BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  03.09.2014 14:49:48

AAA AUTO - po srpnových prodejích titul na maximech; přijde již prodej firmy?

Skupina AAA AUTO včera uvedla, že také v srpnu pokračovala v nepřetržitém již více než 4letém růstu byznysu. Její autobazary totiž prodaly celkem 5 939 vozů, meziročně o více než 16 % více. Jednalo se dokonce o nejlepší měsíc od dubna 2008.

Celkem letos skupina AAA prodala 42 896 vozů, loni to za stejné období bylo necelých 38 tis. vozů. Svůj prim si stále udržuje domácí trh, kde majitele vyměnilo 28,4 tis. vozů.

Podrobný přehled letošních prodejů naleznete zde.

Vzhledem k dosavadnímu vývoji prodejů, společnost zvýšila i jejich celoroční výhled. Namísto doposud očekávaných 62 tis. vozů predikuje nyní prodej dokonce 63 tis. vozů. Loni skupina prodala 56,65 tis. vozů.

Zprávy včera pomohly akciím AAA na RM-Systému zaznamenat nová maxima až na 81 . Nakonec zakončily na 80,40 , tj. vyrovnaly nejvyšší závěr již z pondělka. Objem obchodů po oba dny překonal 1 mil. .

Akcionářské změny

Akcie AAA se však drží u maxim především díky očekávání oznámení prodeje podílu A.Dennyho. O blížící se transakci se spekuluje již řadu měsíců. Naposledy minulý týden se opět objevily informace, že novým majoritním akcionářem by se měla stát britská skupina Abris, resp. podíl by měl skončit v polské dceři Masterlease, která se orientuje na leasing vozů.

A.Denny by se však údajně neměl zbavit celého svého podílu. Jak známo přímo drží 3,77 % akcií, prostřednictvím své firmy pak hlavních 73,79 %.

Přehled akcionářské struktury k dispozici zde.

Loni díky stažení akciímaďarské burzy, resp. i z BCPP, firma nabídla odkup vlastních akcií za jen 23,30 . Jak jsme informovali např. v článku „AAA - akcionáři začínají brojit proti nabízené ceně odkupu“, vlastníkům se transakce vůbec nepozdávala. Vzhledem k již tehdejší ziskovosti firmy, poměrně logický postoj.

Dalo se totiž očekávat, že zamýšlený samotný prodej majoritního podílu bude chtít A.Denny uskutečnit za podstatně jiný kurz. Denny přitom záměr prodat podíl oznámil již v srpnu 2012. Následně v prosinci však uvedl, že kvůli údajné tržní situaci transakci pozastavuje. O další změně postoje přitom nebylo v oficiálních zprávách informováno. Spekulovalo se také tehdy, že zájemce usiloval o celý podíl, resp. nestál o veřejně obchodovanou firmu.

AAA však vlastně o zrušení obchodovatelnosti nerozhodlo, pouze o stažení z burz, na které při IPO firma vstupovala. Dveře tak zůstaly otevřeny burze RM-Systém. Kdo akcie ve zmiňovaném odkupu loni neprodal, příp. v tu dobu na trhu koupil, může po 14 měsících nyní hovořit o zhodnocení 245 %! Chytil-li v březnu 2009 někdo historické dno na 4,65 , mohl by se po 5,5 roku chlubit dokonce zhodnocením převyšujícím 1600 %.

Připomenout lze, že vstup na trh se uskutečnil v září 2007 za kurz 2 EUR, resp. tehdy 55,10 . Kurz se však na trhu až do letošního června držel pod cenou úpisu.

Otázkou zůstává, jaký dopad může mít změna majoritního podílu pro minoritní akcionáře. Zda by vůbec pro ně došlo k nabídce odkupu, pokud by Denny například prodal přímo „jen“ celou firmu AUTOMOTIVE INDUSTRIES.

Podstatné budou záměry nového vlastníka, když například o dividendové politice se živě jednalo již na letošní valné hromadě. Sledována samozřejmě bude především cena transakce.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.10.2018AAA Auto je na prodej a nebo k IPO Research (J&T BANKA)
02.04.2014AAA Auto v 1Q zvýšil prodeje o 17% na 14 649 ojetin Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688