BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  20.12.2013 10:27:16

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, EUR/JPY a USD/CHF

Po divoké středě mají za sebou americké akcie klidnou čtvrteční seanci. S&P 500 ztratilo 0,06 procenta, Nasdaq odepsal 0,29 procenta a Dow Jones naopak dokázal posílit o 0,07 procenta a uzavřít tak na historickém maximu (16 179,08 bodu). Výprodej včera zažily akcie Facebooku, ty poslal na jih sám zakladatel Mark Zuckerberg, když oznámil, že hodlá prodat 41,4 milionu akcií v hodnotě 2,3 miliardy dolarů.

Dvoudenní zasedání japonské centrální banky (BOJ) nepřineslo z pohledu monetární politiky nic nového. Ekonomická projekce se také nezměnila, což podle BOJ znamená střední tempo růstu. I nadále zůstává v platnosti extrémně uvolněná monetární politika. Do dvou let by se mělo podařit dosáhnout 2procentního inflačního cíle. BOJ kvůli tomu zvyšuje objem peněz v oběhu o neuvěřitelných 60 až 70 bilionů jenů ročně. Japonský jen reagoval na zasedání banky oslabením a postupně atakuje další minima vůči USD (104,5).

Americký Senát se rozhodl odložit hlasování o jmenování Janet Yellen do funkce šéfky americké centrální banky (Fed) na 6. ledna 2014. Yellenovou již schválil bankovní výbor Senátu, nyní potřebuje získat prostou většinu senátorů.

Ratingová agentura S&P snížila dlouhodobý rating Evropské unie z AAA o jeden stupeň na AA+ poté, co agentura již dříve snížila rating některým členským zemím EU.

Mírná turbulence nastala v noci Číně, kde akciový index Shanghai Composite Index ztratil 2,02 procenta, čímž se dostal nejníž od 23. srpna 2013. Důvodem byl nárůst úrokových sazeb na peněžním trhu již třetí den v řadě, kde základní 7denní repo sazba posílila na 7,5 procenta, nejvýš od 24. června. Reakce trhu přišla i navzdory tomu, že PBOC včera nalila likviditu do některých bank.

Německý index cen výrobců (PPI) za průmyslové produkty klesl v listopadu v meziročním srovnání o 0,8 procenta. Naopak index měřící cenu zboží krátkodobé spotřeby si polepšil o 1,5 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem si PPI index pohoršil o 0,1 procenta. Tamní GfK index spotřebitelské nálady se tento měsíc dočkal dalšího zlepšení, z listopadových 7,4 bodu povýšil na 7,6 bodu a o 0,2 bodu tak překonal nejen předchozí výsledek, ale i predikci ekonomů. To ve svém důsledku znamená nejlepší výsledek od července 2007. Po indexech ZEW a Ifo zveřejněných v průběhu tohoto týdne je tak index GfK dalším indikátorem svědčícím o výborné náladě nejen mezi ekonomy, ale i mezi domácnostmi.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD se po silném výprodeji z poloviny týdne dostalo do formace klesajícího klínu. Závěr týdne by tak mohl přinést menší korekci. Tento výhled podporuje i býčí divergence na indikátoru MACD. V případě vyplnění této formace by trh mohl klesnout až k Fibonacciho úrovni 38,2 a následně posílit. Závěr by negovalo proražení vyznačené podpory.

GBP/USD se po volatilní středě uchýlilo ke konsolidaci. Trh osciluje uvnitř vyznačeného obdélníku a série dopoledních dat z ostrovní ekonomiky by mohla přinést proražení. Současný vývoj spíše napovídá dalšímu oslabení na tomto páru, nicméně do opuštění konsolidačního boxu je závěr neutrální.

EUR/JPY se nachází uvnitř rostoucího trojúhelníku. Konsolidační formace favorizuje další posílení, zásadní však v tomto případě bude reakce na červeně vyznačenou rezistenční zónu, ta by mohla trhu zabránit v dalším růstu. Naopak proražení by otevíralo prostor pro nová letošní maxima.

USD/CHF se po vytvoření „throwbacku" k trendové linii a dvojitého dna u hladiny 0,89 vydalo strmě nahoru. Trh uzavřel včerejší seanci nad minoritním odporem 0,8973 a otevřel si tak cestu výš.  Dokud se trh udrží nad touto úrovní, tak lze jeho budoucnost vidět v býčím trendu. Cílem nakupujících by se mohla stát rezistence 0,9133.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688