BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  30.10.2014 09:40:19

Erste – až na cizoměnové půjčky v Maďarsku vyzněly čtvrtletní výsledky podle očekávání

Erste dnes ráno zveřejnila své čtvrtletní (Q3) a kumulované (9M) výsledky. Dosažená čísla si prakticky podala ruce s tržními odhady a rozdíly byly minimální, viz tabulka dále. Ukazuje se, že Erste dostatečně (od léta) komunikovala s trhy a připravila je na nepříznivý vývoj v tomto roce daný vyšší hlavně tvorbou rezerv a opravných položek na špatné úvěry a přeceňováním hodnoty aktiv (Rumunsko, Maďarsko). Z čistě provozního hlediska pozorujeme mírný pokles čistých úrokvýách výnosů a mírně lepší výnos z poplatků.

Výhledy banky na celoroční ztrátu -1,4 až -1,6 mld EUR zůstaly nezměněny. Devítiměsíční čistá ztráta ale již vstoupila do tohoto intervalu s hodnotou -1,484 mld EUR. Dopočtem do celoročních výhledů by tedy poslední čtvrtletí mělo být již klidné s relativně malou ztrátou do cca -120 mil EUR.

Bude to patrně ale na hraně, neboť i výsledek v posledním čtvrtletí budou dotvářet (určovat) opravné položky a rezervy na špatné úvěry. Kumulovaná devíti měsíční tvorba opravných položek a rezerv na špatné úvěry je ve výši -1,674 mld EUR. Za celý rok předpokládá Erste sumu až -2,4 mld EUR. „Chybí“ tedy cca 725 mil EUR k zaúčtování v posledním čtvrtletí a Erste se bude asi muset hodně snažit aby vytvořila dostatečně velký provozní zisk před tvorbou těchto rezerv, který by zajistil „jen“ stomiliónovou čistou čtvrtletní ztrátu v Q4/14.

Existuje ještě jedna nejistota ohledně konverze cizoměnových (hypotečních) půjček v Maďarsku do domácí měny, neboť odpověď Erste na tuto otázku není ani po třetím kvartále jednoznačná a konverze by mohla přinést další ztráty. Zatímco v písemných podkladech Erste tuto konverzi připouští, šéf banky ji prozatím označil za málo pravděpodobnou. Možná se tím myslí do konce tohoto roku, možná déle?. V každém případě v celoročních výhledech banky tyto případné ztráty obsaženy nejsou a je zde tedy riziko nepříjemného překvapení v samém závěru roku .

Nicméně právě zveřejněné výsledky společně s poměrně příznivým hodnocením ze zátěžových testů evropských bank nemusí akcie Erste Bank na burzách v reakci na hospodářské výsledky klesat.

Z našeho pohledu opět konstatujme, že tradičně silný byl výsledek českého segmentu (Česká spořitelna). Se zhruba polovičními tržbami proti Rakousku byl v Česku vygenerován téměř trojnásobný zisk v porovnání se zisky z rakouských aktivit.

Q3/14 (EUR mn)

ERSTE

ERSTE-IR E

BHS E

Net Interest Income

1126,0

1112,4

1100

Net Fees

465,8

454,3

445

Tot. Banking Revenues

1695,8

1684,1

1650

Operation Profit

808,5

767,4

783

Cost of Risk

-878,8

-875,1

-760

EBT

-414,0

-449,9

-374

Net Profit (after minor.)

-554,2

-566,2

-490


Pozn.: ERSTE-IR E – výsledky průzkumu mezi analytiky prováděné oddělením pro investory samotné banky; BHS E = odhady BH Securities


Text lze nalézt rovněž na stránkách BH Securities  www.bhs.cz

Petr Hlinomaz



BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688