TNBiz (TN.cz)
Finance  |  30.07.2010 01:30:07

Solární boom končí, nepřipravené zdroje mají smůlu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Spekulativní prodeje projektů solárních elektráren táhly trh celé první pololetí. Teď je však s nimi podle pátečního vydání deníku E15 konec, protože nepřipravené zdroje se už nestihnou včas připojit do sítě.

Další vlna prodejů teď už hlavně hotových elektráren nastane nejdříve příští rok, až se vyjasní, jak bude stát nadále fotovoltaiku podporovat. Na trhu se nyní spekuluje, že podpora může klesnou až o třicet procent, a že ve hře je i zvláštní daň.

V prvním pololetí evidovali distributoři rezervované kapacity pro projekty na výstavbu zhruba za 40 miliard korun. Řada z nich se však neuskuteční, protože některé rezervace propadly a spousta nově uzavřených
smluv má již lhůtu pro připojení až v příštím roce. O tyto záměry tedy není zájem.

Šéf oddělení transakcí a akvizic KPMG Martin Mašát potvrdil, že v prvním pololetí se hodně spekulovalo. „Šlo v podstatě o jakýsi realitní trh s ‚developovanými‘ pozemky či projekty na papíře,“ řekl deníku E15. Podle něho nyní tyto prodeje už jen dobíhají. „Investoři již vidí velké riziko v tom, že se projekty ještě v letošním roce nepřipojí do sítě,“ dodal. Banky navíc nechtějí záměry, které se letos nestihnou připojit, financovat.

To, kolik elektráren se do sítě zapojí, je klíčové pro cenu elektřiny pro domácnosti. Již nyní se odhaduje, že fotovoltaický boom zvedne běžné domácnosti poplatky řádově o tisíce korun ročně. Spekulacím s projekty nahrával potenciální výnos z provozu elektrárny, který se při současných cenách pohyboval až kolem třiceti procent ročně při dvaceti procentech vlastního kapitálu a investici plánované na pět let. Výnosy garantoval na 15 let stát pomocí vysokých výkupních cen solárně vyrobené elektřiny.

Ty se však od příštího roku změní. Energetický regulační úřad oznámí nové ceny do konce listopadu. „Již dnes je zřejmé, že využije možnosti snížit výkupní ceny více než o pět procent proti roku 2010. Nicméně kvůli
tomu, že zákon nestanoví žádnou maximální hranici, o kterou může ceny snížit, s výjimkou principu, že musí být zachována patnáctiletá návratnost investice, nezbývá než vyčkat,“ uvedl Daniel Zejda z advokátní kanceláře Havel & Holásek.

Spekulanti letos s vidinou vysokých zisků přihlásili distributorům energií obrovské množství projektů solárních elektráren o výkonu 4300 megawattů (než distributoři přijímání žádostí zastavili).

Řada projektů se však neuskuteční kvůli tomu, že mnozí nezaplatili povinný „rezervační poplatek“ a neuzavřeli do konce června smlouvu s distributory, jimiž jsou ČEZ Distribuce, E.ON, ČEPS a PRE. Podle
údajů z května byly uzavřeny smlouvy na polovinu rezervovaného výkonu, za červen čísla ještě nejsou.

Projekt na jeden megawatt se v prvním pololetí prodával za deset milionů korun, cena za vystavěnou elektrárnu je pěti- až desetinásobná.

Ovšem ani všechny projekty se smlouvou se nemusejí uskutečnit banky některé z nich odmítly financovat, anebo i uzavřená smlouva s distributorem posouvá lhůtu pro připojení do sítě do příštího roku. „Zájem o projekty s lhůtou připojení v příštím roce je teď nulový. Vše záleží na výši tarifů pro příští rok, které Energetický regulační úřad patrně vyhlásí až koncem roku. Do té doby budou všichni obezřetní investoři čekat,“ dodal Mašát.

Zatím není jasné, kolik elektráren začne do konce roku vyrábět. Šéf se domnívá, že zapojeno bude 1400 megawattů, možná i méně. „Odhaduji, že konečné číslo připojených zdrojů ke konci roku 2010 se ani
nepřiblíží oné často diskutované hranici 1500 megawattů,“ dodal Zejda. Podle ERÚ byly k prvnímu červenci instalovány sluneční elektrárny o výkonu 575 megawattů.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

30.07. 09:47  Super podvod ! (Prakesh)
30.07. 09:09  podvod ! (Ekonom)
30.07. 06:17  podvod ! (Luboš)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688