BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  17.07.2013 07:35:00

Ranní přehled událostí a intradenní analýza EUR/USD, EUR/GBP, USD/JPY a STŘÍBRA

Dnešní seance bude tou jednoznačně nejzajímavější z tohoto týdne. Před americkým kongresem vystoupí šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke se svým tradičním pololetním projevem o dosavadním vývoji měnové politiky v USA. Půjde o ostře sledovaný projev, ve kterém bude celý svět hledat indicie, jež by napověděly, kdy a v jakém rozsahu dojde k redukci programu měnového uvolňování (QE). Bernanke v několika posledních projevech měnil rétoriku a trhy vždy zažily obrovskou volatilitu a taková situace může nastat i dnes odpoledne po 16:00. Šéfka kansaské pobočky Fedu Esther George, která na červnovém zasedání Fedu hlasovala za ukončení programu QE, řekla ve svém včerejším projevu, že je na čase přejít k redukci QE a ukončit jej do první poloviny příštího roku. Kdybychom dnes uslyšeli podobná slova od Bernankeho, tak by mohla přinést posílení amerického dolaru. Ten ale s pravděpodobností bude hrát mrtvého brouka a bude se snažit tomuto tématu a konkrétním výpovědím vyhnout co největším obloukem. Pozornost se bude klást i na to, jestli Bernanke změní ekonomickou předpověď pro USA, která je dle mnohých analytiků až příliš optimistická, a to hlavně odhad růstu HDP pro druhý kvartál 2013.

Americký index trhu s bydlením NAHB/Wells Fargo vzrostl na nejsilnější úroveň od ledna 2006. V červenci dosáhl index 57 bodů a výrazně překonal červnový revidovaný výsledek 51 bodu.

Americké akciové trhy v podobě indexu S&P500 včera po 8 ziskových dnes uzavřely v červených číslech, když investoři váhali, jestli naskočit do rozjetého vlaku před dnešním odpoledním vystoupením Bena Bernankeho. Japonský Nikkei zavřel v zelených číslech a opět útočil na úroveň 14 600, když japonský jen vůči dolaru (USD/JPY) i dnes testoval okrouhlou hranici 100.

Evropská komisařka pro spravedlnost Viviane Reding řekla, že tzv. „troika“ mezinárodních věřitelů v podobě Evropské centrální banky, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské Komise by neměla v budoucnu znovu zasahovat a měla by být zrušena. Reding se domnívá, že přibrání MMF bylo krizové řešení a v budoucnu by měla být Evropa schopna takovouto situaci řešit své pomocně.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

•    10:30 Zveřejnění zápisu ze zasedání britské centrální banky (BoE)
•    10:30 Série dat z britského trhu práce
•    11:00 Švýcarský ZEW index
•    14:30 Americká stavební povolení
•    16:00 – 17:15 Zasedání kanadské centrální banky (BoC); tisková konference
•    16:00 Projev šéfa Fedu Bernankeho
•    20:00 Béžová kniha Fedu

EUR/USD se momentálně nachází u vrcholu konsolidačního pásma na Fibonacciho úrovni 61,8. Její proražení by eurodolaru otevřelo prostor k dalšímu posílení. Zásadním faktem je, že dnešní vývoj bude extrémně ovlivněn slovy Bena Bernakeho a trh může znovu předvést 300 pipový pohyb. Je pravděpodobné, že do 16:00 nedojde k překonání zmiňované rezistence a trh vyčká na nový impuls.

EUR/GBP by dnes mohlo zkorigovat svůj růst. Trh se dostal k rezistenci 0,87 a Fibonacciho hladině 78,6, zde dochází navíc k souběhu s horní hranou trendového kanálu. Optimismus býkům nepřidává ani MACD, které vytvořilo medvědí divergenci.

USD/JPY by se dnes mohlo pokusit o další otestování rezistence 100,00. Zatím našlo podporu na rostoucí trendové linii a kulatém číslu 99,0. Další nepovedený pokus o průraz 100,0 by však mohl pomoci japonskému jenu k posílení. Dnešní situaci stejně jako na jiných párech osvětlí Ben Bernanke.

Stříbro se tento týden drží u psychologické hranice 20,0. Technická analýza napovídá, že by trh mohl od této úrovně znovu oslabit. Teorii potvrzuje i skrytá medvědí divergence na stochastickém oscilátoru. Z dlouhodobějšího vývoje by formace klesajícího klínu měla přinést příležitost pro dlouhé pozice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688