TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2011 00:05:05

Koaliční poslanci opět přehlasovali Senát a schválili vznik druhého pilíře důchodů

PRAHA (MEDIAFAX) - Radikální řez do důchodového systému prošel v neděli opakovaně Poslaneckou sněmovnou. Poslanci vládní koalice, kteří odsouhlasili zákonem o důchodovém spoření možnost vyvádět část peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů, tak přehlasovali Senát, ten normu zamítl.

Pro zákon o důchodovém spoření hlasovalo 109 poslanců koalice, proti se postavilo 70 opozičních poslanců.

"Tento zákon poprvé umožní na bázi dobrovolnosti diverzifikovat rizika budoucího penzijního zabezpečení mezi státní pilíř a pilíř, na kterém má podíl soukromý sektor," vysvětlil již dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a připomněl, že rozhodnutí je dobrovolné, ale nevratné.

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře bude na začátku možný pro všechny lidi starší 18 let, kteří ještě nepobírají důchod. Později bude systém otevřený už jen pro občany do 35 let.

Pojištěnci budou moci přesměrovat do druhého pilíře tři procentní body ze svých současných odvodů na sociální pojištění. Podmínkou je, aby si další dva procentní body přidali z vlastních peněz. V praxi se tak zaměstnancům zvýší odvody na sociální pojištění na minimálně 8,5 procenta, přičemž do stávajícího průběžného systému půjde méně než polovina z této částky. Zbytek skončí v soukromých fondech.

Zákon o důchodovém spoření počítá s tím, že si lidé budou moci vybrat u penzijních společností se čtyřmi typy investičních strategií, které se budou lišit mírou rizikovosti a souvisejícími poplatky.

"Protože ve veřejné diskusi velmi silně rezonovalo něco, co by připomínalo státní garance, tak bude povinně registrován fond státních dluhopisů," zmínil při představení normy ministr Kalousek a dodal: "V něm se bude moci investor rozhodnout, že bude investovat jen do státních dluhopisů nebo do dluhopisů zemí, které mají stejný nebo vyšší rating než Česká republika."

Starobní důchod z druhého pilíře bude vyplácený ve třech podobách, které se budou lišit vztahem účastníka systému ke smrti. Na výběr bude důchod na 20 let, důchod do konce života nebo výplata peněz ještě tři roky po smrti.

Druhý pilíř důchodového systému by měl začít fungovat od 1. ledna 2013, jednotlivé penzijní fondy by se měly začít licencovat ještě před tímto datem. Předseda ČSSD Sobotka ještě před schválením normy uvedl, že jeho strana je v případě volebního vítězství připravená nový systém upravit nebo zcela zrušit. Součástí důchodové reformy je také zákon o doplňkovém penzijním spoření, který upravuje podmínky dosavadního penzijního spoření se státním příspěvkem. Trojici doplňuje technická novela upravující související zákony.

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) a ministr financí Kalousek však v minulých dnech připustili, že by důchodová reforma mohla začít fungovat až v roce 2014.

Norma nyní putuje k prezidentovi republiky.

Filip Nachtmann, Jan Kálal, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688