TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.02.2010 15:06:06

Parkanová: Nákup pandurů byl megalomanský, o korupci nic nevím

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Projekt nákupu obrněných transportérů Pandur byl megalomanský a neodpovídal možnostem České republiky ani potřebám armády. O korupci bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) nic nevěděla a vítá vyšetřování, aby se očistilo i její jméno, prohlásila ve čtvrtek Parkanová.

Smlouva na nákup 199 obrněných transportérů, kterou ČR podepsala za vlády ČSSD, připadala Parkanové podle jejích slov od počátku jako velmi nevýhodná. "Armáda tehdy daleko více potřebovala lehká obrněná vozidla," sdělila, která brzy po svém nástupu do funkce zrušila obci na nákup dalších 35 strojů.

Vypovězení celého kontraktu na téměř dvě stovky transportérů však podle Parkanové nebyla možná. "Jednoduše k tomu nebyl zákonný důvod. Ten nastal až v okamžiku, kdy nebyla firma Steyr schopna plnit dodávky vozidel," odmítla exministryně slova šéfa ODS Mirka Topolánka, který viní Parkanovou z toho, že měla nulovou odvahu rozhodnout o změnách v případě nákupu pandurů.

Korupci, o které se mluví v souvislosti s nákupem obrněných vozidel pro českou armádu, odmítla Parkanová s tím, že nikdy neměla poznatky o tom, že by byl obchod zkorumpovaný. "Přesto vítám vyšetřování, které by mělo přispět k vyjasnění pochybností," řekla. Bývalý ministryně obrany zároveň připustila, že vyšetřování vítá i proto, že se v kauze nákupu pandurů objevovalo její jméno.

Podezření, že nákup 107 obrněných vozidel za 14,4 miliardy korun provázela korupce mezi politiky, zveřejnila v minulých dnech (MfD). Bývalý manažeři rakouského výrobce Steyr Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik totiž na nahrávce pořízené skrytou kamerou naznačili, že úplatky směřovaly k českým politikům bez ohledu na stranickou příslušnost. To na politické scéně vyvolalo bouřlivou nesouhlasnou reakci, politici vyzvali policii i státní zastupitelství k co nejrychlejšímu prověření podezření. Exmanažeři poté své tvrzení vzali zpět, případem se však začala zabývat česká i rakouská justice.

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688