Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  10.07.2013 10:09:15

ČEZ, KB, Telefónica, VIG, PMCR: Co od nich mohou investoři v létě čekat?

Analytický tým z Erste minulý týden zveřejnil svou predikci vývoje akciových trhů v zemích střední a východní Evropy. České akcie jsou z historického hlediska - podobně jako většina ostatních trhů - levné, ale fundamenty nezavdávají příčinu k přílišnému optimismu. Mezi deseti top akciemi pro třetí kvartál tak není ani jedna obchodovaná na pražské burze.

 

10 top akcií z regionu CEE na 3Q2013

Alarko Holding (Turecko), BZ WBK (Polsko, nově ve výběru), Egis (Maďarsko), Fondul Proprietatea (Rumunsko), Halkbank (Turecko, nově ve výběru), Immofinanz (Rakousko), Kapsch TraffiCom (Rakousko), Krka (Slovinsko), Migros (Turecko), OMV (Rakousko, nově ve výběru)

 

3 očekávaní poražení na 3Q2013

 

Lotos Group (Polsko), LPP (Polsko, nově ve výběru), Wienerberger (Rakousko)

Názor na tituly obchodované na BCPP

Telefónica - logo

Telefónica C.R.: Na cenu akcií negativně dopadá možnost vstupu čtvrtého mobilního operátora na trh. Aukce kmitočtů začne v listopadu 2013 a Erste očekává, že se jí zúčastní PPF. Zatím ale nelze odhadovat, zda nakonec na trh skutečně vstoupí. Doporučení Erste na Telefóniku C.R. je při současné cenové hladině neutrální.

Komerční banka - ilustrační foto

Komerční banka: ErsteKomerční banku zařazenou na seznamu akcií s odhadovaným nadprůměrným výkonem, a to hlavně díky kvalitě jejích aktiv a predikci nízkých nákladů na riziko, což by mělo být pro cenu akcií během výsledkové sezóny podporou. Akcie Komerční banky se v současnosti obchodují na úrovni 1,3násobku očekávané účetní hodnoty pro rok 2013.

VIG - logo

VIG: Erste akciím pojišťovny, která úspěšně působí i na českém trhu, nadále věří. Nutno podotknout, že obě firmy v posledních letech spolupracují. VIG je velice konzervativní, pokud jde o investice, a udržuje své hospodaření stabilně velice blízko vlastních výhledů.

Philip Morris ČR

Philip Morris ČR: Především vzhledem k výraznému propadu v příjmech z ČR a ke klesajícím tržním podílům a dodávkám na českém a slovenském trhu zůstává Erste na tuto akcii při současných cenových úrovních negativní. Příjmy v ČR klesly meziročně o 12 % a celkové dodávky o 9,8 % v ČR a o 2,7 % na Slovensku. Podle všeho navíc opět roste tlak na prosazení zákazu kouření v restauracích v Česku. Erste očekává, že bude pokračovat dlouhodobý sestupný trend s negativními dopady na výplaty dividend v následujících letech.

ČEZ

ČEZ: Erste zvyšuje doporučení pro akcie ČEZ na "overweight" (nadvážit v portfoliu). V červnu ČEZ svým výkonem kvůli politické situaci v ČR za svými evropskými konkurenty zaostal. Trh se obává, že úřednická vláda by mohla ČEZ přimět k finalizaci tendru na projekt dostavby jaderné elektrárny Temelín (2,3 GW). Erste ale věří, že jsou tyto obavy přehnané. Dokonce i pro případ, že ČEZ kontrakt podepíše, bude obsahovat doložku, která mu umožní projekt zrušit kdykoli před tím, než výstavba začne (plánována je na rok 2017). ČEZ se obchoduje na zhruba 8násobku očekávaných zisků pro rok 2014 a nabízí 8% dividendový výnos.

 

Tituly s pozitivním výhledem na 3Q2013

 

PKO PB, Bank Pekao, BZ WBK, OTP, Komerční banka, Halkbank, Yapi Kredit Bank, Semperit, Lenzing, RHI, Voestalpine, Bogdanka, STRABAG, Egis, Richter, Krka, VIG, UNIQA, Cyfrowy Polsat, OMV, PGNiG, Lotos, PKN, Tupras, VIA, Turkish Airlines, FP, Alarko, Sabanci, Tekfen, CA IMMO, Conwert, Immofinanz, Migros, Jerónimo, Turkcell, Turk Telekom, T-Hrvatski Telekom, Kapsch, ČEZ

 

Jaké tituly mají naopak podle analytiků Erste negativní výhled, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

Abeceda investora na druhé pololetí aneb Co prostě (ne)musíte vědět

Abeceda investora na druhé pololetí aneb Co prostě (ne)musíte vědět

Fundamenty jsou mrtvé, ať žijí fundamenty. A s nimi řada obskurních ukazatelů, událostí a postav, které hýbají a budou hýbat trhem. Na prahu druhého pololetí jsem proto udělal výběr těch více i méně známých – na každé písmeno abecedy jeden pojem – a požádal analytika z X-Trade Brokers Jiřího Tylečka o stručné dojmy a termíny, které se mu s nimi pojí. Něco málo doplnila i redakce Investičního webu.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688