STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.03.2014 08:24:06

Nevěřte portfolio manažerům, sestavte si své portfolio na míru s využitím ETF

Autor: Zuzana Koňaříková

Individuální investoři mají možnost stvořit si portfolio z burzovně obchodovaného fondu (ETF) dle svých představ. Mají na výběr ze širokého spektra návrhů, jak sestavit své modelové ETF. Každý model je něčím specifický, zaměřen na jiný cíl a investoři si tak mohou vybrat, jakému modelu při tvorbě portfolia dají přednost dle svých vlastních preferencí. Klíčem pro rozhodování jsou převážně míra tolerovaného rizika, finanční cíle a investiční horizont. Každý investor preferuje odlišnou míru volatility, má jiné cíle, na základě nichž sestaví jedinečné portfolio. Neopomenutelným prvkem je i správné načasování. Investoři, citlivější na krátkodobé změny tržních cen, přijmou určitě odlišnější strategii než ti, kterým nevadí, že se jejich investice bude pohybovat jako na horské dráze, střídání vrcholu s propadem. My si nyní alespoň stručně jednotlivé modely portfolií představíme. Jedno ze základních členění je rozdělení modelů na tradiční, nízkonákladové, fundamentální a alternativní. U každého z těchto modelů je dále možné vytvořit ETF portfolio, které může být konzervativní, vyvážené, růstové až agresivně růstové.

Více o ETF zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

Tradiční portfolia jsou založena na tom, že si investor vybere svůj cíl zhodnocení a interval, v rámci kterého dojde k revizi (znovu sestavení) portfolia. Většinou jde o čtvrtletní, pololetní či roční interval. Celkové výnosy jsou ovlivněny tím, jaká bude alokace aktiv. Tradiční konzervativní portfolio netoleruje žádnou míru rizika, aby splnilo svůj cíl generovat cash flow. Tradiční portfolio se zaměřením na příjem sdílí mnoho vlastností s konzervativním portfoliem, ale toleruje větší míru rizika při cíli generovat cash flow. Další z tradičních portfolií je vyvážené portfolio. To zahrnuje mix aktiv více či méně rovnoměrně rozdělené mezi pevný příjem k zajištění stability a akcie řešící požadavek růstu. Tradiční růstové portfolio je pro investory ochotné tolerovat větší volatilitu kvůli dosáhnutí vyšších výnosů. Agresivní růstové portfolio je zaměřeno na potenciálně největší zhodnocení, vykoupeno ovšem tím, že tak investor podstoupí nejvyšší míru rizika.

Nízkonákladová portfolia jsou podobné těm tradičním, jsou však jedinečné tím, že se snaží mít podíl aktiv s co nejnižšími náklady. I zde je možné sestavit portfolio konzervativní, s co nejnižším rizikem, vyvážené portfolio, nakonec růstové portfolio pro investory s vyšší mírou tolerovaného rizika a potenciálně vyšší mírou zhodnocení.

Fundamentální portfolia postupují při alokaci aktiv jako tradiční portfolia. Tato portfolia jsou určeny pro investory, kteří upřednostňují fundamentální metriky (prodejní průměrný rok, volné peněžní toky, dividendový výnos, atd.)

Alternativní modely pro investory jsou profilově shodné s vyváženým portfoliem. Výchozími modely jsou portfolia zajímající se o inflaci, rostoucí a klesající tempo sazeb. Portfolio na ochranu proti inflaci je určeno pro investory, kteří do budoucna předvídají rostoucí inflaci a hledají diverzifikované portfolio ETF k ochraně svého majetku před inflací.
Portfolio s růstem úrokových sazeb je pro investory, kteří chtějí prosadit prostředí rostoucích úrokových sazeb, model s klesající úrokovou sazbou se zaměřuje na klesající scénář úrokových sazeb.

Rozdíly mezi jednotlivými modelovými investičními portfolii právě činí složení, respektive jednotlivé podíly akcií, hotovosti, fixního výnosu, komodit a dalších alternativ v koši, který tvoří jejich investici. Následně se toto rozdělení aktiv dále rozčleňuje do vybraných ETF. Záleží tak pouze na samotném investorovi, kterému z modelů dá přednost.

Pro zajímavost dle Street Ratings je pro rok 2014 vybráno těchto 10 nejlepších růstových a příjmových ETFs:

AlphaClone Alternative Alpha ETF

Direxion All Cap Insider Sentiment

Schwab US Dividend Equity ETF

Global X Guru Index ETF

Direxion S&P DRRC 500 Vol Response

db X-trackers 2040 Target Date

WisdomTree Equity Income Fund

IQ US Real Estate SmCp ETF

db X-trackers 2030 Target Date

WisdomTree LargeCap Dividend Fund

 

Zajímate se o strategie obchodování etf? Pak navštivte http://stox.cz/vzdelavani/investicni-akademie-etf

 

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.11.2021Jak si sestavit dokonalé portfolio Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688