Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  28.11.2013 13:33:57

Spojené státy se v roce 2015 budou muset vyrovnat s přebytkem ropy

Godlman Sachs Group Inc. odhaduje, že nejpozději v roce 2015 se Spojené státy s ohledem na stávající nárůst domácí produkce budou muset vypořádat s přebytkem ropy na domácím trhu. Je také možné, že na řadu přijdou otázky kolem 38 let starého zákazu exportu.

 

Rafinérie v Mexickém zálivu, na východním pobřeží  a v Kanadě budou v blízké budoucnosti schopny vyrovnat se s nárůstem denních dodávek ropy v objemu 1,75 miliónu barelů. Potom, dle odhadu Goldman Sachs v první polovině roku 2015, bude jejich kapacita vyčerpána a cena WTI ropy bude v porovnání s ostatními mezinárodními typy předurčena k poklesu.

 

Východiska z této situace jsou dle PFC Energy v americkém Washingtonu následující. Rozšíření počtu nebo modifikování rafinérií, snížení domácí produkce nebo po 38 letech zákazu povolit export ropy z U.S.

 

To ovšem není jednoduchá záležitost, jelikož v posledním případě se ve své snaze budou muset Spojené státy vyvarovat porušení celosvětově platných mezinárodních pravidel Světové obchodní organizace. Politická akce se tak, či tak zdá být nevyhnutelná a i přes mnohé překážky je to jedna z cest, jak se v budoucnu vyrovnat s přebytkem.

 

Současný prudký růst domácí produkce Spojených států, které se tak do roku 2015 stanou největším producentem černého zlata na světě, pochází z 80% z mohutných a stále nově objevovaných břidlicových formací a týká se především ropy lehčí klasifikace. Rozdíl mezi jednotlivými klasifikacemi ropy spočívá v její hustotě a obsahu síry.

 

Převážná část rafinérií je přitom koncipována pro zpracování ropy těžší klasifikace pocházející ze středního východu a Latinské Ameriky. S ohledem na zmíněné, tedy nesoulad mezi ropou, kterou budou U.S. schopny ve velkém zpracovávat a kterou budou ve velkém produkovat, povede k růstu tlaků na export černého zlata do zámoří.

 

Co s ní ?

 

Pro to, aby rafinérie v U.S. byly schopny zpracovat ropu z břidlicových ložisek, budou muset upravit stávající zařízení a jeho nastavení. V posledních dvou dekádách přitom, kvůli potřebě nutnosti být schopen zpracovat ropu těžší specifikace dováženou z Mexika, Venezuely a středního východu, byly nuceny rafinérie v U.S. kvůli úpravám proinvestovat více než 100 miliard USD.

 

Zatímco americké rafinérie mohou denně zpracovat až 18 miliónů barelů ropy, v blízké době jim mohou dojít kapacity pro zpracování vlastní domácí produkce. Z celkového počtu 143 operujících zařízení, 59 z nich používá ke zpracování uhelné jednotky na zpracování ropy těžší klasifikace a jejich produkce představuje 66% celkové výrobní kapacity Spojených států.

 

V minulosti se tyto rafinérie dobrovolně uzpůsobily k tomu, aby byly schopny zpracovávat „cokoliv“ z celého světa a z ničeho nic se jim nyní naskytuje příležitost méně namáhavým způsobem zpracovávat domácí ropu lehčího typu, pro kterou ovšem nemají volné kapacity.

 

John Auers, viceprezident konzultantské společnosti Turner Mason & Co. v americkém Dallasu, říká: „Když začínáte produkovat ropu, kterou americký systém rafinérií není dále schopný zpracovat, je logické, že ji začnete vyvážet“. Auers předpokládá, že bod zlomu v U.S. nastane v průběhu roku 2016, kdy produkované množství černého zlata nebude kam umístit.

 

Překážka zvaná Kongres Spojených států Amerických

 

Výše zmíněný zájem ropu z U.S. vyvážet by však mohl narazit na počáteční silný odpor některých členů amerického Kongresu, obávajících se nárůstu domácích cen benzínu.

 

Senátor Ron Wyden, demokrat ze státu Oregon, který předsedá Výboru pro energetické a přírodní zdroje, dříve než zvedne ruku pro export ropy ze Spojených států, bude například zcela jistě požadovat přesné stanovení benefitů, jež budou nabídnuty americkým spotřebitelům a nebude sám, kdo se v honbě za popularitou amerických občanů bude touto otázkou zabývat.

Dle údajů amerického ministerstva energetiky platili řidiči v U.S. průměrně nejvíce za galon benzínu v roce 2012. V posledních 12 měsících průměrná cena benzínu oslabila o 6,1% na 3,22 USD za galon a pro rok 2014 by podle odhadu ministerstva měla průměrná cena benzínu v U.S. činit 3,39 dolarů za galon.

 

Cena hraje prim

 

Dle názoru šéfa analytického oddělení Goldman Sachs pro komodity, Jeffa Currieho, se v dohledné době  situace dostane do fáze, kdy trh nebude vědět, co s hromadícím se množstvím ropy dělat. Ceny se budou muset pohnout, aby byly schopny kompenzovat nejen ekonomickou stránku nutných investic, ale také aby byly schopny vyrovnat nejistotu spojenou s objevováním nových nalezišť  a zkoušením nových efektivnějších věcí, jinými slovy tedy podpořit doposud nezastavitelný pokrok.

 

Tlak na ceny tedy bude hlavním důvodem toho, proč producenti cílí na zámořské odběratele, kteří budou ochotni zaplatit více. WTI ropa, stavební kámen amerického energetického mixu, oslabila v průběhu stávajícího měsíce o 3% a pohybuje se těsně nad hranicí 93 dolarů za barel, zatímco evropská ropa Brent naopak posílila o 2% přes 111 USD za barel.

 

Pokud tedy Spojené státy budou chtít pokračovat ve své ropné revoluci, budou muset producentům ropy poskytnout dostatečné cenové signály, jež zajistí povzbuzení pro další rozvoj produkce.

 

Důvod je jasný. Čím méně budou těžební společnosti, v porovnání s mezinárodními cenami černého zlata, schopny vydělat na domácím trhu, tím méně ropy budou produkovat, což by do budoucna mohlo vést ke zpomalení nebo dokonce zastavení stávajícího boomu produkce ropy v U.S., které by se tak mohly rozloučit s iluzí domácí energetické nezávislosti.

 

Pro další rozvoj domácí těžby z mohutných břidlicových ložisek však mezi jinými hovoří hlavně míra nákladů na vlastní těžbu. Global Hunter Securities LLC odhaduje, že aby se těžařským společnostem vůbec vyplatilo vrtat díry do hlouběji položených vrstev doposud tradiční texaské pánve Permian, musí se cena ropy pohybovat kolem 96 USD za barel.

 

V porovnání s tím, minimální cena, kdy se vyplatí produkovat ropu z několik set mil vzdálených břidlicových ložisek Eagle Ford činí pouhých 78 USD za barel. V oblasti Bakken v severní Dakotě tato úroveň dosahuje 84 USD za barel. V průběhu následujícího roku by dle odhadu analytiků oslovených agenturou Bloomberg měla průměrná cena za 1 barel ropy dosáhnout 93,57 USD a 87,93 USD v roce 2015.

 

Cesta ze zapeklitého kruhu stojí na expanzi a modifikaci

 

Ve svém prohlášení informační skupina IHS uvádí, že jednou z cest z bludného kruhu je navýšení stávajících kapacit rafinérského průmyslu v U.S., které by byly schopny se vyrovnat se zvyšujícími se domácími dodávkami. Avšak s ohledem na to, že doposud oznámené zvýšení kapacit rafinérií bude schopno pokrýt do roku 2016 přibližně jen 400 tisíc barelů ropy, jeví  se jako jednodušší, rychlejší  a levnější cesta modifikací stávajících výrobních kapacit. Tedy přestavba rafinérií určených pro zpracování „těžké“ ropy ze zámoří na zařízení, jež bude schopno zpracovat hromadící se dodávky ropy z domácí břidlicové produkce.

 

Pro tuto formu vyrovnání se s nadměrnými produkčními kapacitami hovoří také další zásadní věc. Tou je, že v momentě, kdy je ropa zpracována na benzín, destiláty a další ropné produkty, je možné tyto ve velkém vyvážet, jelikož export těchto produktů z U.S. není nijak omezen.

 

Dle údajů amerického ministerstva energetiky se staly Spojené státy čistým exportérem ropných produktů již v červnu roku 2011. Tento trend dále pokračuje také v letošním roce, kdy například v prvních třech týdnech měsíce října denně vyvezly rekordních 3,37 miliónů barelů.

 

A co potenciál břidlicových ložisek, vydrží ? Dle odhadů ano.

 

Otázkou zůstává, zda budou odhady expanze produkce z břidlicových ložisek v U.S. naplněny. Dle stávajících ukazatelů produkce ropy z břidlicových vrtů klesá po prvním roce o 60 -70%. Pro porovnání, pokles produkce ropy z tradičních vrtů o 50% trvá až dva roky. Aby byly těžební společnosti schopny minimálně udržet stávající růst produkce, je nutné neustále nalézat nová místa, navýšit počet vrtů a zvýšit vlastní efektivitu těžby ropy.

 

Americké ministerstvo pro energie odhaduje, že v letošním roce bude produkce ropy v U.S. expandovat o denní téměř 1 milión barelů a stejnou měrou bude pokračovat také v příštím roce. To představuje doposud nejsilnější meziroční zvýšení produkce ropy v U.S. od roku 1900. Průměrná denní produkce by do konce roku 2014 měla dosahovat 8,88 miliónů barelů. V letošním roce by tento údaj měl činit 7,97 miliónů barelů. Goldman Sachs předpokládá, že v roce 2015 přidají Spojené státy denně dalších až 1,15 miliónů barelů.

 

V současnosti celková produkce černého zlata v U.S. pokrývá až 86% energetické potřeby Spojených států, tedy podílí se na ní největší mírou od roku 1986. Dle odhadu pařížské International Energy Agency převezmou Spojené státy od Ruska a Saudské Arábie pozici světového TOP producenta ropy do roku 2015. 

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688