TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.09.2010 14:46:06

Platy učitelů neklesnou pod 20 tisíc korun, slibuje ministr Dobeš

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Výše mzdy pedagogických pracovníků, kteří dosáhli vysokoškolského vzdělání, by měla začínat na částce 20 tisíc korun. Vyplývá to z návrhu nové stupnice platových tarifů, kterou v úterý představil ministr školství Josef Dobeš (VV).

Dobeš nově počítá s pouhými pěti platovými stupni. Odměňování kantorů by se mělo řídit mimo jiné i podle toho, jak dlouhou dobu učí. Podle prvního stupně by byli ohodnoceni učitelé, kteří praxi vykonávají po dobu kratší než šest let, poslední, pátý stupeň by byl určující pro ohodnocení těch pedagogů, kteří se učitelskému povolání věnují více než 27 let. Právě snížení počtu platových stupňů si Dobeš pochvaluje. "Tabulka je geniální v tom, že původních 12 stupňů se nám podařilo smrsknout na pouhých pět," uvedl.

Dalším rozhodujícím kritériem bude vzdělání a dále místo, na kterém se bude učitel svému povolání věnovat. Rozlišovat by se mělo mezi šesti platovými třídami. Začínající učitelka v mateřince by dostala nástupní plat ve výši 20 tisíc korun. Čerstvý absolvent pedagogické fakulty, který nastoupí na první stupeň základní školy, by na výplatnici spatřil částku o 200 korun vyšší. Pokud by začínal učit na druhém stupni, získal by 20 300 korun, po 27 letech práce ve školství by se mu základní plat zvedl o zhruba čtyři tisíce korun. Učiteli na prvním stupni by se plat za stejnou dobu zvýšil o pouhé dva tisíce korun.

Na zvýšení platů učitelů poputuje v příštím roce z rozpočtu 2,1 miliardy korun. Tato suma by se měla rozdělit mezi 110 tisíc kvalifikovaných pracovníků. Jde však zatím pouze o představu ministra Dobeše a jeho kolegy ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). To, zda se od nového roku podaří zvýšit plat všem pedagogům s vysokoškolským vzděláním, bude záležet na středečním rozhodnutí zbylých členů kabinetu.

Dobeš má však řešení i pro případ, že by jeho kolegové ve vládě nakonec celý návrh smetli se stolu. "Ty peníze jsem od ministra financí dostal na navýšení učitelských platů, takže já je utratím. V případě, že by nová tabulka nebyla schválená, počítám s tím, že bych šel cestou tzv. liškovného. To znamená, že peníze navíc by kantoři dostali formou osobního ohodnocení," objasnil ministr. Zároveň však dodal, že takové řešení by nebylo optimální, protože o osobním ohodnocení rozhodují ředitelé jednotlivých škol. Na některé kantory by tak nakonec nemuselo dojít.

Veronika Žižlavská, zizlavska@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688