Research (J&T BANKA)
Investice  |  06.09.2013 17:57:39

Pravidelný týdenní komentář k trhu - 36. týden

Uplynulý týden se obchodování neslo v duchu vyčkávání na páteční zprávu z trhu práce v USA, která měla potvrdit očekávání, že Fed na zasedání v polovině září přistoupí ke snížení svých nákupů (QE). Během týdne byly zveřejněná spíše lepší data z ekonomiky, což v očích trhu zvyšovalo šance na utažení měnové politiky a rostly výnosy dluhopisů na nová 2letá maxima, v případě amerického 10letého dluhopisu výnos krátce přesáhl 3%, u stejného německého dluhopisu výnos překročil hranici 2%. Akcie na růst výnosů nereagovaly, spíše celý týden bez pohybu čekaly na páteční data, která ovšem vyzněla lehce smíšeně, další kroky Fedu jasně nenaznačila a akciím jasný impulz nakonec nepřinesly. Téměř bez reakce finanční trhy přešly čtvrteční zasedání ECB.

Americké a evropské akciové indexy za celý týden vykázaly změnu většinou do 1%. V regionu razantně propadly polské akcie – WIG20 (-6 % t/t) – klesly i dluhopisy, lehce oslabil i polský zloty, negativní reakci vyvolala oznámená reforma penzijních fondů.

Domácí index PX zakončil týden na 947 bodech (+0,2% t/t).

Tento týden byl na pražské burze slabší na podstatné korporátní zprávy.

V NWR pokračovalo vyjednávání o nové kolektivní smlouvě, přitom odbory navrhují snížení platů o 7% vedení společnosti navrhuje -20 %. Další jednání budou následovat 11. 9. a na 17. 9. svolaly odbory demonstraci. NWR bojuje s velmi těžkými tržními podmínkami a v rámci série úsporných kroků je také v plánu ušetřit 15 mil. EUR na platech, v 1H13 již bylo dosaženo -8 mil. EUR. Titul zakončil obchodování na 22,6 (-1,8 % t/t).

Negativní zpráva pro Erste Group byla zveřejněna v pátek. Rakouský premiér plánuje zachování bankovní daně po dobu nejméně dalších pěti let, aby se financovala záchrana znárodněné Hypo Alpe Adria Bank. To by podle premiéra měly platit banky a ne daňový poplatníci. Titul zakončil obchodování na 631 (+0,2 % t/t).

ČEZ v prvních dvou dnech týdne výrazně oslaboval. Od čtvrtka následoval silný růst. Důvodem je pravděpodobně absence významného prodejce a růst emisních povolenek a ceny elektřiny. Na titulu byl zobchodován nadprůměrný objem akcií a v pátek zakončil obchodování na 461 (+2,3 % t/t).

Hvězdou týdne se beze zpráv stala Telefonica CR (+2,8 %t/t; 300 ), naopak nejhlubší pokles zaznamenaly akcie realitní společnosti Orco, které bez významných zpráv odepsaly 6,8 % a uzavřely na 58,6 .

Zatímco série silnějších dat z USA, která přicházela až do čtvrtka, utvrzovala trh v očekávání, že Fed na svém zářijovém zasedání oznámí snižování nákupů aktiv, páteční slabší výsledky z trhu práce přinášejí novou nejistotu. Nejenom slabší výsledek srpnové zaměstnanosti, ale především výrazná negativní revize za červenec by spolu s nadále nízkou inflací mohly Fed od omezování tzv. QE odradit. Očekávání pozdějšího konce extrémně uvolněné měnové politiky by tak akciovým trhům mohlo příští týden dodávat určitou podporu. K tomu rovněž přispěje absence významnějších makrodat v průběhu týdne. Druhým faktorem nicméně bude opětovně se vyostřující situace okolo Sýrie. Setkání politiků na summitu G20 pouze zvýraznilo neshody, kdy B. Obama zopakoval záměr v Sýrii zasáhnout a V. Putin naopak deklaroval, že Rusko bude i tak dodávat syrskému režimu zbraně. Na začátku příštího týdne by se k věci měl navíc vyslovit americký Kongres, kde se očekává souhlas se vzdušným zásahem. Tento faktor zvyšující nejistotu okolo Blízkého východu by podle nás mohl mírně převážit nad očekáváním uvolněné měnové politiky, a náš výhled na příští týden je tak neutrální až mírně negativní.

V pátek se setkají ministři financí eurozóny a EU nad tématem další potenciální pomoci Řecku a také pokrokem s bankovní unií, avšak vzhledem k blížícím se německým volbám neočekáváme žádné zásadní závěry. Italský Senát bude rovněž jednat o zbavení Silvia Berlusconiho veřejných funkcí, což může vnést novou nestabilitu do italské vlády, která je na podpoře Berlusconiho strany závislá.

Z pohledu makrodat bude druhý týden měsíce tradičně spíše skromný. Začátek týdne může být ovlivněn daty z čínského zahr. obchodu, kde se sleduje především dovoz coby ukazatel čínské domácí poptávky (oček.+11,3 % r/r, exporty + 5,5 %). V úterý pak naváže čínská průmyslová výroba (+9,9 % r/r ) a maloobchodní tržby (+13,3 %) za srpen, kde se čeká jen mírné zrychlení oproti červenci. Ve čtvrtek budou investoři sledovat pravidelná týdenní data z trhu práce v USA (oček. 330 tis. po 323 tis.) a také průmyslovou produkci v eurozóně za červenec (oček. -0,1 % po +0,3 % po slabých číslech za Německo). Podstatnými čísly týdne budou páteční americké maloobchodní tržby (oček. zlepšení na +0,4 % m/m) a poté spotřebitelská důvěra od Univerzity v Michiganu (první odhad za září 82,4 b. po 82,1) .


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688