X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  04.10.2011 14:23:35

Australská centrální banka zachovala úrokové sazby beze změn (4.10.2011)

Bankovní rada australské centrální banky dnes podle očekávání zachovala základní úrokovou sazbu na 4,75 %. Naposledy prosadila zvýšení o čtvrt procentního bodu v listopadu 2010.

Konstatovala, že podmínky na globálních finančních trzích jsou nadále velmi nestabilní. Odráží nejistý výhled na řešení dluhové krize v Evropě a na globální ekonomický růst. Přetrvávající nejistota na finančních trzích snižuje důvěru a může mít za následek obezřetnější chování firem a domácností. V současnosti je k dispozici málo důkazů, které by zjistily jakýkoli vliv evropských a amerických problémů na ostatní regiony.

Obchodní podmínky jsou v Austrálii stale na vysoké úrovni, investice v odvětví zdrojů rostou a situace v některých souvisejích odvětvích služeb je velmi dobrá. V jiných sektorech hospodářství je ale situace odlišná. Opatrné chování domácností a vysoký směnný kurz mají tlumící efekt. Impuls stimulačních programů australské vlády je postupně stahován tak, jak bylo zamýšleno. Střednědobý výhled pro hospodářský růst zůstává stabilní. Krátkodobý výhled je však slabší, než se předpokládalo kvůli místním i globálním faktorům, včetně finanční krize a souvisejících dopadů na podnikatelskou důvěru.

V srpnu centrální banka snížila prognózu růstu ekonomiky pro letošní rok z 3,25% na 2,0%, citující slabý růst spotřeby a pomalejší, než očekávané oživení těžebního průmyslu v Queensland. Bankovní rada považuje za rozumné zachovat stávající orientaci měnové politiky. Na příštích zasedáních bude nadále pečlivě posuzovat měnící se výhled pro hospodářský a růst a inflaci.

S ohledem na aktuální informace RBA předpokládá, že se inflace bude pohybovat v souladu s 2-3% cílem v letech 2012 a 2013. Nedávno revidované údaje naznačují, že byl růst spotřebitelských cen nižší. Podmínky na trhu práce jsou o něco měkčí a je pravděpodobné, že oslabí i tlaky na růst mezd. Zlepšený inflační výhled tak dává centrální bance prostor pro uvolnění měnové politiky. Vládní odhad CPI za 3Q bude zveřejněn 26. října a inflační výhled bude přezkoumán na příštím zasedání centrální banky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688