BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.12.2013 09:57:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD a EUR/JPY

Britská výroba zrychlila v listopadu tempo a dosáhla na téměř tříleté maximum. Výborný výsledek ukázal tamní index nákupních manažerů (PMI), když poskočil z 56,5 bodu na 58,4 bodu. V reakci na nečekaně dobrý výsledek posílil index britské libry na 5leté maximum. Dobré náladě napomáhá hlavně kontinuální nárůst nových objednávek, ty v tomto měsíci dosáhly podle PMI indexu 19letého maxima. Zaměstnanost ve výrobním sektoru je nejvyšší od května 2011 a znovu se tak potvrzuje, že Británie zvládá svůj boj s nezaměstnaností rychleji, než se očekávalo, co vede k očekávání brzkého zvýšení sazeb a tedy následného posilování libry.

Ani americká ekonomika se nenechala zahanbit, když tamní výrobní sektor vykázal nejrychlejší růst za posledních 2 a půl roku. PMI index Institutu pro řízení zásob (ISM) dosáhl 57,3 bodu a polepšil si tak o 0,9 bodu oproti minulému měsíci. Index nových objednávek se dostal až 63,6 bodu, což byl nejlepší výsledek od dubna 2011.

Růst dokázaly i říjnové výdaje v sektoru stavebnictvíUSA a to konkrétně o 0,8 procenta na meziročních 908,4 miliardy dolarů. Jde o největší výdaje od května 2009 a překvapující výsledek, vzhledem k očekávanému růstu o 0,4 procenta. Hlavní podíl na dobrém výsledku měly státní výdaje a i navzdory 16denní odstávce se na vládní projekty vydalo o 10,9 procenta více peněz.

Dobrá americká data opět oživila obavy z možného snížení objemu měnového uvolňování na prosincovém zasedání Fedu, a tak dolar posílil, zlato kleslo až k úrovni 1216,90 a výnosyamerických 10letých dluhopisů vyůetěly na 2,8 procenta. Americké akciové indexy rovněž odepsaly ze svých zisků. Dow Jones ztratil 0,48%, S&P 500 0,27% a technologický Nasdaq 0,36%.

Šéf japonské centrální banky (BoJ) Kuroda včera řekl, že banka je připravená přizpůsobit měnovou politiku (uvolnit), v případě, že uvidí na trhu rizika ohrožující úspěšnost dosavadního měnového programu. Japonský akciový index Nikkei 225 následně vyletěl na 6 měsíční maxima a jen oslabil na 6měsíční minima vůči USD (103,37). Na druhé straně mzdy stále nevykazují výraznějšího růstu, což podkopává premiérovi Abemu nohy, který chce pomocí inflace nastartovat domácí poptávku.

Australská centrální banky (RBA)zachovala na nočním zasedání svoji úrokovou sazbu na 2,5 procentech. I přes nečinnost si však neodpustila zopakovat, že australský dolar je nepříjemně silný, na to trh reagoval okamžitým oslabením australské měny. Ekonomika podle bankéřů potřebuje slabou měnu, aby mohla zdravě růst. Výprodej na australském dolaru zastavily, alespoň na chvíli tamní maloobchodní tržby. Ty dokázaly v říjnu meziměsíčně posílit o 0,5 procenta a meziročně dokonce o 3,4 procenta.

Čínský sektor služeb se podle indexu nákupních manažerů (PMI) dočkal v posledním měsíci mírného zpomalení. Z předchozích 56,3 bodu, totiž oslabil na 56,0. Ekonomové však tento výsledek vnímají pozitivně, jako důkaz odolnosti tamní ekonomiky. Tu čekají významné strukturální změny, a tak se musí počítat s výraznějšími výkyvy na indexu.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

EUR/USD se z intradenního hlediska nachází uvnitř rostoucího kanálu. Trh by v dnešní seanci mohl dokončit korekci k silné supportní úrovni 1,35, u které se nachází i klouzavý průměr 100. Zájem o euro naznačuje i přeprodaný stochastický oscilátor. Nicméně dnešní seance trpí nedostatkem makroekonomických zpráv a lze tak očekávat sníženou volatilitu.

GBP/USD se obchoduje nad silnou supportní zónou 1,63 až 1,6250. Ta poskytuje býkům dostatečnou sebedůvěru k dalšímu růstu. Pozitivní náladu ohraničuje nahoru mířící trendový kanál. Ideálním scénářem by byl pokles k úrovni 1,63, kde by došlo k otestování podpory a spodní hrany kanálu a následné posílení. V dnešní seanci se vyplatí sledovat výsledek britského PMI ze stavebnictví.

AUD/USD nedokázalo opustit krátkodobou konsolidaci, ani přes slova RBA. Medvědy zastavila podpora 0,9050. Trh je v posledních hodinách bez jasného směru a do opuštění konsolidačního boxu je technický výhled neutrální.

EUR/JPY posiluje uvnitř trendového kanálu. Trh se pohybuje poblíž horní hrany, což zvyšuje spekulace o překoupenosti. Strašákem mohou být i medvědí divergence na MACD a stochastickém oscilátoru. Výhledově lze počítat s menší korekcí, avšak minimálně v střednědobém horizontu se počítá s pokračováním v růstu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688