Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.04.2011 13:33:27

Skupina ČEZ vybírá dodavatele dobíjecích stanic pro elektromobily

Energetická společnost realizuje veřejnou zakázku na dodavatele dobíjecích stanic pro elektromobily. Zájem projevilo 59 firem, přihlášku nakonec podalo a kvalifikační kritéria splnilo 19  dodavatelů. Z nich ČEZ vybere dva partnery. Jednoho pro síť stanic normálního dobíjení a druhého pro síť rychlého dobíjení.  

Koncem minulého roku podepsala Skupina ČEZ smlouvu o spolupráci s automobilkou Peugeot o pronájmu elektromobilů a výstavbě infrastruktury dobíjecích stanic po celé České republice. Nyní probíhá veřejná zakázka na dodavatele dobíjecích stanic. Ta rozhodne, který z uchazečů dodá technologii pro normální dobíjení a pro rychlé dobíjení.

 Normální dobíjení pomocí speciální dobíjecí stanice pracuje se stejným napětím a proudy jako běžná zásuvka. Na rozdíl od domácí zásuvky však dokáže optimalizovat dobíjení elektromobilu, prodlužuje tím životnost baterie vozu a brání jejímu poškození. Pomocí této dobíjecí stanice lze vůz dobít za 6 – 8 hodin. Rychlé dobíjení využívá vyšší proudy a napětí, proto stanice pro tento typ vyžaduje speciální připojení na elektrickou síť. Délka dobití trvá méně než půl hodiny.

 „Chceme vytvořit promyšlenou infrastrukturu s několika desítkami dobíjecích stanic po celé České republice. Hledáme spolehlivé partnery, kteří nabídnou nejmodernější technologie,“ říká Tomáš Chmelík, manažer Útvaru čistých technologií Skupiny ČEZ, a dodává: „Instalace dobíjecích stanic je součástí dlouhodobých plánů Skupiny ČEZ v oblasti elektromobility a celého širokého konceptu moderní energetiky budoucnosti s názvem FutureMotion.“

O umístění dobíjecích stanic jedná Skupina ČEZ s desítkami potenciálních partnerů z různých oblastí. Mezi ně patří např. obchodní centra, provozovatelé parkovišť, podnikové vozové parky „O projekt je velký zájem, mnohem větší než jsme čekali. Výsledek samozřejmě ovlivní i nabízená cena,“ říká Chmelík.

Výběr dodavatele závisí kromě nabízené kvality dobíjení i na dalších vlastnostech stanic, např. bezpečnosti přenosu energie. Další důležitý aspekt představuje        identifikace autorizovaného uživatele, přičemž takový uživatel bude moci použít jakoukoli dobíjecí stanici, kterou Skupina ČEZ instaluje. Systém umožní získat přehled o využívání dobíjecích stanic jednotlivými uživateli.

Více informací na www.futuremotion.cz/emobility

Ladislav Kříž, mluvčí Skupiny ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688