Mediafax (Mediafax)
Markets  |  February 17, 2013 17:43:49

8 biggest trick: That's cheating us food producers!


Víte co doopravdy jíte? Někteří výrobci potravin se nás snaží pořádně obelstít. Aby co nejvíce ušetřili, používají laciné náhražky, nebo některé tradiční suroviny zcela vypouštějí.
 

BUŘTY
 

Kde jsou ty časy, kdy v tradičních českých buřtech bylo namleté kvalitní maso ze svaloviny a špek. Většina výrobců teď do špekáčků semelou, co jim zbude (šlachy, kůži, sádlo). Kvalitního materiálu je teď v buřtech asi jen 8 procent.
 

GUMOVÍ MEDVÍDCI
 

Součástí oblíbených gumových medvídků byla do roku 1990 želatýna vyráběná z přírodního materiálu (hovězí kližky). Pak ale přišel skandál s nemocí BSE. Výrobci nahradili želatýnu umělými látkami (takzvanými Éčkami) nebo želatýnou z vepřového.
 

OVOCNÉ ŠŤÁVY A DŽUSY
 

Tyto nápoje jsou nyní většinou už jen směsí vody, cukru a velmi malého podílu ovocné nebo zeleninové složky. Od ovocného nektaru, nápoje nebo limonády už rozhodně nečekejte nic dobrého. Maximální podíl ovocné složky je 25 %, často je ale podíl mnohem menší. Pouze ovocná šťáva by měla mít 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky a může být označena jako džus.
 


ČOKOLÁDOVÝ PUDING

 

Jestli si myslíte, že v čokoládovém pudinku máte velké množství kakaa, mýlíte se. Tato pochoutka musí obsahovat pouze jedno procento kakaového prachu. Ostatní složení jsou aromata, želatýna, emulgátory a tuky.
 

OVOCNÝ JOGURT
 

Chcete si spolu s jogurtem pochutnat na ovoci? Tak si raději nechte zajít chuť. V jogurtu totiž musí být pouze minimálně šest procent ovoce. A výrobci většinou více ovoce do jogurtu nedávají.
 

BALKÁNSKÝ SÝR
 

Myslíte si, že balkánský sýr pochází z Řecka? Jste na omylu. Není žádný předpis, že balkánský sýr musí být vyroben z mléka z Balkánu. Většina těchto sýrů se tak vyrábí u nás nebo v Polsku.
 

TMAVÉ PEČIVO
 

Pozor, tohle je jeden z nejzáludnějších triků. V tmavém pečivu totiž nehledejte žádné celozrnné složky. Pekaři většinou dosáhnou tmavosti pečiva tím, že ho obarví karamelem. Místo toho, aby toto pečivo bylo zdravější, spíše nám ještě škodí.
 

MOZZARELA
 

Podobný případ jako s balkánským sýrem. Ani mozzarela nemusí pocházet z Itálie. Většina sýrů s tímto označením pochází z českým mlékáren.
 

Was this article: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Read also:

April 24, 2017Ceny domů v Londýně v dubnu s největším poklesem za 8 let Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
April 20, 2016Ruská sklizeň pšenice největší za posledních 8 let? Martin Beneš (HB Partners)
December 03, 2015S&P snížila rating 8 největším US bankám Research (J&T BANKA)

Zobrazit sloupec 
Moner | ISIN database | Weather forecast
Česká verze
Kurzy.cz - Akcie cz, kurzy měn, forex, zlato.
Favorite: Prague Stock Exchange Czech crown Czech economy Commodities Gold Trademarks Prague Weather

Copyright © 2000 - 2017

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.,

ISSN 1801-8688