BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.05.2013 07:50:00

Ranní přehled nejdůležitějších událostí z finančních trhů (2.5.2013)

Dnešní obchodní seance se zaměří na Evropskou centrální banku (ECB), která by měla ve 13:45 vyhlásit výši úrokových sazeb. Mezi kuloáry se nemluví o ničem jiném a očekávání, že dojde ke snížení o 25 bazických bodů na 0,5 procentní sazbu, jsou veliká. Evropu i nadále brzdí vysoká nezaměstnanost (12,1 procenta) a propadající se ekonomická výkonnost některých ekonomik. Inflace eurozóny dosáhla v dubnu v meziročním měření 3letého minima (1,2 procenta) a ECB se tak rozvázaly ruce k uvolňování monetární politiky.

Dnes bude velmi živo i na akciovém trhu v Evropě, protože čtvrtletní výsledky zveřejní společnosti jako Dánská banka, elektronický gigant Siemens, automobilový lídr BMW nebo jedny z nejlepších aerolinek Lufthansa.

Spojené státy včera zažily zklamání v podobě negativní zprávy z trhu práce (výkaz národní zaměstnanosti ADP). Soukromý sektor dokázal přidat v dubnu pouhých 119 000 nových pracovních míst, což je obrovským zklamáním vzhledem k 150tisícovým odhadům. V pátek bude zveřejněn NFP report (počet nově vytvořených mimo zemědělství), který je sledován celým světem a po včerejším výsledku ADP zaměstnanosti se pravděpodobně také dočkáme zklamání.

Americká centrální banka (Fed) po včerejším zasedání zachovala měnovou politiku beze změny a znovu zdůraznila přímé spojení s trhem práce. Fed bude nyní pečlivě sledovat jak situaci na trhu práce, tak výši inflace, čemuž bude následně přizpůsobovat množství vytisknutých peněz.   Cílem fedu je dosažení udržitelně nižší nezaměstnanosti.

Na špatná data z trhu práce jakožto i na horší výsledky indexu nákupních manažerů (ISM PMI) reagovaly americké akciové trhy. Dow Jones si včera odepsal 0,94 procenta, S&P 500 0,93 procenta a Nasdaq 0,89 procenta ze své hodnoty.

Cenovému poklesu se nevyhnuly ani průmyslové komodity. Ropa WTI si včera odepsala 3 procenta za své hodnoty, když kromě horších amerických dat přišlo zklamání rovněž z Číny. Index nákupních manažerů ze sektoru výroby (PMI) dosáhl nejnižších hodnot za posledních 6 měsíců. Čína je po USA druhý největší konzument ropy.

Eurodolar včera odmítl uzavřít nad rezistencí 1,32 a naplňuje znaky přicházejícího medvědího trendu, například v podobě dvojitého vrcholu na 4hodinovém grafu. Problémem EUR/USD pro další vývoj je předchozí konsolidační pásmo, které teď bude pravděpodobně sloužit jako „supportní“. Dnes se bude čekat hlavně na slova ECB, zda sníží úrokové sazby, v případě, že se tak stane, tak euro s největší pravděpodobností oslabí.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688