TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.12.2011 16:23:51

Zemřel velký Evropan, truchlí světoví politici

VARŠAVA/LONDÝN/BERLÍN (MEDIAFAX) - Zemřela jedna z největších osobností evropské politiky dvacátého století, která sehrála klíčovou úlohu v boji proti komunistické diktatuře a v přechodu Československa k demokracii. Tak komentují světoví politici úmrtí Václava Havla, který v neděli zemřel ve věku 75 let.

S hlubokým zármutkem přijali zprávu o Havlově úmrtí představitelé slovenské politické scény.

"Chci vyjádřit všem, koho se to týká, hlubokou soustrast," řekla Radičová, která se s Havlem setkala v Praze před několika dny u příležitosti předání ceny Jána Langoše. "Byl osobně přítomen a s šarmem jemu vlastním nám všem popřál to, co Janko Langoš vyzařovat vnitřní rovnováhu a pokoj. Je mi to nesmírně líto," uzavřela premiérka.

Podle slovenského expremiéra Vladimíra Mečiara patřil Havel k význačným osobnostem českého národa. "Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho blízkým a všemu českému národu," řekl Mečiar. "I když jsme měli rozdílné pohledy na slovenské potřeby ve společném státě, nelze mu upřít, že se při zavádění demokratických poměrů u nás po roce 1989 stal součástí i slovenských dějin," dodal.

K nedělnímu úmrtí Václava Havla se vyjádřila jeho přítelkyně, bývalá americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová. Českého exprezidenta označila nejen za bojovníka za demokracii, ale hlavně za ambasadora lidského svědomí.

"Václav Havel učinil náš svět lepším, protože byl jeho součástí. Patřil k hrstce opravdových bojovníků za demokracii, spíše než politikem byl umělcem, především však byl velvyslancem lidského svědomí. V době turbulencí moderní Evropy byl jeho hlas nejpevnější a nejpřesvědčivější. Donekonečna hledal to nejlepší v sobě samém a v každém z nás," píše Albrightová v prohlášení.

Poláci Havla vnímají jako člověka, který k nim měl blízko a byl jejich přítelem. "Samozřejmě je to velká ztráta v době, kdy Evropa diskutuje, jak má vypadat, jak má vypadat globalizace," řekl bývalý polský prezident Lech Wałęsa. "Byl vnímavým teoretikem a jeho přítomnost ve všech těchto diskuzích byla nezbytná. Může ho někdo nahradit? Ne. Takové zkušenosti, jaké měl on, mělo málo lidí," citoval Wałęsu list Gazeta Wyborcza.

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek řekl, že Václav Havel desetiletí formoval realitu střední a východní Evropy a byl jedním z mála lidí, kdo Evropu jako celek pozitivně ovlivnili. "Byl bezesporu autoritou pro všechny," uvedl.

Merkelová označila bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla velkým Evropanem, který neúnavně bojoval za svobodu. "S velkým smutkem jsem se dozvěděla o smrti vašeho předchůdce," napsala Merkelová českému prezidentovi Václavu Klausovi. "Jeho boj za svobodu a demokracii byl stejně nezapomenutelný jako jeho velká lidskost. Zejména my Němci mu za hodně vděčíme. Litujeme společně s Vámi odchodu velkého Evropana," dodává kondolenční dopis německé kancléřky.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle nazval Havla "duší české revoluce", která pomohla překonat rozdělení Evropy studenou válkou. "Václav Havel byl průkopníkem evropského znovusjednocení," uvedl Westerwelle.

Britského premiéra Davida Camerona Havlova smrt "hluboce zarmoutila". Evropa je podle jeho slov Havlovým velkým dlužníkem. "Havel obětoval svůj život boji za lidskou svobodu. Komunismus se ho léta snažil rozdrtit a potlačit jeho hlas. Havla však nešlo utišit," citovala Camerona stanice BBC.

Rakouský prezident Heinz Fischer řekl: "Smrtí Václava Havla dospěl ke konci impozantní život velkého Evropana, spisovatele a humanisty." Rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger poznamenal, že skonala "výjimečná osobnost" a "nepodplatitelný intelektuál".

Za jednoho z největších Evropanů naší doby označil Havla podobně jako Merkelová i švédský ministr zahraničí Carl Bildt. "Jeho hlas volající po svobodě vydláždil cestu celistvé a svobodné Evropě," napsal na Twitteru.

Zdenek Gazur, Ivan Orel, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688