Okénko investora  |  13.03.2014 13:05:04

Co přineslo Británii 5 let nízkých úrokových sazeb?

Britská centrální banka (BOE) podobně jako ostatní centrální banky rozvinutých zemí radikálně snížila úrokové sazby poté, co v USA v roce 2008 propukla finanční krize. BOE tehdy za 6 měsíců od pádu Lehman Brothers (září 2008), srazila základní úrokovou sazbu z 5,00 na 0,5 procenta, nejníže ve své 320leté historii, kde ji drží již 5 let. Co přineslo britské ekonomice 5 let nízkých sazeb?

Éra rekordně nízkých úrokových sazeb (0,5 procenta) oslavila na ostrovech 5. března 2014 své páté výročí. Za posledních 100 let si Spojené království kromě nedávné hospodářské recese pamatuje jenom dvě období, po něž banka nepřistoupila ke změně úrokových sazeb po dobu 5 let a více, a to v letech 1932 – 1939, kdy byla „Velká deprese" a v období druhé světové války a po ní (1939 – 1951). Neobvykle dlouhá politika nízkých úrokových sazeb proto podtrhuje důležitost a závažnost poslední ekonomická krize, v níž ostrovní hospodářství v průběhu roků 2008 a 2009 ztratilo 7,2 procenta HDP. Britská centrální banka navíc byla nucena sáhnout kromě úrokových sazeb i po dalších méně standartních nástrojích měnové politiky. Například pomocí nákupu dluhopisů uvolnila do systému 375 miliard liber. Nicméně výsledkem expanzivní monetární politiky bylo nejen sladké, ale i trpké ovoce. Na jedné straně se ostrovní hospodářství vymanilo z drápů krize a dosáhlo opětovného ekonomického růstu, oživil se trh bydlení a zaměstnanosti. Na druhé straně vzrostlo zadlužení domácností, znevýhodnilo se spoření, zvýšily se ceny nemovitostí, a to tak, že v některých oblastech Spojeného království se dokonce spekuluje o bublině, vzrostla inflace a následně klesly reálné mzdy.

Graf: Historický vývoj výše základní úrokové sazby ve Velké Británii

Zdroj: britská centrální banka (BOE)
 


Pozitivní výsledek nízkých úrokových sazeb lze nejlépe pozorovat na růstu HDP, poklesu nezaměstnanosti a oživení trhu bydlení. Míra nezaměstnanosti klesla z 8,4 (2012) na 7,1 (2013) procenta.

Ekonomika (HDP) roste

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie dosáhl loni nejlepšího výkonu od začátku krize, když posílil o 1,9 procenta. Hospodářství přitom v roce 2013 rostlo každý jeden kvartál. To se království naposledy podařilo v roce 2008. Plusové hodnoty HDP v každém čtvrtletí potvrzují stabilní a pevně ukotvené ekonomické oživení. Nicméně reálný HDP byl na konci loňského roku stále 1,3 procenta pod předkrizovou úrovní, nad niž se podařilo z největších vyspělých ekonomik dostat jenom USA a Německu (viz. graf). Mezinárodní měnový fond (MMF) předpokládá, že Británie bude úspěšná i v roce 2014, kdy by se s 3 procentním ročním růstem HDP mohla dokonce stát druhou nejvýkonnější ekonomikou z rozvinutých zemí po USA. Nízké úrokové sazby podpořily podniky v poptávce po úvěrech a v následných investicích či tvorbě nových pracovních míst. Pozitivní dopad měl i příslib guvernéra Marka Carneyho, že úrokové sazby budou na nízkých úrovních po ještě dlouhou dobu, a tak se lidé a firmy nebáli vzít si půjčky.

Graf: Srovnání reálného HDP vyspělých ekonomik před a po krizi

Zdroj: Reuters

Hlavním zdrojem ekonomického růstu byla loni domácí spotřeba, jež byla přirozeně podpořena nízkými úrokovými sazbami. Ty spolu s vládními programy na podporu bydlení zvýšily i poptávku po bydlení, díky čemu vzrostly ceny nemovitostí podle indexu Halifax v roce 2013 v průměru o 7,3 procenta. Ačkoliv se toto číslo může zdát na první pohled poměrně vysoké, ve srovnání s USA, kde loni posílily ceny nemovitostí přes 13 procent (index S&P Case Shiller), jde stále o pomalejší tempo růstu. Ve srovnání s předkrizovým vrcholem z roku 2008 jsou ceny nemovitostí v Británii stále o 9,9 procenta nižší, což potvrzuje i následující obrázek.

Graf: Index cen domů v Británii Halifax

Zdroj: Reuters

Dostupnější bydlení versus nemovitostní bublina

Vládní programy pomohly získat hypotéku i méně bonitním klientům a poskytly financování až do výše 95 procent z kupní ceny nemovitosti. Průměrná cena nemovitosti k bydlení je momentálně 175 546 liber (5,8 mil. ), přičemž ceny nemovitostí se vyvíjejí rozdílně v různých částech Británie. Nejrychleji rostou přirozeně v Londýně (+12%) a nejpomaleji v Yorksu (+1%). V hlavním městě zejména v části City se již delší dobu spekuluje o bublině, která by mohla být splasknuta i v případě uvalení ekonomických sankcí na Rusko, protože právě Rusové a Číňani jsou masivními investory do nemovitostí v centru Londýna. Pro Brity, jež vlastnili nemovitost před krizí, je růst cen bydlení pozitivním aspektem, protože se jim vrací hodnota jejich majetku na předkrizová čísla.  Rovněž lidé, jež si díky o polovinu nižším hypotečním sazbám pořídili nové a lepší bydlení, případně se jim snížily měsíční splátky, za něž si mohli pořídit něco jiného, vítají tuto novou pokrizovou monetární politiku BOE. Nikdo ale není motivován spořit a úspory v zemi klesají. 
 

•          Negativní dopady nízkých úrokových sazeb

HDP byl v roce 2013 tahaný hlavně domácí spotřebou. Ta ale rostla i díky prohlubujícímu se jak domácímu, tak zahraničnímu zadlužení. Deficit běžného účtu dosáhl loni vůči HDP schodku 3,7 procenta, nejvyšší hodnoty od 1990. Nyní je potřeba, aby se do ekonomického růstu zapojily investice, export a ne jenom spotřeba.

Podpora dlužníků na úkor střadatelů

BOE svojí politikou nízkých úrokových sazeb nepřímo podporuje dlužníky na úkor střadatelů, čímž odrazuje lidi od spoření. Britové v roce 2013 vybrali ze svých spořicích nebo termínovaných účtů, jež jim přinesly maximální výnos 1 procento, 23 miliard liber, což je v propočtu 900 liber (29 700 ) na domácnost. Dlouhodobé vklady tak klesly o 4,3 procenta, což je nejrychlejší pokles za posledních 40 let. Britové buď tyto peníze přesouvají na běžné účty, protože termínové jim neposkytují žádný zvýhodněný úrok, nebo je utrácejí, což sice podporuje ekonomický růst, ale z dlouhodobého hlediska to zemi nezabezpečí hospodářskou expanzi.

Mark Carney zadlužil Kanadu, zadluží i Británii?

Podobného výsledku dosáhl současný guvernér Mark Carney i v Kanadě, kde byl šéfem centrální banky v letech 2008 - 2013. Za toto období se zvýšil podíl dluhu kanadských domácností na HDP přes 20 procent a dosáhl celkové hodnoty 93 procent HDP. Tohoto čísla nyní dosahuje i Británie. Pro srovnání v USA je zadlužení domácnosti na úrovni 78 procent HDP a v Německu kousek pod 60 procent. Čím déle budou sazby ve Spojeném království nízké, tím rychleji bude zadlužení domácností růst a tím hůř se budou centrální bance zvyšovat sazby, protože bude na domácnosti uvaleno větší břemeno úroků, čímž se bude zvyšovat pravděpodobnost neschopnosti splácení.

Růst reálných mezd je kvůli inflaci stále v negativních číslech

Éra nízkých úrokových sazeb rovněž způsobila, že od roku 2010 byla inflace nad inflačním cílem 2 procenta, pod něhož se vrátila, až v lednu letošního roku. Vyšší cenová hladina způsobila, že mzdy od druhého půlletí 2009 dosud reálně nerostou, a to i navzdory poklesu nezaměstnanosti a rostoucí poptávce po lidském kapitálu.

Michala Moravcová

Michala Moravcová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze obor Finance. Působila ve společnosti WOOD & Company v Praze, kde pracovala jako trader na akciových trzích. Specializovala se zejména na trhy střední a východní Evropy. Momentálně pracuje jako analytička finančních trhů ve společnosti Bossa. Součástí její práce je analýza domácí i zahraniční makroekonomické situace a její vliv na finanční trhy, zejména na forex. Věnuje se ekonomickému vzdělávaní veřejnosti a publikaci ekonomických článků.

Logo BossaSpolečnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688