Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  23.12.2014 19:31:09

Levná ropa: Vítězové a poražení

Letošní rok si komodity za rámeček rozhodně nedají. Po poklesech cen zlata, stříbra a mědi se od června přidává také ropa. Cena černého zlata spadla od poloviny roku zhruba o 40 %. Jakmile jsme si zvykli na ceny kolem 100 USD za barel, ukázalo se, že to jde i mnohem levněji. Americký kontrakt na ropu je nyní na ceně od roku 2009 nevídané. Obzvláště v době, kdy Američané bombardují Sýrii a na východní Ukrajině se válčí o města a letiště. Viníkem není náhlý pokles ekonomiky, ale to, že cenu dosud diktovali představitelé OPEC.

Státy OPEC se poslední dobou začaly bát, že jim do karet budou nahlížet USA a Kanada. Právě tyto země již roky pracují na snížení své závislosti na zemích kolem Perského zálivu. Jejich snaha se začala zúročovat poté, co stabilní ceny ropy kolem 100 USD za barel umožnily investovat do těžby z břidlic. Ropy bylo najednou tolik, že ani oživující ekonomika nebyla schopna toto množství zpracovat a spotřebovat.

Jenže v objemu produkce zatím drží prim právě OPEC. Dvanáct zemí si tak hraje s kohoutky, které pak ovlivňují mnoho věcí daleko za jejich hranicemi. A právě těchto dvanáct zemí se nyní snaží demonstrovat svou sílu. Jejich těžební náklady totiž leží výrazně níže než těžební náklady v USA a Kanadě. Proto se jim tak hodí ukrojit si část svého zisku a počkat, až zkrachují konkurenční producenti.

Vůbec nejlevněji těží ropu Saúdská Arábie, která to bude dělat až do ceny 40 USD za barel, naopak nejdražší těžba je z břidličných písků v USA, Kanadě a v Mexiku. Odhaduje se, že těmto zemím by měla stačit ropa kolem 65 USD za barel.

Krátkodobý pokles pod tuto úroveň ale nebude znamenat krach všech ropných společností ve Spojených státech. Jejich produkce se omezí až při ceně, která by nepokryla ani fixní náklady. Do té doby ale zastaví investice a zkrachuje pár společností, které dodávají technologie nebo vyrábějí ropovody.

Ve válce OPEC se Severní Amerikou ale nejsou jen poražení. Pojďme se podívat na to, kdo ze současné situace bude těžit, a kdo naopak skřípat zuby.

Vítězové

Aerolinky

Především ty nízkonákladové. Ropa totiž tvoří přes 40 % jejich provozních nákladů, na rozdíl od těch tradičních, u kterých to není ani třetina. Padající ceny ropy hrají levným přepravcům do karet a jejich cena na burze již na to dávno reaguje. Analytici z Bank of America dokonce odhadují, že pokud ropa zůstane na současné úrovni a ekonomika bude nadále oživovat, tržby aerolinek mohou v roce 2015 vzrůst až o 73 %.

Saúdská Arábie

Byť je budoucí moc OPEC zpochybnitelná, nyní je to Saúdská Arábie, která diktuje podmínky. Právě ona má nejnižší náklady na těžbu ropy na světě. Má také největší vliv v kartelu, a proto je možné, že se bude snažit americké producenty vyhladovět. Jenže brzy narazí na odpor zbylých členů, kteří již tak levnou těžbu nemají.

Motoristé

Pokles cen ropy by se měl projevit také na poklesu cen pohonných hmot. Kvůli předzásobení provozovatelů benzínových pump a dalším nákladům to bude ještě chvilku trvat, ve finále by to ale mohla pocítit peněženka každého z nás. Analytici ze Citigroup vypočítali, že každá americká domácnost ušetří díky globálnímu poklesu cen ropy v průměru až 600 dolarů ročně.

Světová ekonomika

Levná ropa nakonec může rozhýbat světovou ekonomiku mnohem účinněji než kvantitativní uvolňování a neustálé srážení úrokových sazeb. Především v rozvojových zemích se podstatně sníží náklady na rozvoj infrastruktury, konkrétně by na tom mohla vydělat například Čína.

Farmaceutické a chemické společnosti

Ropa se nepoužívá jen v těžkém průmyslu. Její stopu najdeme také ve výrobě léků a plastů. I když podíl na celkových nákladech je třeba u léků minimální.

 

Zbraň hromadného ničení v Putinových rukou: Zavede Rusko zlatý standard, aby zabránilo pádu rublu?

 

Zbraň hromadného ničení v Putinových rukou: Zavede Rusko zlatý standard, aby zabránilo pádu rublu?

Podle analytiků specializujících se na měnové trhy by ruská vláda mohla být donucena sáhnout do svých zlatých rezerv, aby zastavila propad rublu. Ale trochu jinak, než se čekalo.  

Poražení

Země závislé na ropě

Jsou země, které při sestavování rozpočtu počítaly s cenou znatelně vyšší. Například Írán by potřeboval pro vyrovnaný rozpočet 130 USD za barel. Při současných cenách by tak musela vzrůst ropa na dvojnásobek.

Rusko

Rusům už současné ceny také nevyhovují, vše navíc znesnadňují aktuálně uvalené sankce. Rusko musí uvolňovat devizové rezervy a půjčovat svým podnikům, které mají nyní omezenou možnost prodloužit si úvěry v zahraničí. Pokud tato situace potrvá ještě dva roky, může se Rusko rozloučit až se čtvrtinou své ropné produkce.

Venezuela

Nejslabší člen OPEC, který v listopadu nejvíce bojoval za snížení objemu těžby. Současná cena má kritický vliv na oslabování měny a nafukuje deficit rozpočtu.

USA

Těžba z břidlic a ropných polí v Texasu začíná být ztrátová. Nové investice pozbývají smysl. Bude ale záviset především na době, po kterou bude ropa na současné úrovni. Zatím Američané přiznali jen zpomalení růstu těžby.

Životní prostředí

Obecně platí, že čím vyšší je cena ropy, tím více hledáme její náhradu. Při nízké ceně bude ale tato snaha minimální. Dopadnout by to mohlo také na sníženou poptávku po automobilech poháněných elektřinou. Možná také proto bylo maxima ceny akcií společnosti Tesla Motors (největšího amerického výrobce elektromobilů) dosaženo již v září a od té doby cena plynule klesá.

 

  V ropných polích se skrývá bilionová zombie

V ropných polích se skrývá bilionová zombie

Po ropných polích se pohybují zombie. Poté, co se cena ropy propadla o polovinu, se staly z ropných projektů plánovaných na rok 2015 nemrtví - stále stojí, naděje na produktivní budoucnost je však mizivá. Tyto zombie projekty se rekrutují z drahé arktické těžby, hluboké podmořské těžby a ropných písků od Kanady po Venezuelu.



Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688