X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  05.09.2011 18:23:19

Ukrajina plánuje do pěti let snížit dovozy zemního plynu z Ruska o 66 pct

Ukrajina plánuje během příštích pěti let snížit dovozy ruského zemního plynu o 66% a nahradit je domácími energetickými zdroji, jako je uhlí nebo zemní plyn z břidlic, uvedl v úterý premiér Mykola Azarov. Plány na radikální snížení dovozu zemního plynu na Ukrajinu přichází po 18-měsíčním neúspěšném vyjednávání s Ruskem o snížení ceny plynu. Slova ukrajinského premiéra podtrhují zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi. Moskva opakovaně odmítá jednat o kontraverzní desetileté dohodě o dodávkách zemního plynu, podepsané v lednu 2009. Kontrakt tehdy podepsala premiérka Julia Tymošenková a její ruský protějšek Vladimír Putin. Současná ukrajinská vláda považuje ceny za příliš vysoké.

Azarov opakovaně prohlásil, že Ukrajina platí jedny z nejvyšších cen, ačkoli je nejbližší odběratel a nakupuje více zemního plynu, než kterákoliv jiná země. Tymošenková stojí kvůli kontraverzní smlouvě o dodávkách zemního plynu v Kievě před soudem. Pokud jí soud shledá vinnou, hrozí jí až 10 let vězení. Ukrajina odmítla plán Putina o sloučení obou plynárenských společností Gazpromu a Naftogazu s tím, že by vlastnila 6% společného podniku. Prezident Viktor Janukovič tento návrh rychle odmítl jako nevýhodný.

V letošním roce Ukrajina doveze 40 miliard kubických metrů zemního plynu, oproti 36,5 mld. kub. metrů v roce 2010. V následujících letech chce využívat technologie na úsporu energií a spustit projekty energetických zdrojů v tuzemsku. Produkce zemního plynu z břidlic by sama o sobě snížila dovoz o 5 mld. kub metrů ročně, uvedl Kommersant Daily s odvoláním na vládní zdroje. Předběžné výsledky průzkumu Naftogas uvedly, že má Ukrajina zásoby zemního plynu z těchto zdrojů ve výši 1,5-2,5 bilionů kubických metrů.

Výstup metanu z uhelných slojí by snížil dovoz zemního plynu o další 4 miliardy kub. metrů ročně, zatímco zemní plyn těžený z mělčin Černého moře o 7 mld. kub. metrů ročně. Ukrajina rovněž plánuje vybudovat terminál pro zkapalněný zemní plyn na pobřeží Černého moře s cílem umožnit dovoz více jak 10 miliard kub. metrů LNG ročně ze zemí jako je Ázerbájdžán. Podporuje rozšíření těžby uhlí, které by nahradilo drahé dovozy zemního plynu a jeho využití v elektrárnách, teplárnách a v ocelářském průmyslu. Podle vládní zprávy, má Ukrajina dostatečné zásoby uhlí k uspokojení domácí poptávky pro dalších 400 let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688