BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  20.06.2014 10:27:14

Irák podporuje poptávku po bezpečných aktivech; libra atakuje maxima, USD slábne; denní přehled událostí

Situace v Iráku je nyní hlavním determinantem nálady na finančních trzích, a to zejména na poli tzv. „bezpečných přístavů“ (zlato, stříbro, švýcarský frank) a černého zlata. Americký prezident Barack Obama včera oznámil, že Spojené státy vyšlou na Blízký východ 300 vojenských poradců, přičemž upozornil na to, že USA se zatím neplánují aktivně účastnit bojů.

Zlato včera reagovalo na události v Iráku a uvolněnou politiku Fedu nejvýraznějším 1denním posílením za posledních 9 měsíců, když vystřelilo na úroveň 1 314 USD za unci podle všeho i v důsledku tzv. „short sqeezu“. Se zlatem posílilo i stříbro, které se nyní obchoduje nad úrovní 20 USD za unci. Ropa rovněž díky napětí v Iráku posiluje, včera si připsala dalšího 0,5 dolaru zisku a americká WTI se nyní obchoduje na úrovni 106,59 USD za barel

Nicméně ani výrazné posílení cen zlata zatím nepomohlo australskému dolaru ke zdolání úrovně rezistence 0,9430-40 z letošního dubna, přičemž nyní je opět stabilní kolem hodnoty 0,94 vůči USD. K překonání dubnové hladiny odporu by AUD mohly pomoci pondělní data PMI ze sektoru výroby z Číny (3:00), jež publikuje společnost HSBC. V případě, že by index PMI pokořil hodnotu 50, bylo by to pro AUD velmi pozitivním signálem vzhledem k tomu, že tento index je v zóně kontrakce (pod hodnotou 50) již od začátku roku 2014. Nicméně AUD spolu s NZD nyní těží hlavně z tzv. „carry trade obchodu“, v němž si investoři půjčují měny s nízkou úrokovou sazbou a investují do těch s vyšší úrokovou sazbou.

Americkým akciovým indexům (S&P 500) se včera i navzdory nepokojům na Blízkém východě podařilo uzavřít na historických maximech. Index S&P 500 ukončil čtvrteční obchodní seanci 0,13 procentazisku (1 959,48 bodu), Dow Jones si přispal 0,09 procenta zisku (16 921,46 bodu) a technologický Nasdaq klesnul o 0,08 procenta (4359,33 bodu). Akciím dodává šťávu výsledek středečního zasedání americké centrální banky, na němž Janet Yellen přislíbila držet úrokové sazby na nízké úrovni ještě po dlouhou dobu.

Dnes se potkají ministři financí eurozóny na svém pravidelném měsíčním zasedání, kde budou debatovat o síle ekonomického oživení společné měnová unie. Předsedkyně mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagarde vyzvala Evropskou centrální banku, aby zvážila možnost kvantitativního uvolňování (QE) v případě, že inflace v eurozóně zůstane na nízkých hodnotách pro prodlouženou dobu. Index spotřebitelských cen (CPI) totiž v květnu opět klesnul na hodnotu 0,5 procenta a v nebezpečné zóně pod hodnotou 1 procenta je již od loňského podzimu. Lagarde rovněž varovala před globální nestabilitou, jíž narušuje situace v Iráku, na Ukrajině a Jihočínském moři. Právě tyto události mohou mít negativní vliv na investiční projekty a jejich odkládaní, jež by v případě globálního klidu a realizace pomohly rychlejšímu globálnímu oživení hospodářství. MMF rovněž trápí vysoká míra nezaměstnanosti.

Americký dolar byl po středečním zasedání americké centrální banky mírně pod tlakem, když Janet Yellen nenaznačila žádné brzké utahování monetární politiky ve smyslu zvyšování úrokových sazeb, přičemž rovněž odvrátila obavy banky z rostoucí inflace, na níž poukázala poslední čísla. Na druhé straně USD včera pomohly lepší makroekonomická data ze Spojených států v podobě nižšího počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a lepšího indexu výrobní aktivity oblasti Philadelphie. Nicméně měnový index amerického dolaru je díky Fedu tento týden stále ve ztrátě 0,25 procenta, což je jeho nejhorší výkon za poslední 2 měsíce. Oslabení amerického dolaru se pak přirozeně projevilo i na měnovém páru EUR/USD, který včera dosáhnul 2týdenní maxima na úrovni 1,3644, po čemž následně oslabil. Euro si od pondělí do čtvrtka zatím připisuje vůči USD zisk 0,6 procenta, což je v souladu s naším týdenním výhledem, který jsme prezentovali formou videa, v němž jsme upozorňovali na býčí divergenci. Euru směrem nahoru tento týden pomohl nejen slabší dolar, ale i slova některých členů bankovní rady, kteří uvedli, že banka v nejbližší době neplánuje zavést žádná další monetární opatření. Pro další vývoj USD budou klíčová data posledního měření HDP zveřejněna příští týden.

Britská libra nyní těží nejen ze slabšího dolaru, ale i lepších objednávek továren, které dokázaly v červnu růst nejrychlejším tempem za posledních 6 měsíců. GBP/USD si tak sáhla na 5 a půl měsíční maxima 1,7064.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688