Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.11.2013 09:39:15

Trhy jsou přepálené, ale tyto dividendové akcie vás nezklamou

Koho dnes zajímají dividendy, když na S&P 500 pokračuje nekončící rally?! Po dividendových titulech se investoři shánějí zpravidla jen v době, kdy se trhům nedaří, a ne tehdy, když lze dosáhnout dvojciferných kapitálových zisků. STOP!

Dokonce i v roce 2013, kdy kapitálové zisky od začátku roku převyšují 20 %, hrají dividendy velkou roli. Během posledních pětatřiceti let předběhly dividendové akcie svým růstem index S&P 500 o 2,5 procentního bodu ročně a společnosti, které dividendu nevyplácejí, každý rok o téměř 8 bodů.

Dividendové akcie z výběru byly posuzovány na základě několika faktorů - solidní rozvaha firmy, nízký výplatní poměr a historie zvyšování dividend. Které stojí za pozornost nejvíce?

AT&T

Vysoká pravděpodobnost zvýšení dividendy u AT&T neznamená, že by měla nějak nízký výplatní poměr. V rámci indexu Dow Jones Industrial Average se naopak chlubí výnosem nejvyšším. Dlouhá historie odměňování akcionářů je důkazem, že AT&T využívá většinu svého volného cash flow na dividendy a zpětné odkupy akcií.

Firma zvažuje, že koupí britský Vodafone. V té souvislosti by firma posuzovala, jaká aktiva si nechá, a jakých se naopak zbaví (pustit by mohla například český Vodafone). Šlo by o obrovský kontrakt v rozmezí 150 až 200 miliard USD. Velikostí by přesáhl prodej 45% podílu ve Vodafonu Verizonu.

AT&T

Coca-Cola

Zběžný pohled na graf nabízí podobnost s AT&T. U obou blue chips proběhla v posledních měsících korekce, nyní se ale dostaly výše. Kromě toho je "Coke" dalším adeptem na zvýšení dividendy.

Měnící se spotřebitelské trendy nabízejí firmě velké růstové příležitosti. Zákazníci na mladých trzích se začínají spotřebou balené vody a nealkoholických nápojů blížit těm na vyspělých trzích. Firma by díky tomu do roku 2020 mohla téměř zdvojnásobit své tržby.

Z finančního hlediska je Coca-Cola v dokonalém stavu. Navzdory velkým akvizicím ji netíží dluhy a disponuje dostatkem hotovosti ke zvyšování dividend.

Coca-Cola
Čtěte také:
Jaké další dividendové akcie stojí za pozornost, zjistíte na Investičním webu

Jak správně využít finanční zprávy k investičním rozhodnutím? Jsou trhy manipulovány finančními médii? Jaké investiční semináře a kurzy obchodování má smysl navštěvovat, a kterým se na sto honů vyhnout? Co patří mezi nejkvalitnější zdroje "nemainstreamového" investičního zpravodajství a jak se vyznat v informacích, které publikují veřejně obchodované společnosti?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688