Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  04.09.2014 13:13:03

Investujte na Kypru: období pesimismu je nejlepším časem k nákupu


„Období nejhoršího pesimismu je nejlepším časem k nákupu, období maximálního optimismu je nejlepším časem k prodeji.“
- Sir John Templeton
Pokud jste se vydali během minulého období na Kypr, možná jste narazili na veliké obchodní příležitosti. V dobách krize se objevují výhodné nabídky, a pokud je hledáte cíleně, musíte na ně narazit.
Když se trochu poohlédneme po Kyperské burze, můžeme najít společnosti, které mají zdravé ekonomické základy a jejichž cenu akcií srazila krize. Je vysoce pravděpodobné, že cena akcií takových společností opět poroste s tím, jak bude krize odeznívat. Takových společností jsme našli na kyperské burze minimálně osm. Cena akcií u dvou z nich se zdvojnásobila a jedna společnost vylétla o neuvěřitelných 335 %!
I když takové výnosy jsou viditelné na první pohled, určitě zde existuje prostor i pro další investice a není pozdě na další vstupy. Hlavní tři důvody pro ekonomické oživení jsou zatím stále na začátku svého působení, a dá se předpokládat, že momentální investorský vstup do kyperských společností přinese ještě vyšší zisky s tím, jak se ekonomické oživení bude rozvíjet.
K tomu lze ještě dodat, že pro většinu lidí panuje ohledně ekonomické situace na Kypru silný pesimismus, což přispívá k tomu, aby investor, který jde proti většinovému mínění, využil skvělé obchodní příležitosti. Je jasné, že tento pesimismus nevydrží navěky.
Jaké jsou ty tři důvody, které vedou k ekonomickému oživení?
1. Zrušení kontroly kapitálu
Kypr byl první zemí eurozóny (a určitě nebude poslední), která oficiálně zavedla kontrolu kapitálu. Restrikce přijaté v době krize jsou sice stále v platnosti, ale pravidla byla již značně uvolněna. První krok směrem k uvolnění byl uskutečněn v březnu a je pravděpodobné, že během roku budou restrikce zcela zrušeny. Uvidíme, zda ke zrušení opravdu dojde, ale jedná se o první hmatatelný pokrok v tomto směru.
Pozitivním signálem je to, že Kypr dosáhl a překročil kritéria, která stanovila trojka ve složení Mezinárodní měnový fond (IMF), Evropská komise (EK) a Evropská centrální banka (ECB). Kritéria zahrnovala privatizaci nefunkčních a ztrátových státem řízených podniků, rychlé přijetí reforem i omezení státních výdajů. Vývoj v tomto směru a postupné uvolnění kontroly kapitálu jsou důvodem k optimismu.
Několik poznámek ke kontrole kapitálu:
Za prvé, kontrola kapitálu se nevztahuje na přísun nových peněz na Kypr (ani na kapitálové výnosy generované z těchto peněz). Tyto peníze lze ze země vyvézt bez omezení. Za druhé, konfiskace bankovních vkladů se vztahuje pouze nad garantovanou částku 100 000 euro ve dvou problémových bankách, Laiki Bank a Bank of Cyprus. Na relativně zdravé instituce se kontrola kapitálu nevztahuje. Nebyl v nich proveden žádný nucený prodej, nebo převod cenných papírů držených na brokerských účtech. Všichni makléři, se kterými jsme se na Kypru setkali, navíc drží z bezpečnostních důvodů převážnou část svého kapitálu v institucích mimo zemi.
Samozřejmě, že vláda může kdykoli přijít s novým nařízením, ale z našeho pohledu je to v současné situaci nepravděpodobné, protože momentálně má vláda zájem na přílivu nového kapitálu na ostrov.
2. Poklad na mořském dně
V roce 2011 došlo k objevu obrovských zásob zemního plynu na mořském dně do vzdálenosti 100 mil jižně od Kypru. Odhadované zásoby zemního plynu v těchto polích mají hodnotu desítek miliard dolarů. To není pro zemi s produkcí HDP ve výši 23 miliard USD zanedbatelná hodnota. Je to dost na to, aby se z Kypru stal exportér zemního plynu. I když to potrvá několik let, než tyto zásoby budou uvedeny na trh, je tento objev pro Kypr důvodem k optimismu ve střednědobém výhledu.

3. Státní zásah v Bank of Cyprus
Bank of Cyprus a Laiki Bank obchodovaly na Kyperské burze s obrovskými finančními prostředky. Činnost Laiki Bank byla ukončena a její zdravá část byla sloučena s restrukturalizovanou Bank of Cyprus. Obchodování s akciemi Bank of Cyprus bylo pozastaveno. Očekává se, že restrukturalizovaná Bank of Cyprus opět vstoupí na burzu někdy v průběhu letošního roku, což bude důležitý signál pro oživení akciového trhu. To neznamená, že potíže Bank of Cyprus byly zcela vyřešeny. K tomu je ještě daleko. Díky věřitelskému zásahu trojky IMF, ECB, EK se sice podařilo se obnovit kapitál banky, ale ta má stále veliké problémy s nesplácenými úvěry.

Čtěte dále:
Dvacet dividendových šampiónů. Část první.
Dvacet dividendových šampiónů. Část druhá, závěrečná.

Není třeba mít strach z propadu trhů, ani z větší korekce. Část první.
Není třeba mít strach z propadu trhů, ani z větší korekce. Část druhá závěrečná.

Stále není třeba mít strach z poklesu trhů. Padlí dividendoví šampióni. Část první.
Stále není třeba mít strach z poklesu trhů. Padlí dividendoví šampióni. Část druhá.
Stále není třeba mít strach z poklesu trhů. Padlí dividendoví šampióni. Část třetí, závěrečná.
Lze konstatovat, že Bank of Cyprus je základním kamenem kyperského finančního systému, a hlavním pilířem kyperské ekonomiky. IMF se domnívá, že navzdory nespláceným úvěrům se banka dostane na úroveň přiměřeného kapitálu nejpozději v průběhu roku 2016.
Vlastnit akcie největší banky ve státě poté, co prošla zkušeností se zážitkem blízkým smrti, může být výnosná spekulace.
Ještě není pozdě
I když jsme na začátku článku uváděli, že osm kyperských společností vytvořilo v poslední době vysoké zisky, stále není pozdě se večírku zúčastnit. Stále jsme na začátku působení tří faktorů, které rozbíhají ekonomické oživení. Pesimistická nálada ohledně ekonomiky Kypru, je důvodem, proč se domníváme, že zde existuje ještě veliký prostor k růstu.
S výhodami, jako je popularita turistické destinace, vhodné místo pro život v důchodu, potenciální ekonomická exploze těžby zemního plynu v pobřežních vodách má kyperská ekonomika ve střednědobém výhledu dobrou šanci na zotavení.
Pokud se důkladně zamyslíte, zjistíte, že máte nejvyšší čas shánět kapitál na spekulativní investice.
Pozn. Pokud chcete investovat na Kyperské burze (Cyprus Stock Exchange), musíte mít účet u místního brokera.


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688