Voda a její cena pro rok 2015: cena vody v příštím roce opět stoupne

Z celé republiky v těchto dnech přichází zprávy o zdražování vodného a stočného. Obvykle se jedná o navýšení kolem dvou až pěti procent oproti roku 2014. Nicméně například na Semilsku bude příští rok cena vodného a stočného za metr krychlový dokonce atakovat hranici jednoho sta korun, jak nám potvrdil Milan Hejduk, předseda Rady pro sdružení VHS Turnov.

Cena vody na Semilsku sice patří k nejvyšším v zemi, zdražování se však nevyhnou ani další oblasti, jako je například Valašské Meziříčí, Brno ale i další města. A rostoucí ceny pak vyvolávají vrásky na čele nejen u běžných spotřebitelů z řad domácností, ale v klidu nenechávají ani provozovatele hotelů, restaurací, škol, školek ale i větších firem.

Vodou se snaží šetřit firmy i jednotlivci
To s sebou každoročně nese snahu o preventivní snížení spotřeby vody, což potvrzuje i David Otáhal ze společnosti Neoperl CZ. „V souvislosti s informacemi o zvyšování cen vodného a stočného vždy zaznamenáváme velkou vlnu zájmu o takzvané úsporné perlátory. Pak zájem odběratelů vesměs opadne a opět se prudce zvýší v okamžiku, kdy dostanou do rukou první vyúčtování po avizovaném zdražení.“

Přitom řešení není až tak složité, obvykle stačí na stávající vodovodní kohoutek namontovat jednoduchý provzdušňovač v ceně zhruba 200 korun, který mísí vodu se vzduchem a garantuje průtok dle vybrané hodnoty. Spotřebitel navíc nepocítí změnu komfortu, ale úspora ve spotřebě vody je znatelná, a to až 60%. A co víc. Češi se o šetření vodou aktivně zajímají především tehdy, pokud se to dotýká jejich vlastních peněženek. Z neoficiálních dotazníků vyplývá, že jsou-li ubytovaní například na hotelu, už tak úzkostní vůči spotřebě vody nebývají.

Jaký je podíl celkových nákladů na bydlení
Podle výpočtů Teplárenského sdružení České republiky jsou podíly jednotlivých nákladů na bydlení následující. Největší část z peněženky odčerpá nájem, a to až 35,5 % z celkové částky investované do bydlení. Následují náklady na teplo ve výši 25,1 %, elektřina v podílu 21,5 % a za vodu pak zaplatíme částku rovnající se 15,3 % z celkové sumy, zbývající 2,8 % uhradíme za svoz odpadu. „Z výše uvedeného je jasně patrné, že pokud se nehodláme stěhovat do levnějšího, pak se dá šetřit víceméně jen na vodě a na energiích. Za ně pak měsíčně uhradíme bezmála 62 % z částky určené na bydlení. A právě nyní, na počátku topné sezony, je dle našich zkušeností nejvhodnější čas se nad těmito výdaji důkladně zamyslet a pokusit se je co nejvíce bezbolestně snížit.“ Doporučuje David Otáhal.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky