BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.07.2013 08:45:00

Ranní přehled nejdůležitějších událostí z finančních trhů (10.7.2013)

Ratingová agentura Standard and Poor‘ s včera snížila úvěrový rating Itálie o jeden stupeň, a to z dosavadní známky “BBBplus“ na “BBB“, přičemž ratingový výhled pro zemi je negativní, což v budoucnu nevylučuje další snížení ratingu. Horší hodnocení udělila Římu počátkem března i agentura Fitch poté, co parlamentní volby v zemi skončily nerozhodně. Třetí v pořadí agentura Moody’s zatím jenom upozorňuje na potenciální snížení úvěrové známky.

Itálie by dle agentury Standard and Poor’s měla letos zůstat již druhým rokem v hluboké recesi. Její HDP by mohl letos ztratit 1,9 procenta a zadlužení státu by mělo letos dosáhnout 129 procent HDP, což je po Řecku druhé nejvyšší v eurozóně. Itálie dnes plánuje prodat krátkodobé dluhopisy v hodnotě 9,5 mld. eur, jejichž poptávka by mohla být ohrožena právě zhoršením ratingu země.

Joerg Asmussen z Evropské centrální banky (ECB) včera v rozhovoru pro agenturu Reuters potvrdil čtvrteční slova svého šéfa Maria Draghiho, která vedla k oslabení eura. Pán Asmussen potvrdil, že všichni členové bankovní rady se jednomyslně shodli (včetně Německa) na prodloužené době, po níž bude ECB držet nízké úrokové sazby. Prodloužená doba je v mínění ECB déle než 12 měsíců. Rovněž dodal, že měnová politika ECB bude uvolněná tak dlouho, jak to bude potřeba s tím, že banka je připravena použít i nestandartních nástrojů měnové politiky. Joerg Asmussen rovněž nepopřel možnost dalšího kola LTRO nebo snížení úrokové sazby, bude-li to potřeba. Po jeho slovech euro včera oslabilo a vůči dolaru kleslo až k úrovni 1,2755.

Čína dnes opět zklamala, když zveřejnila červnová importní a exportní data. Vývoz z druhé největší ekonomiky meziročně klesl o 3,1 procenta, přičemž se očekával růst ve výši 4 procent. Jde tak o první pokles exportu od ledna 2012. Dovoz v červnu meziročně kles o 0,7 procenta ve srovnání s očekáváním 8 procentního růstu. Tato data potvrzují výrazný pokles globální poptávky.

Mezinárodní měnový fond (MMF) včera aktualizoval svůj výhled globálního ekonomického růstu, který snížil o 0,2 procenta. Za hlavní příčiny slabšího růstu fond označil útlum v rozvíjejících se ekonomikách, hlubší recesi v eurozóně, než se čekalo, a pomalejší růst v USA. Světové hospodářství poroste letos stejně mírně jako loni, a to o 3,1 procenta.

Eurozóna dle MMF i letos zůstane v recesi a její HDP klesne o 0,6 procenta stejně jako loni. V roce 2014 by měla posílit o 0,9 procenta. Lepšího ekonomického výhledu se od MMF dočkala Británie a Japonsko. Hospodářství Velké Británie si letos polepší o 0,9 procenta, přičemž ještě dubnový výhled MMF předpokládal jenom 0,6 procentní růst. Japonsko letos poroste o dvě procenta, což je o půl procentního bodu více, než se čekalo na jaře. Příští rok ale kvůli slabé globální ekonomice japonský růst zpomalí na 1,2 procenta. Naopak si pohorší Německo, Itálie, Francie a USA. HDP USA letos dosáhne 1,7 procenta ve srovnání se 1,9 procentním odhadem růstu z jara a příští rok by mohlo růst ve výši 2,7 procenta.

Americké akciové trhy včera zavřely již čtvrtý den v řadě v positivních číslech. Technologický index Nasdaq včera dokonce dosáhl nejlepších hodnot od října 2000, když byl jeho růst podpořen pozitivně nastartovanou výsledkovou sezónou.

Z dnešního makrokalendáře bude nejdůležitější sledovat zveřejnění zápisu z posledního zasedání bankovní rady americké centrální banky (FOMC) ve 20:00 a o 2 hodiny později proslov šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ve večerních hodinách by se kvůli těmto událostem mohla objevit na trzích vyšší volatilita.

Měnový pár EUR/USD by v průběhu dne mohl korigovat své včerejší ztráty, čemuž nasvědčuje i divergence na 4hodinovém grafu, na němž bychom se mohli dostat k úrovni 1,285 až 1,288. Večer pak o dalším dlouhodobějším vývoji může rozhodnout právě projev šéfa Fedu

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688