Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  03.06.2013 08:16:00

Euro nakonec své zisky neudrželo

Americké předstihové indikátory nakonec dolaru pomohly. Zatímco první polovina minulého týdne byla z kurzového pohledu pro trh eura vůči dolaru nezajímavá, mimo jiné i kvůli pondělnímu svátku ve velké Británii i USA a tedy nedostatku fundamentálních zpráv, druhá polovina týdne již byla mnohem zajímavější. Kurz USD/EUR se totiž v průběhu čtvrtka vyšplhal na třítýdenní maximum těsně nad 1,3050 USD/EUR. Z pohledu dolaru se totiž nenaplnila optimistická očekávání, že první odhad HDP Spojených států za Q113 bude revidován směrem vzhůru. Zklamala i týdenní statistika o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Páteční americká fata ovšem přinesla nečekané a pozitivní překvapení. PMI index průmyslové aktivity z okolí Chicaga se v květnu vyšplhal na více než roční maximum, spotřebitelská důvěra University of Michigan vyskočila dokonce na nejvyšší úroveň za posledních šest let. Oba ukazatele jsou příslibem zrychlení hospodářského růstu ve druhé polovině letošního roku. Reakce měnového kurzu byla zřejmá - dolar posílil k 1,2950 USD/EUR.
 
Na nová data bohatý týden přinese důležité ekonomické indikátory již dnes. Za jednotlivé evropské země i eurozónu jako celek dnes budou publikovány finální indexy květnové aktivity ze sektoru průmyslu i služeb. Data by měla potvrdit, že eurozóna zůstává v recesi, situace v problémových zemích tzv. jižního křídla by se však již zhoršovat neměla. Nicméně odpolední americká data květnového ISM průmyslové aktivity ukáže na rozdíl od Evropy, že aktivita v tomto sektoru na druhé straně Atlantického oceánu roste.

I když bude v tomto týdnu zveřejněna opravdu celá řada zajímavých indikátorů, zřejmě nejdůležitější bude páteční statistika z amerického trhu práce za květen , která bude publikována v závěru tohoto týdne. Významným signálem, jak by to mohlo dopadnout, budou středeční odhady agentury ADP . U obou indikátorů jsou odhady ekonomů Société Générale výrazně nad tržním konsensem. Pokud by se tato očekávání naplnila, posílilo by to spekulace na to, kdy začne americká centrální banka ustupovat ze své strategie extrémně uvolněné měnové politiky s potenciálním pozitivním dopadem do kurzu americké měny.
 
Klíčovou evropskou událostí tohoto týdne je čtvrteční zasedání ECB. V souladu s tržním konsensem předpokládají ekonomové Société Générale, že klíčová sazba zůstane nezměněná na 0,50 %. Dosavadní makroekonomická data sice příliš povzbudivá nejsou, další uvolnění měnové politiky však neospravedlňují. Zveřejněna bude i nová prognóza z dílny ECB, která bude z největší pravděpodobností revidována směrem dolů. Povzbudivá data zřejmě ve druhé polovině týdne nepřijdou ani z Německa, kde se očekává publikování dubnových průmyslových objednávek a průmyslové produkce. Možnost dalšího uvolnění měnové politiky v nadcházejících měsících tedy zůstává bezesporu více než reálná. Pro euro by to dobrá zpráva být neměla.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

13.07.2016Evropské akcie svoje dopolední zisky nakonec neudržely Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.04.2015Dolar své zisky nakonec neudržel Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.12.2012Koruna si své zisky neudržela, euro ano Martin Bělohradský (Kurzy.cz)
28.05.2012Evropské akcie dnes neudržely své ranní zisky Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688