Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  18.04.2014 14:45:00

Na středoevropských devizových trzích panovala v tomto týdnu velikonoční nálada

Ve výsledku se v průběhu tohoto týdne na středoevropských devizových trzích nic nepřihodilo, v celotýdenním hodnocení měny v podstatě stagnovaly. Nicméně polský zlotý i maďarský forint v první polovině týdne oslabovaly, aby v té druhé tyto ztráty vymazávaly. V podstatě tak kopírovaly náladu trhů v souvislosti s krizí na Ukrajině. Situace se během týdne spíše vyostřovala, aby v závěru týdne přišlo určité uklidnění po setkání ministrů zahraničí USA, EU, Ukrajiny a Ruska.
Koruna se i nadále drží stabilní, výjimkou bylo čtvrteční odpolední obchodování, kdy se kurz krátce dostal k úrovni 27,55 CZK/EUR , což znamenalo nejslabší korunovou úroveň za poslední téměř měsíc. Během páteční seance se však kurz opět vrátil k úrovni 27,45 CZK/EUR. Kurzový výkyv byl pouze důsledkem realizace větší klientské objednávky v situaci málo likvidního trhu před velikonočními svátky.
Tento týden přinesl pouze statistiky produkčních cen. Data potvrdila absenci inflačních tlaků v české ekonomice. Ceny průmyslových výrobců v březnu poklesly o 0,2 % m/m oproti trhem očekávané stagnaci. Důvodem bylo především snížení cen rafinovaných ropných produktů (-2,1 %) ovlivněné poklesem ceny ropy v korunovém vyjádření. Snížily se i ceny v chemickém průmyslu či potravinářství. Meziročně ceny výrobců vykázaly navdory očekávanému snížení o 0,6 % pokles o 0,8 %, když na jejich dynamiku stále působí snížení regulovaných cen ze začátku roku, především cen energií. Za celý letošní rok očekáváme v průměru stagnaci výrobních cen, když hlavním proinflačním faktorem zůstává slabá koruna.
Z pohledu budoucí dynamiky cen v rámci spotřebitelského koše byl zajímavější vývoj cen v zemědělství , které indikují budoucí vývoj cen potravin, a vývoj cen ve službách. Ceny zemědělských výrobců v březnu vzrostly o 0,8 %, nicméně po sezónním očištění byly tyto ceny nižší o 0,3 %. Od letních prázdnin jsou tyto ceny kumulovaně nižší o 1,9 %, což je důsledkem lepší loňské úrody. Loňská úroda tak nevyvolává tlaky na růst cen potravin v rámci spotřebitelského koše, ty tlačí nahoru víceméně pouze slabší koruna. Ceny potravin v Česku vzrostly v prosinci až březnu o 2,0 % (SA), ve stejném období v sousedním Bavorsku i Sasku ceny naopak stagnovaly.
Příští týden bude z fundamentálního pohledu naprosto nezajímavý, nelze očekávat, že by se charakter dosavadního kurzového vývoje nějak zásadně změnil. ČNB se pomalu přibližuje k našemu "exit" scénáři. Po guvernéru Singerovi, který se k očekávanému opuštění intervenční strategie vyjadřoval v minulém týdnu, se v úvodu tohoto týdne ve svém vystoupení na Žofínském fóru tématu intervencí dotkl i člen bankovní rady L. Lízal. Podle něj intervenční závazek proti silné koruně potrvá déle než do začátku příštího roku, jak centrální banka signalizovala na únorovém jednání bankovní rady, kdy byla projednávána nová inflační prognóza. Hlavním důvodem posunu je podle Lízala méně inflační oživení v Evropě. Jedná se tak o další ze signálů, že závazek ČNB bude v souladu s naším scénářem trvat až do poloviny roku 2015. Lízal pak také v souladu s naším pohledem potvrdil, že ukončení režimu používání kurzu jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek rozhodně nebude skokové. Ke konci roku 2015 očekáváme kurz koruny vůči euru kolem 26,60 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.05.2022Na devizových trzích dnes panovala spíše risk-off nálada (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.09.2017Na regionálních devizových trzích panovala celkem dobrá nálada (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.07.2016Komentáře: Středoevropské devizové trhy na úvod týdne v klidu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.08.2014Na regionálních devizových trzích panoval uprostřed týdne klid Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.05.2013Na středoevropských devizových trzích dnes panoval klid Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688