TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  10.06.2013 11:17:18

Kupujete ojetý vůz? Pozor na zaplavené vozy, jsou levné a nebezpečné

"Zaplavené auto už nikdy nebude jezdit jako dřív," tvrdí Tomáš Svoboda z Auto ESA. I po letech bude po každém větším dešti cítit zatuchlinou, kterou nepřehluší ani sbírka sebevoňavějších stromečků, v kabelech to občas bude praskat a jiskřit a dutiny i po důkladném vystříkání začnou na nepřístupných místech rezivět.

„Jak auto delší dobu stojí ve vodě a ta se dostane do vnitřních prostor, je to malér. Při výběru ojetých vozů každému důrazně radím, aby se takovým nabídkám širokým obloukem vyhnul,“ radí Tomáš Svoboda z Auto ESA. „Problém je v tom, že se řada podvodníků bude chtít za každou cenu takového vozu zbavit, aniž by kupce o zatopení předem informoval,“ dodává. 

Na zatopené vozy narazíte nejčastěji při individuálním prodeji na inzerát nebo v samostatných nabídkách na internetu. Zkušenosti z minula ale potvrzují, že se zatopené vozy často pokoušejí prodat i menší autobazary.

„Nemusí jít ani o vozy z České republiky. Po letošních povodních se na našem trhu zcela jistě objeví i řada aut z Německa, Rakouska nebo ze Slovenska. Bezpečná tedy nejsou ani dovezená auta,“ varuje Svoboda z Auto ESA.

 

Důsledná kontrola je namístě

Na první pohled zatopený vůz nepoznáte. Důkladné vyčištění a kvalitní leštěnka odvedou své. Jak tedy zjistíte, že před vámi stojí zatopený vůz? „Je třeba si všímat detailů a nebát se nahlédnout do špatně přístupných dutin. Na prohlídku vozu je tedy třeba vzít si s sebou zkušeného automechanika, který tyto prostory zná a ví jak se k nim dostat,“ radí Tomáš Svoboda.

V interiéru si všímejte vůní. Jestli je vůz cítit zatuchle nebo je v něm naopak příliš ostrých pachů z různých osvěžovačů vzduchu, je na místě opatrnost.

Při prohlídce vozu je třeba hledat stop po zbytcích bahna, a to na těžko přístupných místech. Mezi ně patří například čalounění dveří nebo vnitřní prostor přístrojové desky. Jemný prášek z bahna se často zachytí v záhybech plechů nebo ve svazcích drátů, v konektorech nebo v pojistkové skříni. Našedlý povlak bahna zůstává i po důkladném omytí na některých plastových dílech, jemný prášek bahna můžete zachytit i v záhybech těsnění a podobně.

„Po zatopení má většina vozů problémy s elektřinou. Zatopené auto, které budou chtít podvodníci prodat bude mít zřejmě z velké části novou kabeláž – Jakmile tedy ve voze narazíte na úplně nové dráty, je namístě minimálně opatrnost,“ varuje odborník z Auto ESA.

 

Jistotou je nákup v kvalitním autobazaru

Jsou speciály, kterým voda nevadí, nebo jim vadí jen minimálně, mezi klasickými silničními automobily jich ale příliš není. K těm, které by se zaplavení měly rozhodně vyhnout, patří i většina současných SUV.

„Dnešní auta jsou prošpikovaná elektronikou a různými senzory. Řadu z dílů je možné vysušit a budou fungovat normálně, ale jakmile se voda dostane například do řídící jednotky, je konektorům a tištěným obvodům, je většinou zle,“ vysvětluje Svoboda„Není to žádná legrace. Auto s poničenou a popřípadě dodatečně upravenou elektronikou tak, aby nesignalizovalo případné závady, se může stát na silnici neovladatelné a tedy extrémně nebezpečné pro posádku i pro ostatní účastníky silničního provozu,“ varuje Tomáš Svoboda.

A jak se nákupu takového vozu vyhnout? Nejbezpečnějším řešením je nákup v kvalitním autobazaru, který by neriskoval poškozenou pověst prodejem zatopených aut

„V této době je lepší se vyhnout individuálním nabídkám a spolehnout se na kvalitní autobazar. Opravdu kvalitní autobazar má důslednou kontrolu, která zatopený vůz do prodeje nepustí. Samozřejmostí by měly být i kompletní garance včetně možnosti vůz bez udání důvodů vrátit nebo vyměnit,“ říká Tomáš Svoboda z Auto ESA.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

19.08. 14:51  Ojetý vůz (Klára)
20.06. 15:32  zaplavené vozy (Kandahár)
17.06. 19:53  zaplavené vozy (Andula586)
12.06. 20:58  Přijďte k nám. (Ronin55)
11.06. 08:59  zaplavené auto (Karel)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688