BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  07.01.2015 12:42:21

Eurozóna v deflaci, ropa BRENT následuje WTI pod 50 USD; analýza USD/JPY, ZLATA, AUD/CAD

Cena ropy se propadla za dva dni o 10 procent. Po propadu americké WTI pod hodnotu 50 USD za barel, dnes přišla na řadu i ropa Brent, jejíž cena rovněž sklouzla pod tuto kulatou hodnotu. Nižší ceny černého zlata zvyšují sázky na další pokles inflace v eurozóně, a tedy i zásah Evropské centrální banky, jež zasedá 22. ledna.EUR/USD dnes opět testuje svá novoroční minima. Prodejnímu tlaku rovněž čelí kanadský dolar, jenž je silně navázán na cenu ropy a vůči americkému dolaru klesl na 5letá minima 1.1847. Pokles ceny ropy se nadále projevuje i na výkonu ruského rublu. Pozitivní vyhlídky ho nečekají ani ze strany ratingu. Agentura Fitch plánuje přehodnotit hodnocení země již tento pátek. Avšak poslední PMI také ukazují, že nízká cena ropy a slabé euro evropskému průmyslu přeci jen pomáhají (zlepšují se nové objednávky i zaměstnanost).

Již včera jsme informovali, že kromě ropy oslabují i další průmyslové komodity jako měď. Dnes přidáváme, že cena hliníku se za poslední měsíc propadla o 10 procent. Naopak zlato, jakožto reprezentant bezpečného přístavu posiluje. Stejně se vyvíjí i japonský jen.

Německá datatrhu práce dnes ukázala, že počet nezaměstnaných klesl na historická minima a míra nezaměstnanosti klesla z 6,6 na 6,5 procenta. Spotřebitelské ceny v eurozóně(index CPI) v prosinci meziročně klesly více, než se čekalo, a to o minus 0,2 procenta z listopadových plus 0,3 procenta. Meziroční pokles spotřebitelských cen eurozóna zaznamenala naposledy v říjnu 2009, to a o 0,1 procenta. Ekonomové oslovení Reuters v průměru očekávali pokles cen o 0,1 procenta. ECB má nastavený střednědobý inflační cíl na úroveň těsně pod 2 procenty.Z nízkéhodnoty inflace těží dluhopisy, jejichž ceny rostou a výnosy klesají. Díky stále pomaleji rostoucí cenové hladině byly bezpečné státní dluhopisy nejlépe prosperujícím aktivem v roce 2014 a stejně tak je tomu zatím i letos. Euro se po datech inflace na chvíli zvedla, avšak po 20 minutách je u 9letých minim.

Dnes večer bychom neměli zapomenout na zveřejnění zápisu z prosincového zasedání americké centrální banky (Fed), z něhož budeme číst výhled vývoje úrokových sazeb, primárně potenciální datum prvního zvýšení úrokové sazby po finanční krizi.

Zlato se pohybuje na denním grafu v trojúhelníkové formaci. V cestě nahoru před ním stojí nejen horní hrana trojúhelníku, ale i rezistence v podobě předchozích maxim na úrovni 1 230 USD.

USD/JPY postupně klesá k důležité hodnotě podpory 117,00, kde je souběh Fibonacciho úrovně 38,20 a 55 denního průměru. Na těchto místech je dobré sledovat reakci ceny na tyto hodnoty. 55denní průměr v polovině prosince již jednou posloužil jako dobrá podpora. Navíc USD/JPY začíná zmenšovat rozsah svého pohybu v trojúhelníkové formaci. Směr proražení trojúhelníku nám naznačí další směr pohybu měnového páru.

AUD/CAD testuje rezistenci na úrovni 0,9612 a 55denní průměr (černě). Reakce na tuto rezistenci bude zajímavá a měnový pár by ji mohl odmítnout. CAD má dlouhodobě navrch nad AUD. Ačkoliv jsou obě dvě komoditní měny, CAD může těžit z posilujícího ekonomického růstu USA, což se o AUD a jeho provázanosti s čínskou ekonomikou nedá říci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688