lety, když jsem jako ministr financí dostal do ruky komunistický rozpočet. Tehdy jsem řekl, že budeme mít tři měsíce provizorium, a pak přijdeme s novým přepracovaným rozpočtem. Jenže teď tady taková záruka není,“ upozornil prezident.

Chování Topolánkovy a posléze Fischerovy vlády ve vztahu k veřejným financím v letošním roce označil jako racionální. „Bylo dobře, že nezaváděla bezhlavá laciná opatření, která by totálně vychýlila státní rozpočet. Hlavním úkolem těchto vlád bylo nepropadat panice, a to se jim povedlo,“ kvitoval s povděkem.

Podle Klause byly nepodstatné spory o to, zda bude deficit na příští rok činit 5,3 či 5,6 procenta HDP. „Třeba v USA to bude až 12 procent. Není důvod tady plakat,“ připomněl. Ovšem stabilizaci veřejných financí považuje za naprostou prioritu pro příští vládu. „Reálná sféra se vrátí k normálnímu růstu, tady obavy nemám. Ale stát bude mít se svým rozpočtem potíže. Každopádně to bude bolet. Lidé nebudou chtít platit vyšší daně a zároveň se nebudou chtít vzdát některých příjmů, na které si zvykli," dodal prezident.

Klaus se také v krátkosti vrátil k přípravě rozpočtu na rok 2009. Schválený schodek 38,1 miliardy korun bude nakonec zřejmě více než pětinásobně překročen. „To nastavení bylo špatné. Loni na podzim byla situace velmi nejistá, ale už tehdy jsme dobře věděli, že pětiprocentní růst pokračovat nebude. Ale uvědomuji si, že ekonomicko-politické předpoklady byly špatné. Topolánkova vláda si ne mohla vyskakovat, neměla většinu. A ani premiér Fischer nemůže jen tak bouchnout do stolu a snížit deficit,“ doplnil prezident.

Státní rozpočet na rok 2010 byl sněmovnou v prosinci přijat včetně všech schválených pozměňovacích návrhů. Poslanci ODS před hlasováním opustili sál, čímž snížili potřebné kvorum pro schválení zákona.

Deficit rozpočtu ve výši téměř 163 miliardy korun byl schválen v prvním čtení, podle mnohých poslanců však schválené pozměňovací návrhy z levicových řad poslanecké sněmovny nakonec zvýší schodek rozpočtu o dalších osm až deset miliard korun. Podle premiéra Jana Fischera by se mohlo jednat až o 12 miliard korun. Miroslav Kalousek (TOP 09) předpokládá nárůst deficitu dokonce o 15 miliard.

Sněmovnou totiž prošly všechny návrhy sociálních demokratů. Prošel tak návrh poslance Zdeňka Škromacha (ČSSD) na navýšení rozpočtu na sociální služby o 3,8 miliardy korun. Škromachův návrh tyto peníze bere ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), z rozpočtu na důchody a rozpočtu na nemocenskou. Prošel také návrh poslance Bohuslava Sobotky (ČSSD) na zachování platů státních zaměstnanců na současné úrovni. Na dorovnání čtyř procentního poklesu, který způsobil Janotův balíček, padne 6,8 miliardy korun. Půjde o peníze ze SFDI, odškodnění obětem trestné činnosti a další. Přijat byl i návrh poslance Ladislava Skopala (ČSSD) na navýšení přímých plateb pro zemědělce o 1,5 miliardy korun. Jde o prostředky ze SFDI a Všeobecné pokladní správy.

Petr Vlasák, Tomáš Čížek, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688