Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  03.05.2014 11:07:00

Jak sehnat dobrou práci? Tohle o vás prozradí vaše odpovědi během pohovoru

 Přemýšleli jste někdy, jak působíte při pracovních pohovorech na potenciální zaměstnavatele? Personalisté a HR manažeři identifikují čtyři nejčastější typy chování. Podívejte se, který styl vám je nejbližší, a zjistěte, co udělat pro to, abyste v očích tazatelů vypadali co nejlépe.

Snažíte se zalíbit

 

Máte pocit, že musíte odpovídat podle toho, co od vás tazatel chce slyšet. Typický dialog mezi potenciálním zaměstnavatelem a respondentem, který se chce zalíbit, vypadá následovně:

 

TAZATEL: Kde se vidíte za pět let?

 

VY: No, pokud budu mít štěstí, tak v této společnosti a na jakékoli pozici podle aktuálních potřeb firmy.

 

Zamyslete se. Podlézání vám úspěch nezaručí. Chcete přece zanechat pozitivní dojem, ukázat svou skutečnou osobnost, smysl pro humor a kreativitu. Vše si můžete natrénovat před pohovorem. Přeříkejte si (nebo kamarádovi), čeho jste na profesním poli dosáhli. Nezapomeňte, že jste při interview rovnocenným partnerem. Zdůrazněte, v čem jste dobří a v jakých oblastech vynikáte.

 

Moc toho nenamluvíte

 

Pro řadu z nás není snadné otevřít se lidem, které neznáme. Při hledání práce však právě o to jde. Pokud budete odpovídat jednoslovně, potenciálního zaměstnavatele asi těžko přesvědčíte o svých silných stránkách. Myslíte si, že pokud budete struční, snižujete pravděpodobnost, že něco pokazíte? Opak je pravdou. Typický dialog vypadá následovně:

 

TAZATEL: Řekněte mi něco o sobě.

 

VY: Všechno je opravdu uvedeno v mém životopisu.

 

Uvolněte se. Chcete-li vylepšit své vystupování, připravte si několik historek ze svých předchozích zaměstnání. Jestliže na toto téma přijde řeč, nemusíte vařit z vody. Pokud bude tazatele například zajímat, jak jste na tom s Excelem, sotva ho uspokojí odpověď, že velmi dobře. Následující odpověď zní mnohem lépe: "Před pár lety odkoupila firma, ve které jsem pracoval, dceřinou společnost. Byl jsem pověřen sestavením všech tabulek, které se týkaly aktiv dané firmy, nemovitostí a podobně. Zpracování mi trvalo týden a musím říct, že to byla zkouška ohněm. Hodně jsem se díky tomu naučil."

 

   Jak získat práci ve finančním sektoru? Klíčem k úspěchu je správný životopis Jak získat práci ve finančním sektoru? Klíčem k úspěchu je správný životopis

Klíčem k získání vysněné práce ve finančním sektoru je správně napsaný životopis, který vás zviditelní mezi ostatními kandidáty. Přestože neexistuje obecná šablona, která by vám práci zajistila - to by ji pak používal každý -, pár bodů může zvýšit vaše šance alespoň na pracovní pohovor.

 

Lidový vypravěč

 

Není od věci mít v zásobě pár historek, které se týkají vašich pracovních zkušeností. Musejí však mít pointu, jasný začátek, zápletku a konec. Potenciálního zaměstnavatele nebudou zajímat příběhy z vašeho osobního života, rozhodně není na místě líčit své životní osudy.

 

TAZATEL: Jak vám vaše vzdělání pomůže ve výkonu této profese?

 

VY: Pocházím z farmářské rodiny. Když jsem svým rodičům sdělil, že se chci věnovat studiu ekonomie…

 

Stop! Příběh musí jasně vystihovat, kterému problému jste čelil a jak jste ho vyřešil. Procvičte si odpovědi předem. Vyhnete se lidovému vypravěčství, které do pohovoru nepatří. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Válečník

 

Možná vnímáte každý pohovor jako soutěž, kterou je potřeba za každou cenu vyhrát. Nepoznáváte se náhodou v následujícím dialogu?

TAZATEL: Chtěl(a) byste se na něco zeptat?

VY: Ano. Proč se pořád bavíme, když už bychom měli podepisovat pracovní nabídku? Jen žertuji. Ale vážně, nikdy nepřestávám, dokud nedostanu, co chci. A tuhle práci chci.

Takto agresivní rétorika jen těžko zapůsobí dobře. Možná tak na manažera proslulého svým tyranským chováním, kterého byste za šéfa ovšem asi nechtěli. Bojácní lidé mají tendenci vyprávět, jak jsou skvělí. Opravdu sebejistí jedinci jsou ale skromní a upřímní. Pokud chcete ze svého agresivního stylu ubrat, představte si, že sedíte s kamarádem v restauraci. Konverzace by měla být příjemná pro obě strany. Není účelem během hovoru dominovat a snažit se druhou stranu ohromit.

  5 tipů, jak si vyjednat nejvyšší možný plat

5 tipů, jak si vyjednat nejvyšší možný plat Většina lidí na pracovních pohovorech bez problémů zvládá prezentovat svoje pracovní úspěchy a zkušenosti, když ...  


07.06. 19:48  Práce (Michal Novotný)
14.08. 13:35  Hledejte kde to jde (Odpovídatel)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688