TNBiz (TN.cz)
Finance  |  02.10.2011 17:23:46

Ekonomický týden ve světě: Makrodata, zasedání ministrů financí eurozóny a EU, jednání o sazbách

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden ve světě bude plný makrodat. K tomu se přidá zasedání ministrů financí eurozóny a EU, vystoupení šéfa amerického Fedu Bena Bernankeho v Kongresu a Evropská centrální banka, Bank of Japan a Bank of England budou rozhodovat o nastavení sazeb.

V pondělí se v Lucemburku sejdou ministři financí eurozóny (Eurogroup), aby jednali zejména o situaci kolem Řecka. Očekává se, že ministři by se mohli dát zelenou vyplacení šesté tranše záchranného balíčku v objemu osmi miliard. Bez těchto financí by se Řecko patrně dostalo do platební neschopnosti. Vyplacení financí ale závisí na verdiktu mise mezinárodních věřitelů, tedy Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské komise (EK) a Evropské centrální banky (ECB).

V úterý pak přijde zasedání ministrů financí EU. Ministři financí Evropské unie (ECOFIN) by na svém úterním zasedání v Lucemburku měli dát zelenou posílení rozpočtových pravidel. Tento krok již schválil Evropský parlament (EP), díky tomuto kroku budou fiskální hříšníci čelit přísnějším sankcím. Téměř všechny země evropské sedmadvacítky totiž ignorovaly závazky vyplývající z Paktu stability a růstu, podle kterého rozpočtový schodek nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a zadlužení pak 60 procent HDP.

Americká společnosti Apple zřejmě v úterý představí dlouho očekávaný nový iPhone, který by podle analytiků měl mít větší displej. Apple na příští úterý pozval média na "speciální akci", která je nazvaná "Let's talk iPhone" do svého kalifornského ústřední Cupertino. To je podle Reuters poměrně zvláštní umístění akce, protože společnost obvykle představuje novinky v San Francisku. "To bude iPhone 5," domnívá se analytik Mark McKechnie ze společnosti ThinkEquity.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke bude v úterý mluvit v americkém Kongresu o tamní ekonomice. Očekává se, že přednese plány, jak podpořit americké hospodářství. "Dá se předpokládat, že Bernanke bude prosazovat fiskální balíčky na podporu zaměstnanosti. Vysokou míru nezaměstnanosti sám Bernanke vidí jako jeden z největších problémů ekonomiky USA. Bude tak nabádat Kongres, aby v této věci něco učinil," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Dvě největší řecké odborové centrály na protest proti utahování opasků svolaly na středu 24hodinovou stávku. "Budeme bojovat až do konce, abychom skončili s touto politikou," sdělil Ilias Iliopoulos, generální tajemník odborů ADEDY, které sdružující pracovníky veřejného sektoru. "Trojka (tedy Evropská centrální banka - ECB, Mezinárodní měnový fond - MMF a Evropská komise - EK, pozn. red.) a vláda musí odejít," dodal.

Britský statistický úřad ve středu zveřejní zpřesněná data o vývoji tamního hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí letošního roku. Podle dřívějších údajů HDP Velké Británie ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostl mezičtvrtletně o 0,2 procenta, meziročně si polepšil o 0,7 procenta. Analytici neočekávají v tomto směru ale žádné změny.

Evropský statistický úřad Eurostat ve středu zveřejní údaje o vývoji maloobchodních tržeb za srpen v eurozóně i v celé Evropské unii (EU). Tento ukazatel v červenci jak ve skupině zemí platících eurem, tak i v celé sedmadvacítce meziměsíčně vzrostl o 0,2 procenta. V meziročním srovnání došlo ale v celé Evropské unii i v eurozóně k poklesu o 0,2 procenta.

Německo zveřejní ve čtvrtek údaje o vývoji průmyslových zakázek za srpen. Na německém průmyslu jsou podle analytiků patrné známky zpomalení růstu. "Průmyslové objednávky v Německu v srpnu patrně stagnovaly po červencovém propadu o 2,8 procenta. Impuls, který průmysl poskytoval německé ekonomice, postupně vychládá," uvedl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Evropská centrální banka bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky. ECB na svém posledním zasedání 8. září podle očekávání ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 1,5 procenta. Analytici vesměs očekávají, že změna úrokových sazeb ale nepřijde. "Evropská centrální banka již změnila svůj přísný postoj směrem k neutrální rétorice. Je možné, že na přelomu roku by mohla otočit a úrokové sazby opět snížit. Nečekané zvýšení inflace v eurozóně na tři procenta ale situaci zkomplikovalo," odhadl Marek.

Bank of England bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky. Očekává se, že banka ponechá klíčovou úrokovou sazbu na historickém minimu 0,5 procenta. Z průzkumu agentury Reuters vyplývá, že banka sazbu nejdříve zvýší o čtvrt procentního bodu až ve čtvrtém kvartále příštího roku.

Japonská centrální banka bude v pátek jednat o nastavení měnové politiky. Podle analytiků se od Bank of Japan žádné změny očekávat zřejmě nedají. Japonská centrální banka se podle analytiků bude nadále snažit podporovat ekonomiku přes nízké úrokové sazby. Signální úroková sazba je v současné době nastavena v rozmezí 0 až 0,1 procenta.

Německo v pátek zveřejní data o průmyslové výrobě za srpen. Ta v červenci ve srovnání s předchozím měsícem stoupla o čtyři procenta. Podle Prokopa německý průmysl dále ztrácí dech. "To se projevuje i na objemu nových průmyslových objednávek. Očekává se meziměsíční růst okolo 0,8 procenta," odhadl Prokop.

Spojené státy americké v pátek zveřejní údaje o vývoji tamní nezaměstnanosti v září. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických v srpnu letošního roku stagnovala na úrovni 9,1 procenta. Analytici zatím odhadují, že nezaměstnanost bude i nadále stagnovat. Údaje o nezaměstnanosti v USA budou podle Marka velmi ostře sledované poté, co velmi nepříjemně překvapily o měsíc dříve. "Očekává se, že v září se počet pracovních míst zvýšil o 50 tisíc po nulovém přírůstku v srpnu, ale i to je hluboko podprůměrný údaj. Míra nezaměstnanosti by měla stagnovat na 9,1 procenta," odhadl Marek.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688