Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  14.01.2010 07:29:58

DOWER-D: Erste, KB - banky v centru pozornosti!

Úterní burzovní seance položila nvestorům těžkou otázku: Jak vás ovlivní horší než očekávané výsledky hliníkářské společnosti Alcoa? První odpovědi byly dost pesimistické. V průběhu středečního obchodování ale obavy ustoupily. Očekávání směrem k firemním výsledkům roku 2009 nemusí být "po Alcoe" až tak  pesimistické. Dostala sice nečekanou ránu, ale čekají nás další výsledky a proto investoři pesimismus na čas odložili. Vydrží jim to?

Především: existuje velká nedůvěra k bankám. Analytici jim nevěří. Zvlášť těm evropským. Myslí si, že jim s koncem loňského roku došel dech. A něco na tom asi je. Například druhá největší francouzská banka Société Générale včera varovala, že její zisk ve 4Q 2009  bude jen nepatrný a zdaleka se nepřiblíží odhadům.

To je "po Alcoe" další nepříjemné zjištění a potvrzuje varování, že nejhorší finanční krize posledních let ještě nemusí být u konce a navíc připomnělo, že se banky ještě zdaleka nezbavily všech toxických aktiv odvozených od hypoték, které stály u zrodu současné krize. Naštěstí tuzemské banky jsou na tom možná lépe. Erste Bank, graf 1, si už "pomlouvání" v minulém roce užila dost a proto je zatím proti podobným obavám imunní a Komerční banka, graf 2, je už dlouho na globálním dění dost "nezávislá" a žije si svým vlastním životem.

Graf 1, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 13.1. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 13.1. - pro zvětšení klikněte

Už v roce 2008 jsme na těchto stránkách psali o jestřábech, kteří sobě nejdříve přichystali bohatou hostinu a když to později nevyšlo poslaly její nechutné zbytky do světa. Poslední obavy analytiků směrem k bankám tuto teorii potvrzují. A nejen to. Naplno se ukázalo, že Evropa za USA hodně pokulhává. Nejen, že tam, tedy v USA, krize vznikla, ale tamější jestřábi krizi také umně, na poslední chvíli, vyvezli do ciziny, především do Evropy.

Ale zpátky ke kořenům. Američtí jestřábi vytvořili před několika lety v USA nový, lákavý a reklamně perfektně zvládnutý sofistikovaný produkt, ona slavná hypoteční CDO. Úhledně ho zabalili a poslali do světa. V naivní důvěře ve všechno, co přichází ve finančním světě z USA ho, jak se zdá, nakupovaly především evropské banky.

Teď to vypadá, že američtí jestřábi, kteří své průšvihy chytře vyvezli z USA jsou za vodou, zatímco evropské důvěřivé "holubice" nevědí, co si s těmi průšvihy nyní počít. A tak je na místě otázka: Jsou evropští finančníci a bankéři jenom tak líní, aby přemýšleli vlastní hlavou, nebo tak naivní, nechceme-li přímo napsat hloupí? Ostatně papouškování je snadná disciplína a dobře ji známe i v Česku, že?

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688