BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  02.06.2014 16:41:15

Květnovým vítězem akcie v Budapešti, Praha poskočila v závěru měsíce

Uklidnění ohledně Ukrajiny v květnu vrátilo chuť na ruské akcie. Dvouciferným růstem však nejvíce poskočily akcie v Maďarsku. Dařilo se i akciím v Indii, které potvrdily letošní nadvládu na trzích.

* Řada indexů v květnu zaznamenala nová historická maxima (např. DJIA, S&P 500, FTSE 100, DAX či BSE 30).

* Nejhorší letošní výkonnost, i přes květnový růst, vykazují akcie v Japonsku.

* Na BCPP se dvouciferným růstem nejvíce dařilo akciím CETV, které ale jen smazaly dubnové ztráty.

* Zlato předvedlo nejsilnější měsíční pokles v tomto roce, průmyslové stříbro prohloubilo letošní ztráty.

Zahraniční trhy

Při pohledu na pravidelně sledované trhy lze květen vyhodnotit jako zatím vůbec nejúspěšnější měsíc tohoto roku. Ztráty, navíc nevýrazné, zaznamenaly indexově totiž jen akciePolsku a Brazílii. Nutno dodat, že například v pozitivním únoru jsme byli svědky solidních 3 až 5 % růstů na větším počtu trhů. Na druhou stranu v květnu hned 3 trhy předvedly posun, kterým se doposud letos žádný trh nepochlubil.

Po třech měsících ztrát v řadě se nejvíce na sever vydaly akcie v Maďarsku (+10,50 %). Dostaly se tak i do kladné letošní výkonnosti. Druhá pozice patří akciímRusku (+9,65 %), které ještě na konci dubna vévodily trhům jako letos nejztrátovější, když do té doby nezaznamenaly ziskový měsíc. Bronz si vydobyly indické akcie (+8,03 %), které dále výrazně navyšovaly svá historická maxima.

Evropským akciím letos nadále vévodí akcie ve Francii, přestože tamní index se posunul v květnu vlastně nevýrazně. Přesto navýšil svá již téměř 6 letá maxima. Nová historická maxima zaznamenaly akcie v Británii a Německu. Ceny výše hnalo období rozhodných dnů na nárok na dividendy či akviziční dění, přestože z převzetí farmaceutické společnosti AstraZeneca zatím sešlo. Obecně v zájmu byly zejména blue chip (STOXX E. 50). 

Na Wall Street bylo z hlediska akvizic ještě živěji. Navíc po dubnovém prodejním přetlaku u biotechnologických a technologických společností se investorům zalíbil právě především tento segment. Podporou byl tak vývoj na akciích Apple (AAPL), které pokračovaly v pozitivní reakci na předešlé hospodářské výsledky či například očekávaný split akcií na konci tohoto týdne (1:7). Přidaly 7,3 %, navíc přinesly držitelům Q dividendu 3,29 USD.

Dařilo se rovněž akciím SeaDrill (SDRL), na které BHS na konci března vydala tzv. Trade idea. Za květen posílily o téměř 8 %.

Investorům, kteří v očekávání vývoje po vzoru úsloví “sell in may and go away“ uzavírali pozice či dokonce shortovali, vývoj jakoby nepřál. Otázkou zůstává, zda květnový vzestup nebyl vhodným okamžikem připravení hotovosti pro budoucí výhodnější nákupy. Určitým varovným prstem totiž může být překvapivý zájem o státní dluhopisy, resp. pokles jejich výnosů v USA na mnohaměsíční minima (v Evropě u některých zemí dokonce na historická). Až přehnaný klid a optimismus na trzích navíc indikuje pokles tzv. indexu strachu na dlouhodobá minima (více také v článku Na trzích znovu ticho před bouří?).

Pražská burza

Domácí trh předvedl další měsíc v řadě volatilní vývoj, resp. první polovina měsíce znamenala jižní směrování na 2měsíční minima, závěr měsíce naopak vyhoupnutí na 3měsíční maxima. Index PX se tedy nejprve dostal i pod 976 bodů, závěr měsíce přinesl hodnotu o zhruba 50 bodů vyšší. Navíc při pohledu na index PX-TR, který zohledňuje i výplatu dividend, se letošní výkonnost domácího trhu jeví ve srovnání se zahraničím velmi příznivě (+5,2 %). Právě tento měsíc přinese rozhřešení dividend hned u 5 společností.

Květnový vývoj byl z pohledu jednotlivých emisí vlastně na polovinu smíšený (polepšit si dokázalo 8 z 15 emisí). Svou vahou byly pro indexy podporou hlavně finanční tituly, když vévodily ty rakouské. VIG se díky výsledkům a očekávání dividendy 1,30 EUR dostal na 9měsíční maxima.

Negativně naopak působily zejména akcie TELEFÓNICA C.R., kde oznámená cena odkupu poslala titul logicky na jih. Nedařilo se po reportu výsledků nakonec i akciím FORTUNA, svá historická minima atakovaly akcie ORCO. Propadákem měsíce však byly akcie NWR. Investoři jakoby nechtěli čekat na rozhřešení ohledně změn kapitálové struktury, když firma s reportovanými výsledky uvedla, že výsledek čeká do konce roku. K překvapení většiny trhu tak působí již dnešní oznámení o zamýšlených konkrétních změnách, které by měly přinést snížení zadlužení i navýšení kapitálu (jak ze strany akcionářů tak z pozice držitelů firemních dluhopisů). Uskutečnit se má do konce září.

Kompletní tento Kurýr BHS včetně všech tabulkových přehledů výkonnosti naleznete zde.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688