Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.11.2013 10:47:47

Raiffeisenbank za 9M vykázala zisk 1,5 mld.Kč, pokles o 28% r/r

·         Čistý zisk meziročně klesl o 28 % na 1,502 miliardy

·         Za poklesem zisku především nižší úrokové výnosy a náklady banky na vybudování nové IT infrastruktury

·         Objem poskytnutých úvěrů mírně roste na 152,6 miliardy korun

·         Kapitálová přiměřenost na 13,72 %, nárůst vlastního kapitálu o 6,5 %

·         V produktové oblasti nárůst zájmu o nový účet eKonto KOMPLET, řada novinek v oblasti poradenství a investic

„Hospodaření banky se v letošním roce vyvíjí podle očekávání. Přetrvávající zpomalení domácí ekonomiky se letos odrazilo v nižší ekonomické aktivitě a menším zájmu o bankovní služby, což přispělo k poklesu našich úrokových výnosů. Naopak na nárůst nákladů má výrazný vliv úspěšné spuštění první části nové IT architektury banky, bez jednorázového vlivu těchto IT nákladů by byl pokles zisku banky zhruba poloviční,“ vysvětlil hlavní důvody vývoje zisku generální ředitel banky Mario Drosc.

 Věříme, že česká ekonomika začne pozvolna oživovat a v příštím roce tak dojde i k oživení poptávky především po úvěrových produktech. Na tento, byť velmi pozvolný, nárůst zájmu jsme připraveni
a chceme dále posilovat svou pozici v klíčových segmentech klientů,“
 dodal Mario Drosc.

 „Kromě modernizace naší IT infrastruktury se v letošním roce soustředíme na další rozvoj služeb pro prémiové klienty, a to především v oblasti poradenství a investic. Evidujeme velký zájem klientů o účet eKonto KOMPLET, přinášíme postupně nové investiční možnosti. V rámci našeho důrazu na kvalitní poradenství jsme nedávno představili unikátní Rádcovu hypotéku, rozjíždíme i koncept poradenství pro finanční ředitele našich firemních klientů. Právě s ohledem na naše zaměření na kvalitní poradenství mne těší, že jsme byli opět vyhlášeni bankou s nejlepší kvalitou obsluhy klientů při prodeji hypoték,“ zmínil Mario Drosc hlavní produktové inovace banky.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA 1.-3. ČTVRTLETÍ

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY Čistý zisk banky meziročně klesl o 28,6 % na 1, 502 miliardy korun. Vývoj čistého zisku je ovlivněn především nižšími úrokovými výnosy a vyššími provozními náklady způsobenými investicemi banky do obnovy IT infrastruktury.

Čisté úrokové výnosy meziročně poklesly o 10,9  % na 4,38 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků se zvýšily o 4,7  % na 1,7 miliardy korun, k nárůstu došlo především u firemních klientů kvůli větší aktivitě v úvěrové oblasti, v retailu výnosy z poplatků stagnují. Ostatní výnosy banky, které zahrnují zisky z operací na finančních trzích a dividendové výnosy, meziročně klesly o 6,4 % na jednu miliardu korun, pokles je způsoben především vyššími zisky z přecenění finančních derivátů v minulém roce.

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva dosáhla 189,8 miliardy korun a meziročně poklesla o 5,2 %. Objem poskytnutých úvěrů klientům meziročně vzrostl o 1,5 % na 152,6 miliardy korun. Objem vkladů klientů klesl o 5,7 miliardy korun na 137,6 miliardy .

NÁKLADY Provozní náklady meziročně narostly o 9,9 % na 4,51 miliardy korun. Zvýšení nákladů za první tři čtvrtletí roku 2013 je dáno především vyššími marketingovými náklady a zvýšenými náklady na IT. Banka v letošním roce úspěšně spustila první část nové IT infrastruktury, což se projevilo ve vyšších jednorázových nákladech na IT.

ŘÍZENÍ RIZIK Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek meziročně poklesly o 22,2 % na 640 milionů korun.

KAPITÁL Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 6,5 % na 19,48 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci 3. čtvrtletí dosáhla 13,72 %, zatímco o rok dříve to bylo 13,24 %. V květnu 2013 došlo k navýšení základního kapitálu banky o 835,4 milionu korun.

 

 

 

 

HLAVNÍ NEFINAČNÍ NOVINKY V LETOŠNÍM ROCE

START INVESTIČNÍ SPOLEČNOSTI - Raiffeisen investiční společnost a.s. (RIS) získala licenci a zahájila činnost, na český trh přinesla první produkty pro retailové klienty. Vznik RIS je plně v souladu se strategií prémiové banky kladoucí důraz na poradenství a vnímání RB jako specializovaného „investičního domu“.

ROZVOJ EKONTA Banka od února nabízí nové eKonto KOMPLET, jehož zřízením klient získá špičkově vybavený účet s jedním transparentním poplatkem. Neplatí pak žádný poplatek za transakce na účtu, má zdarma i neomezený výběr z bankomatů jakékoli bankyČR i v zahraničí. K eKontu lze získat řadu ojedinělých služeb, jako je např. volba čísla účtu, multiměnový účet či zamykání platební karty. Díky připojené kreditní kartě pak lze mít  plně vybavený účet a navíc získat od banky věrnostní bonusy. eKonto KOMPLET si již zřídilo více než 80 tisíc klientů banky. Velké oblibě
u klientů se těší i smartphonebanking oceněný v letošním roce nejlepší finanční aplikací v anketě Mobilní aplikace 2013. eKonto KOMPLET i letos uspělo v prestižní soutěži Banka roku.

RÁDCOVA HYPOTÉKA – Raiffeisenbank tak na český trh jako jediná banka přináší ojedinělou službu s názvem Rádcova hypotéka. Klient tak získá vedle hypotéky i Rádce, který vyjedná  lepší cenu nemovitosti, dohlédne na férovost smlouvy, zkontroluje stav nemovitosti, zajistí odhad nemovitosti zdarma. Pokud je klient teprve ve fázi hledání vhodné nemovitosti, Rádce mu pomůže i s tímto výběrem. Za všechny tyto služby si banka vezme pouze provizi z případné úspěšně vyjednané slevy z kupní ceny. Průměrná úspora pro klienta v rámci pilotního provozu dosáhla 113 tisíc korun, nejvyšší vyjednaná sleva činila 660 tisíc korun. Rádce odhalil technické vady v průměrné hodnotě
323 tisíc korun na byt.

SPOLUPRÁCE S EIB NA PODPOŘE „ZELENÝCH“ PROJEKTŮ - Raiffeisenbank uzavřela s Evropskou investiční bankou jako první bankaČeské republice smlouvu o poskytnutí úvěru ve výši 100 milionů eur, který je spojen s grantovou podporou pro „zelené“ projekty. Tyto prostředky jsou určeny primárně na podporu středních firem s maximálně 250 zaměstnanci. Díky spolupráci s EIB jsou podmínky úvěrů pro klienty výhodnější.

BANKA NEJLEPŠÍ V KVALITĚ PRODEJE HYPOTÉK - Raiffeisenbank byla vyhodnocena bankou s nejlepší obsluhou při prodeji hypoték v průzkumu společnosti Market Vision, když získala nadprůměrné hodnocení především v hodnocení kvality prodejců.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) poskytuje od roku 1993 v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Raiffeisenbank obsluhuje klienty v síti více než 120 poboček
a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních,  firemních a podnikatelských poradců.

Celková aktiva banky dosahují necelých 200 miliard korun, Raiffeisenbank je podle tohoto ukazatele pátou největší bankou na českém trhu. V roce 2012 banka vykázala zisk téměř dvě miliardy korun, do září letošního roku to bylo 1,5 miliardy korun.

Nabídku kvalitních služeb potvrzuje celá řada domácích i mezinárodních ocenění. Banka pravidelně získává ceny především za svou dynamiku, v produktové oblasti je eKonto tradičně vyhlašováno nejlepším účtem v České republice a internetové bankovnictví je rovněž považováno za nejlepší na trhu.

Raiffeisenbank se v České republice zaměřuje především na prémiové klienty, tedy klienty s vyššími příjmy, kteří mají aktivní zájem o správu svých financí. Banka tak klade důraz především na kvalitu poskytovaných služeb, šíři produktové nabídky a kvalitní poradenství a dlouhodobé finanční plánování. Jako taková přináší pravidelně na český trh řadu nových produktů a služeb, v poslední době představila např. nové eKonto či  nové portfolio kreditních karet a spustila obsluhu účtů přes chytré telefony. Obě tyto služby se díky rozsahu nabízených služeb a benefitů okamžitě zařadily mezi nejlépe hodnocené na českém trhu.

Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI), která vznikla v říjnu 2010 spojením Raiffeisen International a části RZB. RBI  zajišťuje služby firemním a investičním klientům v Rakousku a dále obsluhuje klienty v řadě zemí střední a východní Evropy. Od roku 2005 jsou akcie skupiny kótovány na vídeňské burze. Majoritním vlastníkem Raiffeisen Bank International je RZB se 78,5 procenty, zbývající část se volně obchoduje.

Skupina Raiffeisen získává pravidelně od prestižních časopisů Euromoney, Global Finance i The Banker ceny pro „Nejlepší banku ve střední a východní Evropě“, síťové banky navíc získávají ocenění pro nejlepší banky v daných zemích regionu.

Tomáš Kofroň, Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688