Do zlata? Dlouhodobě, po malých částkách

Autor: ČeskéZlatéRezervy (České zlaté rezervy)
09.09.2014 10:16:31

Už několik let se zabývám investičním zlatem v jeho fyzické podobě a tak se občas stane, že se na mne někdo obrátí s dotazem, jestli je teď výhodné zlato nakoupit. Jednomu končí stavební spoření, jinému přišly peníze z dědictví a otázka je jasná: „Mám si za to teď koupit zlato, nebo mám počkat?” Moje odpověď na tento typ dotazů je vždy upřímná a stejná, a tazatele zklame. Já to totiž nevím.

Dokonce si dovoluji tvrdit, že odpověď na tuhle otázku ve skutečnosti neví nikdo, ale i tak se někteří živí méně nebo více sofistikovaným hádáním z křišťálové koule, neboli analýzou dat z trhu. Kdyby to totiž někdo věděl, nezabýval by se analýzami, někde by si půjčil peníze a v tichosti by se stal multimiliardářem.

Osobně jsem přesvědčen, že jednorázové nákupy fyzického zlata jsou velice problematické. Tvrdím s trochou nadsázky, že takto nakoupíte vždycky špatně. 

Pokud se budete na zlatý slitek dívat jako na investici a nakoupíte například 1g slitek letos 1. září, zaplatíte za něj okolo 1 150 . Tentýž den jej ale od Vás stejný prodejce zpět vykoupí pouze za 863 . Okamžitě tedy ztratíte téměř 25%. To tedy jistě není dobrá investice. Pokud se ale na tentýž zlatý slitek podíváte jako na dlouhodobého uchovatele hodnoty, a já říkám, že pokud to se zlatem myslíte vážně, musíte uvažovat v horizontu desítek let, obrázek se zcela změní. Zlato má totiž tu vlastnost, že udržuje svou kupní sílu. Pokud tedy dnes za cenu 1g slitku můžete pořídit skvělou večeři pro dva, s velkou pravděpodobností za tentýž slitek stejnou večeři pořídíte za deset, dvacet, nebo i sto let.  

A to je ten správný důvod, proč si část peněz ukládat do zlatých slitků. Pravidelně a dlouhodobě. Sice tato strategie jakoby ignoruje dnešní moderní metody obchodování, ale zato ve svůj prospěch využívá dlouhodobé průměrování.

Nemusíte si lámat hlavu nad tím, jestli jde cena zlata nahoru nebo dolů a navíc, nakupujete-li zlato dlouhodobě, tak v případě růstu cen se Vám zhodnocuje zlato, které už máte a v případě poklesu cen zase nakupujete levněji. Pravidelné nákupy ve fixní dny vám zajistí nákupní cenu blízkou průměru za celé období, kdy zlato nakupujete. Při dlouhodobém spoření nezáleží na tom, jaká je cena dnes. Záleží na tom, jaká bude, až se po desítkách let rozhodnete prodat. 

Když k tomu přidám, že takto lze do zlata odkládat i relativně malé částky, řádově okolo 1 500 měsíčně, které většina populace ve svých rodinných rozpočtech nepocítí, vychází mi dobrý způsob odkládání na dobu, kdy na tom příjmově střadatel nebude tak dobře. Například v důchodu. 

Jan Žák

ing. Petr Pištělák

 

 „Mou vizí je, aby se pomocí zlata mohly proti možným finančním problémům zabezpečit všechny domácnosti v naší zemi. Proto jsme založili České zlaté rezervy.”

Petr Pištělák je respektovaným odborníkem na poli financí a bankovnictví. Po ukončení studií na VUT v Brně absolvoval jako jeden z prvních Čechů investiční kurzy CI101 na Houstonském realitním institutu v USA. Dalších deset let své kariéry strávil v americkém gigantu Procter & Gamble, kde měl postupně na starosti desítky předních značek z portfolia této firmy.

V roce 2003 vstoupil na český bankovní trh a stal se výkonným ředitelem a členem představenstva eBanky, a.s., kterou spolu se svými spolupracovníky dokázal vyvézt z finančních potíží do zisku. Z této doby Petr disponuje osvědčením České Národní Banky o způsobilosti vykonávat řádně roli člena představenstva bankovní instituce a starat se o vklady klientů. Následně byla eBanka svým majitelem výhodně prodána nadnárodní skupině Raiffeisen a dodnes její systémy a postupy tvoří páteř této úspěšné banky.

Jeho další profesní zastávkou byl neméně úspěšný projekt pro finanční skupinu PPF, kde se podílel na rozvoji splátkového prodeje Home Credit v Rusku a následně v Číně. 

Od konce roku 2006 pracoval v pozici vicepresidenta pro produkt a síť linek jako člen záchranného týmu Českých aerolinií. 

Po skončení svého působení v ČSA se přidal do týmu špičkových konzultantů firmy Profit Booster, s.r.o., která mimo jiné vyvíjí nové bankovní produkty pro respektované finanční domy ve střední a východní Evropě. Odtud také řídí a vykonává roli jednatele společnosti České zlaté rezervy.

Sám k tomu dodává: “V dnešním světě, kde se finance odehrávají jen na papíře, nebo někde anonymně v počítačích, je potřeba, aby lidé měli také něco, co dokáže udržet hodnotu fyzicky u sebe. Zlatem se zabezpečovali po dlouhé generace naši předkové a vězte, že ani dnešní špičky společnosti to nedělají jinak. Jen o tom nemluví…“

Představení společnosti České zlaté rezervy, s.r.o.

 www.ceskezlaterezervy.cz

 

Firma České zlaté rezervy se specializuje na drobné spoření ve zlatě, obchod se zlatem a výhodný nákup a prodej zlata včetně jeho bezpečné úschovy.   

Společnost České zlaté rezervy, s.r.o. je český projekt, založený lidmi, kteří se dlouhodobě pohybují v prostředí bankovního a finančního světa. Naším cílem je umožňovat široké veřejnosti v České republice ukládat část svých úspor do zlata s důrazem na to, aby měla ke svým zlatým úsporám okamžitý a fyzický přístup.    

Na rozdíl od různých finančních instrumentů, které se od zlata odvozují, a které se mohou, stejně jako cokoli nehmatatelného změnit v bezcenné papíry, naše služby zajišťují, že klienti mají zlato skutečné, ať už u sebe doma, nebo v našich trezorech.

  V našich programech neklademe důraz na zhodnocení finanční investice. Jsme velmi konzervativní a víme, že jakékoli sliby o budoucím zhodnocení jsou neseriózní.  Náš slib spotřebitelům spočívá v převedení části jejich bohatství do zlata, které není citlivé na neuvážené kroky vlád, nepodléhá turbulencím na finančních trzích a naopak v těžkých dobách nabývá na hodnotě. Pro naše klienty přinášíme stejnou filozofii kterou zabezpečujeme sami sebe a své nejbližší. Věříme, že zodpovědný člověk, který přemýšlí o svém finančním zabezpečení nebude spoléhat na státní zabezpečení, které se již tolikrát v minulosti ukázalo jako naprosto nespolehlivé
   

 
08.10. 20:25  Asi tak... (three points)
12.09. 12:06  Investovat do 1g slitků je nesmysl (Petr Pištělák)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
29.03.2024 08:02 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:56 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:50 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:42 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:36 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:28 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:20 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 07:16 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:10 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:04 1 unce 2 233,59 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.