Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  30.09.2014 22:43:36

Ekonomie je sociální věda. Nelze ji matematizovat

 

Ekonomie je zajímavá věda. Při svém studiu oboru finance na vysoké škole ekonomické jsem se setkal především s jejím hlavním proudem. Víceméně se jednalo o hýbání křivek ve vztahu nabídky a poptávky, popřípadě o matematické modely, z kterých vycházely nicneříkající „hausnumera“.

 

To mi ovšem nestačilo a snažil jsem se dobrat podstaty opravdové ekonomie. Nakonec jsem narazil na teorii rakouské školy, která jako jediná dává ucelený pohled na ekonomii jako sociální vědu, která zkoumá chování člověka z určitého úhlu pohledu. Teorie, která má hlavu a patu. Je srozumitelná, a hlavně se řídí selským rozumem.

 

Podstatou této teorie je odlišný přístup k ekonomii již od jejího základu. Rakouská škola vychází z individualismu, tedy z předpokladu, že pouze jednotlivec může jednat, proto středem zájmu je právě jednotlivec. Základním axiomem je skutečnost, že jedinec se chová tak, aby se měl lépe. Tento předpoklad podle této teorie nelze zpochybnit.

 

Rakouská škola tak nepřebírá dichotomii ekonomie hlavního proudu, která je rozdělena na mikroekonomii a makroekonomii. Ekonomie je prostě jenom jedna. Je to věda o chování člověka (homo economicus). Zároveň jsou v této vědě nesmyslné jakékoliv matematické modely, jelikož chování člověka matematizovat nelze, stejně jako nelze empirická data (díky rozmanitému chování každého jedince) plně využít jako v přírodních vědách. Také makroekonomie ztrácí smysl, protože není zaměřená na chování jednotlivce, nýbrž neurčité masy.

 

Rakouská teorie se zabývá především teorií peněz a hospodářského cyklu. Již zakladatel tohoto ekonomického myšlení Carl Menger tvrdil, že peníze nejsou žádný vynález, jelikož vznikly jako tržní produkt a až později byly monopolizovány panovníky a státy. Rakouská škola odmítá model centrálního bankovnictví a také kvantitativní teorii peněz. Právě centrální banky a jejich kvantitativní uvolňování v jakékoliv formě vedou k tomu, že investice nejsou kryty úsporami. To vede k pokřivení úrokové míry a k chybné ekonomické kalkulaci – jinými slovy dochází k plýtvání vzácnými zdroji. Výsledkem jsou hospodářské cykly. Čím větší jsou zásahy centrálních bank do tržního procesu, tím víc je trh pokřiven a následky v podobě větších amplitud hospodářského cyklu jsou tak horší.

 
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s.  je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.


Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 29 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali PPF Invest. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688