TNBiz (TN.cz)
Investice  |  14.08.2013 19:15:09

Je pravý čas! Hypotéky jsou NEJLEVNĚJŠÍ V HISTORII! Oproti loňsku ušetříte i 700 korun měsíčně

Hypotéka je pro řadu lidí jedinou možností, jak dosáhnout na vlastní bydlení. Jedná se ale o závazek na velkou část života, a tak je dobré si jej pořádně rozmyslet a věnovat výběru vhodného produktu nějaký čas. Ideální je ale ze zkoumáním nabídek začít co nejdříve. Podmínky jsou totiž v těchto měsících mimořádně příznivé, což vynikne například ve srovnání ze situací z minulého roku.

"Máme nízké úrokové sazby a hypotéku můžeme nyní pořídit za poměrně příznivou cenu. Rozhodně ji pořídíme levněji, než třeba před rokem. Dneska ty sazby jsou totiž asi o 0,7 % nižší, čemuž odpovídá úspora na splátce asi 700 korun měsíčně," popsal odborník Finančního rádce TN.cz Petr Syrový. Úrokové sazba je tak nyní vůbec nejnižší v historii.

Bude levněji?

Sazby klesaly několik měsíců po sobě a logická otázka tak zní, zda není dobré počkat, až se dostanou ještě níže. Odpověď přitom není jednoznačná. Může to vyjít, ale taky se zle vymstít.

"Jestli budou ještě klesat, tak jen o nějakou tu desetinku. Může se tedy stát, že bude ještě levněji, ale jen o trošku. Na druhou stranu se může také stát to, že bude dráž a ne jen o trošku, ale docela o hodně," vysvětluje Syrový.

Vývoj úrokových sazeb hypoték
http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Aug2013/1542683.jpg

 

Ti, kteří o hypotéce uvažují a nechtějí takto riskovat, by tedy měli příznivých podmínek využít co nejrychleji. Aby však z příznivé sazby vytěžily maximum, musí si dát při sjednávání hypotéky pozor na jednu důležitou věc. Tou je doba fixace úrokové sazby.

Tato doba totiž udává čas, po který se naše úroková sazba nezmění. Možností přitom lidé mají několik, buď fixace vůbec nevyužijí a budou mít sazbu zcela proměnlivou, nebo si podmínky zafixují třeba i na tři, pět či deset let. "Právě proto, že hrozí, že úrokové sazby porostou nahoru, tak doporučujeme volit delší fixace. Například ty desetileté," radí odborní Finančního rádce.

 

 

KALKULAČKA HYPOTÉK

 

 

Důležité také je prostudovat nabídky jednotlivých bank. Ty sice mohou na první pohled působit velmi podobně, v případě hypotéky se však sebemenší odchylka velmi projeví. "Každá desetina úroku je poměrně důležitá. Představte si, že si berete 2 miliony korun, tak desetina procenta jsou dva tisíce ročně na úrocích," vysvětluje Syrový.


Zadní vrátka

Na paměti bychom také měli mít to, že se pořízením hypotéky zavazujeme platit pravidelné splátky i po několik desetiletí. To, že máme dnes vysoké příjmy přitom nemusí znamenat, že za určitý čas to nebude jinak. Banky sice jsou ochotny svým klientům splácení na určitou dobu přerušit, vše se však řeší v individuální rovině a není dobré se na to spoléhat.

 

Mnohem lepší je se na takovou možnost sám připravit. Hypotéku tedy není dobré vzít si úplně na doraz, ale vždy si držet finanční rezervu. "Daleko lépe se vám bude žít, když bude mít hypotéku i nějaké peníze na účtu," potvrzuje Syrový s tím, že rovněž doporučuje hypotéky s delší dobou splatnosti, čímž mají lidé menší splátku. "Rozdíl, který vám vznikne, pak neutratit a naopak spořit a vytvářet si rezervu," dodal.

 

HLEDÁTE NEJLEVNĚJŠÍ HYPOTÉKU? ZKUSTE KALKULAČKY FINANČNÍHO RÁDCE TN.CZ!
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688