Jak bojují dodavatelé energií proti neplatičům?

Život je nevyzpytatelný a nečekané situace mohou člověka dostat do problémů se splácením. Naštěstí se nemusí ihned obávat, že pár hodin po splatnosti faktury mu dodavatel odstřihne energii a bude odkázán na světlo svíček. I přesto však není tato situace růžová a je třeba řešit ji co nejdříve. Kroky jednotlivých dodavatelů vůči dlužníkům se různí. Počáteční krok je však shodný pro všechny – první upozornění, ve které je uvedená dlužná částka. Upomínka může přijít poštou, často ale chodí pouze e-mailem či SMS zprávou. Odběratel tak získává většinou dalších 14 dní, ve kterých může fakturu bez velkých potíží uhradit.

Předžalobní upomínka už zavání problémem

V případě, že odběratel skutečně uhradí peníze na základně první upomínky, je zachráněný. Problém však nastává tehdy, pokud situaci neřeší ani nadále. Dodavatelé totiž neplatičům nic neodpouští. Výsledkem je předžalobní upomínka, která v sobě už zahrnuje i úroky z prodlení a pokutu za neuhrazení faktury v řádném termínu.

Pokud ani tato výhružka nepřiměje odběratele k uhrazení dluhu, situace postupuje dál. V tuto chvíli dodavatel dlužníka odpojuje od dodávek energie. Téměř tři tisícovky domácností měsíčně odstřihne od energií například ČEZ. Podobná čísla jsou i u jiných velkých dodavatelů. Odpojením to však nekončí a dluh rozhodně nezaniká. Dodavatel totiž v poslední fázi vymáhá peníze soudní cestou. Společně s úroky, pokutou i soudními výlohami.

Jak vhodně řešit situaci včas?

Není třeba nechávat situaci zajít až k soudu. Nesplacené pohledávky se mohou elegantně vyřešit například splátkovým kalendářem. V případě, že se odběratel ozve včas a má snahu situaci řešit, snaží se i energetické společnosti najít vhodné východisko. A to představuje právě rozložení splátek do takové výše, která je pro odběratele přijatelná.

Chvilkový výpadek financí se dá vyřešit i krátkodobou půjčkou. V takovém případě je ale na místě opatrnost. Nerozvážné rozhodnutí totiž může napáchat ještě větší škody a přivézt člověka do neštěstí. Kdy tedy k tomuto řešení přistoupit? Jedině tehdy, pokud dlužník ví, že peníze dokáže včas splatit. V opačném případě je to vytloukání klínu klínem a snadná cesta do dluhové pasti, z níž lze jen těžko uniknout.

Dlouhodobé řešení představuje výhodnější dodavatel

V případě, že jsou faktury pro odběratele dlouhodobě nad jeho poměry, je na místě přemýšlet o výhodnějším dodavateli. Úsporu lze snadno porovnat v kalkulačce plynu či kalkulačce elektřiny. I přesto, že rozdíly v cenících jednotlivých dodavatelů se mohou zdát na první pohled zanedbatelné, ročně se může jednat o rozdíl až 8 000 . Tolik mohou ušetřit domácnosti, které plynem či elektřinou topí. A to už značně uleví napnutému rozpočtu.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko