TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.04.2010 12:56:01

Nečas: Zrušíme tři ministerstva (7.4.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - ODS ve středu představila další část svého volebního programu. V rámci úspor chce strana zrušit tři ministerstva a sloučit některé další státní instituce, uvedl to místopředseda strany Petr Nečas.

Podle Nečase ODS zastává názor, že v rámci úspor ve státní pokladně by bylo dobré zrušit několik ministerstev, jejichž agendu by převzala jiná ministerstva. "Sloučením ministerstva průmyslu, obchodu a dopravy a části ministerstva pro místní rozvoj by mohlo vzniknout jedno silné hospodářské ministerstvo. Další část ministerstva pro místní rozvoj by spolu s ministerstvem zemědělství mohlo tvořit ministerstvo pro venkov. Ministerstvo životního prostředí by mohlo převzít další část činnosti ministerstva zemědělství," řekl Nečas.

Podle svých slov by si také dovedl představit snížení počtu bezportfejních ministrů.

Státní instituce, které by se daly sloučit v zájmu personálních i administrativních úspor jsou také státní organizace, které kontrolují veřejné zdraví a bezpečnost spotřebitele. "Další otázkou je, zda desetimilionová země potřebuje čtyři zpravodajské služby," řekl Nečas.

ODS by vytvořila národní úřad pro zaměstnanost a sociální správu. "Nyní jsou dávky zajišťované třemi institucemi: úřady práce, obecními úřady a úřady s rozšířenou působností," vysvětlil Nečas.

Dalšími z dvanácti opatření, které ODS ve svém "Řešení proti dluhům" navrhuje je i zřízení Národní rozpočtové rady, ta by ověřovala výdajové rámce a návrhy ovlivňující rozpočet.

"Rada vznikne transformací odboru ministerstva financí a členy rady bude jmenovat prezident. Bez vyjádření rady k rozpočtovým dopadům a vlivu na podnikatelské prostředí nebude možné projednat jakýkoli legislativní návrh," vysvětlil Martin Kocourek, člen ESO, ekonomické skupiny odborníků, s níž ODS spolupracuje.

Neodpovědná rozpočtová politika by se měla sankciovat, a to i pro členy vlády a poslance.

Občanští demokraté by zavedli jednoduché a nízké daně a nezvyšovali odvody na sociální pojištění. Strana si také klade za cíl urychleně dokončit projekt jednotného inkasního a kontrolního místa pro výběr daní a odvodů, finanční kontroly by prováděl pouze finanční úřad.

V roce 2012 se ODS zavazuje předložit návrh státního rozpočtu tak, aby jeho schodek dosahoval maximálně tři procenta HDP s tím, že rozpočet na rok 2011 bude úsporný.

Strana by chtěla také dokončit důchodovou reformu. ODS chce transparentní veřejné finance, sjednocení regulace institucí v síťových odvětvích, aby se zvýšila konkurence v těchto odvětvích a také centrální sjednocení nákupů státní správy pro položky přesahující určitý limit.

V Poslanecké sněmovně by ODS zakázala ve druhém čtení předkládat návrhy, které by vedly k vyšším výdajům veřejných rozpočtů, než bylo předpokládáno v předloze schválené v prvním čtení.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688